Henrik Harlaut – nytt hemligt trick till OS 2018

Via OS i Sotji 2014 nådde Henrik Harlaut ut med sitt leende och sina dreadlocks till TV-soffornas alla vanliga svenskar. Härom veckan fyllde han 26 år och konstaterade med det att han blivit vuxen. Freeride pratade med Henrik Harlaut strax innan han for ner till Nya Zeeland för världscupstarten i slopestyle. Det blev ett samtal om OS i Sydkorea, nya matvanor och rehabilitering.

Sommaren har varit bra för Åresonen Henrik Harlaut, lugn och fylld med mycket rehabträning. Nu i helgen drar världscupen i slopestyle igång på Nya Zeeland och Henrik känner sig starkare än någonsin. Henriks två senaste säsonger har kantats med problem i vänster knä, så kallat löparknä. Både menisken och brosket har varit påverkat:
– I början av sommaren togs en magnetkamerabild och då såg det inte alls bra ut, det var en ”grade 4”, vilket är riktigt dåligt. Så jag har jobbat hårt hela sommaren med rehabträning fem gånger i veckan. Sen gjorde jag en ny magnetröntgen för bara någon vecka sedan och då var det knappt någon skada kvar, berättar Henrik. 

Det var hemma i Andorra som han kom i kontakt med en nyöppnad klinik via en kompis. Med sina sjukgymnaster har han nu jobbat mycket med rörlighet och massage för att få igång cirkulationen och lossa stelhet. Han har även ändrat kosten till att äta mer antiinflammatorisk. Ett helt nytt tänk för Henrik:
– Stark har jag alltid varit, men nu har jag också förstått att jag varit hård och stel i hela kroppen. Det har vi verkligen jobbat med. Allt hänger ju ihop. Jag har fått väldigt proffsig hjälp och en av sjukgymnasterna har till och med haft samma problematik själv.

Trots knäproblemen och att han på grund av smärta fick stå över några tävlingar rankar han ändå säsongen som gick som en av de bästa hittills. Det är framför allt i slopestyle och på railen som knäet har spökat. Alla smårörelser. Och det här med tävlingar när man åker, väntar länge och sen åker igen. Big Air har inte alls varit samma problem, han menar att det liksom är mer rakt på och bara en stöt i landningen:
– Bortsätt från de tävlingar jag stod över var ju förra säsongen exceptionell. Jag vann X-games Norway, kom tvåa i X-Games Real Street, vann världscupen i Big Air, guld i slopestyle Dew Tour, Silver i Big Air i Aspen. Och så filmade vi i Riksgränsen. Så helt klart en av de bästa säsonger jag haft. Men så har nästan alla säsonger känts. Alla upplevelser är ju så starka direkt efter.

I helgen drar världscupen igång igen i Nya Zeeland med kvaltävlingar lördag 26:e augusti och final på söndagen. Henrik har varit på plats med landslaget sedan i onsdags förra veckan.
– Tio dagars åkning, träning och tävling blir perfekt för mig och knäet. Det känns väldigt bra i kroppen och det är alltid skönt för självförtroendet att komma igång.

Har du filat på något nytt trick?
– Jag har jobbat väldigt mycket i foampiten hemma i Andorra, och jag har ett som jag ska spara till OS i Sydkorea. Generellt har jag varit lite svagare på högersnurrar, eller rättare sagt, det är det enda jag verkligen velat förbättra i min åkning. Det har jag definitivt gjort nu. När vi var i Saas-Fee för ett par veckor sedan så körde jag bara en vänstersnurr första hoppet på morgonen varje dag, sen bara högersnurr.

Vad blir det i OS då?
– Det vill jag inte säga specifikt. Men det är ett supertrick, ett högertrick som är lika bra som ett vänstertrick. Är förutsättningarna bra så vill jag testa nästan samma trick i X-Games innan. Dels för att känna mig trygg själv, dels för att det är för nytt för att kanske kunna bedömas bra och ge bra poäng. Så det vore bra att testa det på domarna i X-Games.

Vem blir största hotet i OS?
– Det är väldigt många som kommer kunna leverera. Är förutsättningarna lika bra som förra OS kommer det bli bästa tävlingarna på länge. Schweizarna är bra, norrmännen med och amerikanerna…

Du fyllde ju 26 härom veckan, och skrev då ett inlägg på Instagram om det här med att bli vuxen. Känner du dig gammal?
– Förutom att man nu räknas som vuxen på SJ så känner jag mig inte äldre än förut. Jag känner mig bättre kroppsligen än någonsin och är helt klart i mitt livs bästa form. Åldern har jag aldrig tänkt på. Men jag har alltid velat bli skidåkare när jag blir stor, så jag tänkte att jag kanske faktiskt har nått dit nu! Jag åker alltid i nuet och njuter i stunden, men jag tycker det är viktigt att alltid också kunna åka i morgon. Jag hoppas att jag kan åka skidor hela livet.

Och du är fortfarande lika peppad på att tävla?
– Det där går ibland i vågor. Vissa år är jag lite trött på att tävla och tycker det är mycket roligare att filma. Filma är helt klart roligast! Men jag tycker att både tävla och filma är en bra balans.

Är du en tävlingsmänniska?
–Jo, jag antar att jag är en tävlingsmänniska ändå, för jag gillar det verkligen. Så har det alltid varit, även innan skidåkningen med hockeyn och fotbollen. Jag vill absolut fortsätta med tävlandet och ser ingen anledning att inte göra det. Jag har ju fördelen nu gentemot de unga nya att jag både har åkt och tävlat jättemycket. Jag vet att det vissa år bara är nya trick som gäller och andra år vem som gör tricken bäst. Man har också lärt sig att topptricken ändras. Nya åkare som kanske bara övat in topptricken kan ha svårt sen att få in alla andra nya rotationer. Jag har fördelen att kunna många rotationer och axlar, sen har jag bra tävlingsnerver också.

Fortsättning följer alltså?
– Ja jag hade ju hoppats på att Sverige skulle få OS år 2026 och har haft som mål att avsluta tävlingskarriären där i Stockholm. Nu ser det inte riktigt ut att bli något OS i Stockholm, men jag hade ändå tänkt att hålla till dess.

Text: Helena Engelbrecht

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.