”– Hoppas han inte är så bra att vi andra ser ut som nybörjare”

Världstouren har inte haft ett så stort globalt namn som Tanner Hall sedan Candide Thovex förärade med sin närvaro säsongen 2010. Men vad tror våra svenska åkare – Kristofer Turdell, Reine Barkered och Carl Regnér – om Tanner Halls möjligheter på touren nästa vinter?

Måndagens stora nyhet i skidvärlden – att Tanner Hall kör Freeride World Tour nästa vinter –  tog många med häpnad. Tanner Hall har varit ett stort namn i nära tjugo års tid, främst genom sina prestationer i Slopestyle och Superpipe vilket renderat honom sju X Games guld, men han är även ett stort namn på grund av det otal skidfilmer han varit med i, samt att hans munläder och attityd också gett en del bra, och mindre bra, rubriker genom åren.

Att Tanner Hall nu kommer att köra världstouren vintern 2019 ger massvis med välbehövligt mediautrymme för FWT i Nordamerika, samtidigt som det för den yngre publiken ges möjlighet att stifta bekantskap med ”Ski Boss” som Tanner kallas.

Det var i princip när jag slutade dricka alkohol för 15 månader sedan som förändringen kom. Jag åker bättre än jag någonsin har gjort, och det verkade som den perfekta tiden att bara testa FWT … och se vad som händer. ”

Världstouren har inte sedan Candide Thovex deltagande 2010 haft ett lika starkt globalt namn på startlista. Franska superstjärnan Candide vann hela touren för åtta år sedan, han var då 27 år gammal. Tanner är äldre med sina 34 år innanför västen.

Att efter en lång och framgångsrik karriär inom freeski och puder-segment till film kliva in på Freeride World Tour är ett vågat drag. Tanner Hall åker på inspiration. Gör sin grej. Legio bland proffsåkarna är kanske annars att först tävla, skapa resultat och bygga ett namn för att sedan kunna boosta en filmkarriär, medan Tanner gör precis tvärtom.  

Tanner Hall själv är så klart oerhört taggad. Till Powder Magazine kommenterade han vad som fick honom att börja fundera på ett deltagande på världstouren.
– Det var 2014 och 2016-års mästare Loic Collomb-Patton som var grunden till mitt intresse för FWT. Jag tävlade i halfpipe med honom för länge sedan, och när jag såg honom i Alaska för några år sedan, tjatade han på mig att komma med på världstouren. Först var jag: Tack, men nej tack! Men de två sista säsongerna, har något förändrats i min skidåkning. Det var i princip när jag slutade dricka alkohol för 15 månader sedan som förändringen kom. Jag åker bättre än vad jag någonsin har gjort, och det verkade som den perfekta tiden att bara testa FWT … och se vad som händer. Jag kan inte ens säga att jag är med för att vinna eller att jag kommer dit för att visa världen något galet. Men jag vet att jag kan åka stora berg mycket bra. Jag vet att jag kan kasta riktigt snygga trick från dåliga take offs. Och om jag kan kombinera dessa två tror jag att det kan gå bra. 

Vad säger de svenska åkarna?

De svenska åkarna Reine Barkered och Kristofer Turdell får nu en ny kollega och konkurrent på touren. Vad tror de om Tanners chanser bland världsedliten inom tävlande friåkning? Och vad tror wildcard spekulanten Carl Regnér?

Reine Barkered: 

”Det återstår att se om han är lika bra på att tävla i det som att filma, men det tror jag. Tanner är av den gamla skolan med gedigen skidbakgrund inom puckel så han har en sjukt bra teknik och känsla, likt Henrik Windstedt och Candide Thovex.”

Hej, Reine Barkered! Hur är läget och vad gör du just nu och hur går rehabiliteringen med foten?
– Jo det går fint, Är i Portugal och Cyklar med Xtravel, sjukt fint. Foten blir bättre, stor skillnad att få sommar och sätta igång med rejäl rehab nu när man vågar ta i lite, i och med att man inte behöver ut och åka varje dag. Är 100% fokuserad att hämta upp mig från den ganska dåliga säsongen på FWT i vintras och leverera fullt nästa år.

Tanner Halll blir ny kollega på världstouren 2019: Hur reagerade du på nyheten?
– Känns kul, alltid roligt att ha affischnamn med, det ger status och uppmärksamhet till touren utanför tävlingsscenen, och det behövs.

Du gör din elfte säsong och Tanner gör sin första på världstouren. Men ni är ganska jämngamla: Vilka fördelar tror du att Tanner har från alla sina år i parken och på tävlingar i Pipe och Slopestyle?
– Det har ju blivit mer fokus på tricks nu så det har han nog stor fördel av, men kanske ännu mer nytta kommer han ha av att  han på senare år också har rört sig mer utanför parken och kört stort i backcountryn. Det återstår att se om han är lika bra på att tävla i det som att filma, men det tror jag.

Vad tror du om Tanners kapacitet på de lite större facen?
– Det tror jag inte ska vara några problem, Tanner är av den gamla skolan med gedigen skidbakgrund inom puckel så han har en sjukt bra teknik och känsla, likt Henrik Windstedt och Candide Thovex.

Har du några minnen från Tanners alla filmer eller annat som du kommer att tänka på nu i detta sammanhang?
– När han bröt båda anklarna på Chad´s Gap… huvva.


Kristofer Turdell:

”Tanner Hall kommer att fixa de stora facen som Bec des Rosses och Wildseeloder galant, hoppas bara inte för bra så att vi andra ser ut som nybörjare…”

Hej Kristofer Turdell! Tanner Halll blir ny kollega på världstouren 2019: Hur reagerade du på nyheten?
– Kul ju! Ska bli coolt att följa och få se honom åka. Bra för FWT:s status också tror jag, att få med ett så pass stort namn från Nordamerika.

Vad tror du om Tanners kapacitet på de lite större facen som tex Bec de Rosses i Verbier eller Wildseeloder i Fieberbrunn?
– Det där fixar han säkert galant, hoppas bara inte för bra så att vi andra ser ut som nybörjare..

Vad tror du att Tanner kommer att ha för nytta av att han har tävlat på elitnivå tidigare i pipe och slopestyle?
– Jag tror att tävlingsnerver och erfarenhet spelar ganska stor roll, så det är nog en fördel för att kunna prestera på topp när det gäller.

Har du några minnen från Tanners alla filmer eller annat som du kommer att tänka på nu i detta sammanhang?
– Gjorde han inte entré med en switch backflip på 90-talet? Fett.


Carl Regnér: 

”Jag har många minnen från Tanner Halls filmkarriär, men det starkaste är hans cork 1080, i ett helvitt ställ, från hans segment i Poor Boyz Productions ”Happy Dayz”.”

Nu blev det klart att Tanner Hall har gått och fått ett wild card. Hur reagerade du på den nyheten?
– Jag blev chockad av nyheten om Tanners wild card, men inte förvånad. Han är en ikon inom skidåkning och har visat att han kan hantera all typ av åkning, framför allt big mountain de senaste åren. Så det ska bli sjukt kul att följa!

Vad tror du att Tanner kan leverera på FWT?
– Jag tror han har goda chanser att ställa ner bra åk, frågan är om han jibbar sig ner eller om han kommer köra big mountain. Han kan ju båda!

Mycket, rykten och snack inom skidbranschen, pekar på att du får ett injury wildcard till FWT 2019. Om det blir så: Tror du att Tanner Hall blir tuffare rent resultatmässigt att möta jämfört med regerande mästare Turdell?
– De är ju två helt olika skidåkare men Turdell är ju världsmästare och Tanner är ju ”the skiboss” så det skulle bli en tuff match!

Har du några minnen från Tanners alla filmer eller annat som du kommer att tänka på nu i detta sammanhang?
– Jag har många minnen från Tanner Hall, men det starkaste är hans cork 1080, i ett helvitt ställ, från hans segment i Poor Boyz Productions ”Happy Dayz”!


2016 släpptes dokumentären ”Like a lion” som handlar om Tanner Hall, hela filmen ser du nedan


 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.