Inför NM: Karin Stöckel

Förra året körde hon sitt blott andra NM och vann hela klabbet, och i vinter har hon radat upp pallplatser i FWQ-tävlingar runt om i Europa. I veckan ska Karin Stöckel försvara sin titel i Riksgränsen, så vi tog ett snack med den regerande mästaren.

Hej Karin! Hur har säsongen varit?

– Den har varit bra. Jag är nöjd, men det kan alltid gå bättre. Från januari till mars var jag i alperna och tävlade i FWQ (där hon bland annat kom etta, tvåa och trea under friåkningsveckan i Verbier) och sedan åkte jag hit till Gränsen. Jag har varit här på våren de senaste åren, men i år har jag inte jobbat, bara åkt.

Har du laddat inför NM på något särskilt sätt?

– Nej, jag har gjort lite samma som förra året och sett till att åka mycket bara. Och jag har varit upp på Nordals och kollat. Men det är ändå skillnad från förra året, då var NM den enda tävlingen jag körde och mitt största mål, i år har jag redan kört nio andra tävlingar, så det blir svårt att lägga riktigt samma fokus på NM i år som förra året.

Du är ju regerande mästare, hur känns det?

– Jag vet inte, jo men det känns bra. Jag har ju mer press på mig för i år vet folk att man kan åka skidor, så var det inte riktigt förra året. Men jag kör min grej i år också och så får vi se hur långt det räcker.

Det är riktigt många anmälda i tjejernas alpinklass i år, nästan femtio stycken, och det lär bli hård kamp för att gå vidare från kvalet. Hur skulle du känna om du kraschade bort dig första dagen?

– Det är klart att jag skulle bli besviken, men skulle det hända är det är inte så mycket att göra åt. Jag vill såklart vidare, jag vill köra alla åken, men jag orkar inte tänka på att det är ett kval först, jag ska bara köra så bra jag kan.

Vilka skulle du tippa topp tre i din klass?

– Filippa (Ring), det känns som att hon är stabil på en pallplats, och så måste jag väl tippa mig själv, jag satsar ju på pallen. Det är svårt det är många som kan köra bra.. Pia Nic (Gundersen) eller Matilda (Rapaport). Jag säger Pia Nic, jag tror hon kan göra något bra. Hon verkar så fearless, hon bara kör.

Om du tippar killarnas alpinklass, vilka tror du på där?

– Jag tror Kristoffer Turdell kommer köra bra igen, och nån liten rookie, nån som är mindre känd.

Är det någon särskild du tror kan skrälla?

– Ja, men jag är ju lite partisk. Min kompis Albin (Pettersson Bråthe), bara han står på benen så kan han komma riktigt högt. Och den tredje på pallen säger jag Reine (Barkered), han förtjänar en seger.

Vem vinner banketten?

– Det vet jag inte, det är säkert någon, eller många av herrarna som kommer röja hårt men jag vet ingen specifik.

Hur viktigt är NM för dig?

– Det är det största jag kör i år, det är högst nivå på åkarna av de tävlingar jag kört, och sen är det mitt hemmaberg också, så för mig är det viktigt.

Har du något speciellt NM-minne förutom segern förra året?

– Nej, jag har bara varit med två år, förra året och 2011 och då kraschade jag. Så jag har bara två minnen från NM, ett dåligt och ett bra.

Finns det något knep för att köra bra i NM?

– Ha någon skruv lös, haha. Jag försöker hitta den. Nej men man ska satsa och köra sin grej, vara stabil.

Scandinavian Big Mountain Championships, även känt som Extrem-NM eller bara NM (kärt barn har många namn) kör igång i Riksgränsen på tisdag den 13 maj. Freeride är givetvis på plats och rapporterar under alla tävlingsdagar.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.