Inställd final – men Freeride World Tour 2023 är avgjort

It´s a wrap! Freeride World Tour är officiellt över och vi kan nu meddela vilka åkare som har krönts till kung och drottning 2023. Förväntningarna var höga och mycket stod på spel men dagen slutade olyckligt nog innan den ens hann börja. 

Det blev alltså ingen final och sista tävling i Verbier. Tidigt imorse meddelade organisationen att tävlingen skulle bli inställd. Likt stora delar av Alperna fick Verbier ett snöfall inför tävlingsdagen. Detta i kombination med en kraftig vind skapade en hög lavinfara. När organisationen sprängde för att säkra facet gick det ett flertal stora laviner och det fanns i princip ingen snö kvar att åka på efter det. Detta innebar att tävlingsfacet blev oåkbart och med osäkra väderprognoser behövde dessvärre tävlingen ställas in helt och hållet. 

FWT har minst sagt haft otur med årets Yeti Xtreme Verbier. Tävlingen blev först uppskjuten till följd av dåliga snöförhållanden och dåligt väder och idag blev den inställd. Det är andra gången någonsin som finalen blir inställd. Minst sagt tråkigt, men det är svårt att trolla när moder jord och naturen har andra planer. Det var rätt beslut av organisationen och det betyder att vi kan gratulera fyra åkare som numera kan titulera sig världsmästare. Vilka som plocka hem titlarna avgjordes istället av rankingen inför finalen. 

Det var bara en person som var säker inför dagens tävling och som redan visste att hon skulle ställa sig längst upp på pallen. Vi pratar såklart om snowboardåkaren Katie Anderson. Katie har haft en riktigt stark och konsistent säsong med tre vinster på fyra tävlingar. På en andra plats på snowboard dam sidan hittar vi Anna Orlova och tredjeplatsen gick till Estelle Rizzolio. 

Den som fick kalla sig världsmästare på snowboard herr sidan var den rutinerade åkaren Ludovic Guillot-Diat. Han har under säsongen inte gått en tävling utan att stå på pallen. Hack i häl har vi amerikanen Jonathan Penfield. På en tredjeplats hittar vi rookien och Verbier åkaren Liam Rivera som gör en riktigt stark första säsong på världstouren. 

När vi kliver över till skidsidan blev årets drottning Justine Dufour-Lapointe. Justine hoppade på årets FWT med ett säsongs wildcard och man kan inte säga annat än att hon har visat sig förtjänt av det. Hon har haft en grym säsong och har visat en hög nivå av friåkning. Även på andraplatsen hittar vi ett wildcard, nämligen Molly Armanino. Tredjeplatsen tar Megane Betend hem som kvalade in till touren förra året. 

Sist men inte minst har vi herrsidan. Längst upp på pallen hittar vi Valle Rainer som har gjort en riktig pangsäsong. Inför FWT22 var han rookie, men efter att ha åkt ut tvingades han köra FWT Challangers igen, där han lyckades kvala sig tillbaka till årets FWT. Den här säsongen var det en annan visa och han kan stolt kalla sig världsmästare. På en andraplats hittar vi förra årets världsmästare och Verbier Xtreme vinnare Maxime Chabloz. Inte långt efter hittar vi amerikanen Andrew Pollard som gör sin andra 3e placering på FWT. 

Det var en tråkig dag för alla men tråkigast var den nog för Reine Barkered. Sveriges friåkningsstolthet hade fått ett wildcard inför finalen och gick samtidigt ut med att det skulle bli hans sista tävling någonsin. Reine och Bec des Rosses sitter lite ihop med varandra och han har gjort många imponerande åk på det facet som har slutat med ett gäng pallplatser och inte minst ett flertal vinster. Det hade varit otroligt kul att få se honom kasta sig ut för facet en sista gång. Reine, du kommer vara saknad!

På plats hade vi även Carl Regner och Max Palm som var startklara och hungriga att göra revansch efter varsin krasch i Fieberbrunn. De svenska herrarna slutade på en sjunde respektive åttonde plats i totalen och hade därför behövt denna tävlingen för att knipa en bättre placering. Dem har gjort grymma insatser i att representera Sverige under FWT23 och vi hoppas se dem igen nästa år!

Inte den avslutning vi hade hoppats på för årets Freeride World Tour men vilken säsong det har varit! Nivån blir bara högre och högre. Däremot är tävlingssängen inte klar riktigt ännu, FWT Challangers är inte över. Om vi har tur blir det en tävlingen till där det kommer att avgöras vilka som kvalar till Freeride World Tour 2024.

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.