Irma Krantz Golinski: Om skidåkning, studier och NM i Riksgränsen

Från Nendaz, via Verbier till skolbänken i Umeå. Irma Krantz Golinski är den studerande skidåkaren som tillsammans med många andra ska kriga sig nedför Nordalsfjäll i Riksgränsen under kommande dagar för att göra upp i NM – Scandinavian Big Mountain Championships 2019!

Det plingar till i min mobil: ”Helloo! Äter nu men vi kanske kan ses kvart över?”. Skriver Irma Krantz Golinski några minuter innan vi ska ses i lobbyn på hotellet i Riksgränsen. 

Solen lyser starkt och liften rullar utanför lobbyn på hotellet i Riksgränsen trots att klockan är över sju i början av månaden maj 2019. Irma som tidigare lyst med sin frånvaro sitter nu parkerad mitt emot mig och berättar om sitt hektiska liv. Hon har tillbringat de två senaste vintrarna i Nendaz och Verbier och samtidigt tävlat på FWQ, kvaltouren. Totalt har hon sex skidsäsonger i ryggen, men säsongarlivet är utbytt sedan ett år tillbaka och numera studerar hon Interaktion och Design, Civilingenjör i Umeå och trivs bra med studentlivet.:
– Det är skönt att veta vad jag ska göra i fem år framöver,  slänger Irma entusiastiskt ur sig när vi diskuterar studierna i Umeå.

Irma berättar att hon under sina två senaste år tappat skidglädjen då skidåkning blev en så självklar del av vardagen, vilket ledde till att hon i sista sekund hoppade av förra årets NM och valde bort kvaltouren inför denna säsong_
– Tävlingar ger otroligt mycket, jag pushar mig själv och utvecklas. Men det tar också mycket tid, energi och pengar. I slutet av förra säsongen kände jag mig klar… det var läskigt att känna det känslan, att ledsna på skidåkning, det är ju det jag älskar! Nu är det helt annorlunda, skidåkning är ingen vardagsrutin längre, nu hinner jag längta efter skidåkningen mellan gångerna och glädjen är tillbaka.

Är du laddad inför NM?
– Jag är laddad! Kroppen känns bra, jag är inte alls lika slutkörd som tidigare vintrar, men jag har inte lika mycket skidåkning i benen i år. Under tävling ligger jag på gränsen av min förmåga, det är då jag utvecklas. Jag är nervös, men nervositeten har blivit bättre med åren! Det är många duktiga åkare med, men så länge jag hittar rätt och ställer ner mitt åk så är jag nöjd. Mer än så kan jag inte göra.

Hur har din säsong varit i övrigt?
– Jag har surfat mycket i Salusand, det ligger ca 45 minuter från där jag bor, det är faktiskt en av anledningarna till att jag flyttade till Umeå. Men under en session i höstas fick jag en kompis bräda i huvudet vilket resulterade i hjärnskakning, jag var skiträdd att jag skulle svimma i vattnet och kravlade mig upp på brädan och lyckades bodysurfa in till stranden. Skadan ledde till att jag var tvungen att skjuta på en kurs i skolan vilket i sin tur gav mig en månad i Åre under vintern, så det kom något positivt ur det hela. Under våren har jag kört Ride The Cow i Hemavan men det gick inte min väg då. Sen var jag ner till Danmark för att delta på en surftävling som tyvärr blev inställd, och just ja… i december var jag på Mauritius också.

Vilket tempo du håller!
– Haha, ja…

De som följer dig på sociala medier ser att du utöver skidåkning och surfing även håller på med klättring och cykling. Hur hinner du med allt samtidigt som du studerar på heltid?
– Jag har nog bara tur, haha. Nej men bra framförhållning och disciplin, vissa seminarier och föreläsningar är inte obligatoriska och grupparbeten fixar vi via Facebook och Google Drive, det är mycket som går att fixa på distans. Det är mest studentlivet runt omkring skolan som blir lidande. Mina klasskompisar kanske tycker jag är tråkig, vad vet jag, men jag väljer skidåkning framför festande.

Har du något tips till andra som vill kombinera studier och skidåkning?
– Kör! Tänk inte så mycket, åk iväg… det löser sig! Låt inte plugget hålla dig tillbaka, plugga är mycket friare än att jobba. Försök bara att planera så bra som det går…

Framförhållning och planering är ord återkommer och givetvis är planerna för sommaren redan spikade. Lofoten väntar för Irma och hennes pojkvän och där ska jobb på restaurang kombineras med surf, cykling, klättring och vandring.
– Hit me up! Finns det något mer att göra i Lofoten?

Innan jag hinner svara på frågan blir Irma tvungen att rusa iväg då hon inser att åkarmötet inför Scandinavian Big Mountain Championships (det officiella och långa namnet för NM) redan startat. Intervjun rundas hastigt av och jag lämnar lobbyn i Riksgränsen imponerad och förundrad över Irmas passion för äventyr i livet och spänd på att se henne tävla kommande dagar!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.