Vad hände sen? Sanna Tidstrand, världens snabbaste skidåkerska

För fyra år sedan lade Sanna Tidstrand, Sveriges i särklass snabbaste kvinna, skidorna och den röda dräkten (mer om detta senare) på hyllan. Freeride nådde denna fartglada skidpensionär i Trysil för att höra om livet efter vallaboden och jakten på den optimala väderleken.

Över 242 kilometer i timmen (242,59 för att vara exakt). Så löd tiden när Sanna satte sitt fenomenala världsrekord i speedskiing den där torsdagen den 20 april 2006 i den klassiska speedskitävlingen Pro-Mondial i franska Les-Arcs, vilket Freeride rapporterade om när det begav sig. Därmed blev hon också världens snabbaste kvinna på skidor genom tiderna. 

Inte undra på att Sanna, uppvuxen i Sörsjön cirka 35 kilometer norr om Sälen, kallats “fartdrottningen från Malung.” Under sin otroliga karriär dominerade hon inte bara damernas speedskiscen genom ett VM-guld, två VM-silver och ett VM-brons, fem totalsegrar i världscupen utan tog även hem ett guld i skicross i Winter X Games 2005. Tio år som professionell skidåkare avrundades med ett sista åk, och tillika världsrekordförsök, under VM i franska Vars 2014.

Norge lyder nya adressen

Sedan dess har Sanna bytt ut sitt österrikiska postnummer mot ett norsk sådant. (Därmellan hann hon med en flyttsväng hem till Sälen och Svedala). Sedan två år tillbaka arbetar hon som platschef på Circle K i Trysil:
– Träffade min nuvarande pojkvän som är norrman och jag tog mitt pick och pack och flyttade över gränsen 2016. Min pojkvän åker mycket skoter, och är vinterkär och lite smågalen som han är fick han även mig in på den banan vilket är något av de roligaste jag gjort!” säger hon.

Finns det något som du saknar respektive inte saknar från dina speedski-dagar?

– Jag kan sakna att resa runt med mina landslagskollegor, att känna gemenskapen som man har i ett lag. Även att få se så många fina platser och att få känna spänningen i att tävla och att förbereda sig inför en tävling. Gå igenom material, prata taktik och hur man ska lägga upp åket för att nå högsta hastighet. Kan till och med sakna att valla skidor ibland och snacket i vallaboden!

– Det jag saknar mindre är att dra på sig den otroligt tajta gummidräkten! Och att ofta få vänta in det perfekta vädret som krävs för att kunna åka riktigt fort, det kan ibland gå dagar då man inte får köra ett enda åk.

Tycker du att sporten förändrats sedan 2014? Om så, hur?

– Jag tror inte att sporten i sig har förändrats så mycket sedan jag slutade, mer än att det nu är två nya världsrekordhållare, både på dam- och herrsidan! Numera är jag “bara” andra snabbaste damen i världen… (skrattar). [Italienskan Valentina Greggio satte nytt världsrekord på 247,083 kilometer/timmen 2016, reds. anm].


Hur många skiddagar per år blir det nuförtiden?
– De två första vintrarna sedan jag slutade tävla åkte jag bara 1-2 dagar per vinter. Jag kände mig ganska mätt på skidor en stund, det blir nog lite så när man har tränat och tävlat större delen av sitt liv. I vintras fick jag tillbaka lite skidpepp och har faktiskt åkt några gånger både i Sälen och Trysil. Men ska vara helt ärlig och säga att det blir betydligt fler skoterdagar numera.

Text: Malin Dunfors

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.