Jacob Wester får franskt under fötterna

Jacob Wester har nu kastat jänkar-laggen Armada överbord. Inte nog med att nyfrälsta friåkningskarln har permanent boende i Chamonix. Numera har han dessutom franska skidor under pjäxorna i och med sitt nya samarbete med Rossignol. 

Varför har du bytt skidmärke?
– Det har ju varit tolv enormt roliga och för min skidkarriär totalt grundläggande år hos Armada, men alla sagor har ett avslut och det kändes lite som sista kapitel där. Mycket i ledningen har förändrats senaste året och den grupp människor som jag var en del av och som för mig stod för företaget var inte längre de drivande. Då Armada också satsade så hårt på kläder så var det svårt att behålla enbart skidor i kontraktet och där fyller Rossignol ett glapp i min utrustning. Jag blev kontaktad i höstas av Rossignol i Sverige då de sökte någon i min genre här i Skandinavien och efter att ha provåkt skidorna i mars här nere i Chamonix så kändes det naturligt att fortsätta. 

Varför valde du just Rossignol och Look?
– Rossignol gör världens bäst säljande freeride-skidor och efter att ha åkt så mycket med Sam Favret här i Chamonix, och ha sett Parker White, Chris Logan med flera åka på dom, åkare som jag själv respekterar mycket, så var jag såklart nyfiken på skidorna. Då jag rör mig mer och mer mot ski-touring och mountaineering så finns det många modeller som passar även den åkningen, och jag kan faktiskt ärligt säga att de har några av de roligaste och mest ståsäkra skidorna jag hoppat med!

Kommer du att driva på för en re-make på klassiska friåkningsskidan Bandit XXX?
– Haha, på den tiden som den modellen var i var mans förråd så åkte jag runt i rail-parken och visste nog inte vad en en-direktionell skida skulle vara bra för, så kan tyvärr inte svara på det. 

Lite mer seriöst: Kommer du att vara med i produktutvecklingen på något sätt? Hur i så fall? I vilken riktning vill du utveckla skidorna?
– Rossignol har ju sitt pro-teams egna, mycket limiterade, linje specialskidor under namnet Black Ops, och det är ju just vi åkare som får mer eller fria händer där. Där hålls det mesta hemligt, men det ska bli roligt att ta del av diskussionerna! När det kommer till storabergsåkning så är jag ju partisk till lång svängradie, lite rocker både fram och bak och gärna stabilitet framför gramjagande, så vi får se hur mycket man får pilla i ritningarna.

Hur frankofil är du nu på en skala från 1-10 skulle du säga? (1 = avskyr baguette, ost, vin och basker, 10 = äter inget annat än baguette med ost, dricker rödvin till och har basker på)
– Det kan nog variera beroende på hur bra åkningen är för tillfället. Bor ju fortfarande i säsongarghettot Cham Sud, så det är ju inte direkt den äkta franska kulturen man når. Inte för att trampa någon på tårna, men det gör inte så värst mycket, haha! Croissanter på morgonen eller en espresso på maten ibland, så en 6:a kanske? Rullcigg på berget blir väl till nästa år…

Vad för skidåkning vill du få till i slutet av denna säsong?
– Idag är jag och Sofia faktiskt i full färd med att packa ihop lägenheten och styra campervanen mot midnattssolen. Det blir väl ett par dygn dit men vi kände att Chamonix inte hade så mycket kvar att ge. Det går ju alltid att åka något stort åk här och var, men det är ju med stora insatser och mycket jobb, energi vi hellre spenderar uppe vid i polcirkeln såhär års. Där kommer vi snurra omkring en månad och förhoppningsvis får jag åka en blandning av branta nordväggar i Tamokdalen och slaskiga BC-hopp i Riksgränsen. Kanske till och med en surfsession på Lofoten om man får önska!

När börjar din surfsäsong på Bali?
– Det blir nog ett träningsläger där i höst om jag känner mig själv rätt!

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
  • Gilla1   Kommentera (1)
  • Bra artikel? Mer av detta? Freeride prioriterar innehåll efter vad ni som läsare vill se på sajten. Sprid och dela med dina vänner så ökar chanserna för fler liknande artiklar!
  • KATEGORIER: ,
  • TAGGAR: , , , , , ,