Jon Olsson, Jacob Wester och miljön

För er som bott under en sten senaste veckorna kanske har missat att Jon Olsson genomfört ett stunt uppe på Folgefonnas glaciär. Han fraktade upp sin lamborghini för att svänga runt några portar. Ett stunt inte uppskattat av alla.

Jon Olsson har ännu en gång skiftat fokus. Han är inte jibber eller alpinåkare längre utan satsar allt på att bli en framstående ”vloger” eller ”youtuber”. Med en inhyrd filmare dokumenterar morasonen det mesta i sitt liv med dagliga uppdateringar. Dom kallar sig ”Team Overkill”. Förebilden verkar vara Casey Neistat – en amerikansk videobloggare som blivit känd genom ett TV-program (The Neistat Brothers) och sedan varit en prominent videobloggare som kan leva på den sysslan.

Jon har hittills spelat in 41 videobloggar och intresset ökar. Att köra en sportbil på en glaciär är ett självklart marknadsföringsstunt för att uppmärksamma hans nya inriktning.

Någon som opponerade sig mot att förebilden (inte för första gången) marknadsför sig med att bränna fossila bränslen på ett såpass hotat ställe som en glaciär är skidåkaren och vännen Jacob Wester.

Diskussionen har sedan igår kväll rasat på twitter med olika åsikter av medhåll, motangrepp och ordväxlingar prominenterna emellan.

Det är inte första gången Jon hamnar i skottgluggen. Tidigare saker som folk har haft en åsikt om är bland annat att han använt bikiniklädda tjejer som design på sina skidor eller köpt in 100 flaskor champagne efter sin tävling i Åre. Själv vet han nog om att detta är en del av hans framgång, att han lyckas vara aktuell och synas trots att han inte åker så mycket skidor eller placerar sig bra på tävlingar.

Vad tycker ni?

Är det ett bra sätt för en stor förebil att marknadsföra sig själv genom att köra en sportbil på en glaciär? Vems sida står ni på?

Se stuntet som upprör

För er som har missat det kan ni se klippet när Jon Olsson kör lamborghini på glaciären här.

Text: Simon Tjernström
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. F1-bil i kitzbuhel DH

 2. Ashtraymofucku
  0
  Ashtraymofucku | 2016-06-07 18:07          

  Världen är ändå helt fucked så gör vad fan ni vill

 3. Larssa
  0
  Larssa | 2016-05-31 18:00          

  Det bästa är väl ändå om Wester slutar använda naturens resurser för sitt eget nöjes skull. Åka skidor, surfa och slita på den på det där viset. Är det ett hållbart brukande?

 4. kyfos
  3
  kyfos | 2016-05-30 10:26          

  Visst (victoringemar) drar liftar energi. Trist att man inte intresserar sig vilken energi som används ,vind, vatten eller brunkol. Skulle vara ett löstbart problem. Men ingen bryr sig i skidvärlden. Dieselutsläppen likaså för att bygga alla hopp och hålla backarna i skick. Freeride -har ni intresserat er? Och om inte helin flyger så tar man (vi ) en fet skoter ut i naturen. Lite kallare än att ta en sportbil - men man är ju en hård, tapper och skitig hardcore åkare ;.-) Inget som ifrågasätts. Jag tror att skidvärlden är och förblir en falsk värld som vare sig vi vill det eller inte, består av människor som vill vara med inne i värmen bland innefolket. Vi vill vara rebeller som pekar finger åt alla andra, men (som kappakomplett skriver) gör vi lika ont själva. Anser att Jon inte bidrar till nåt nytt, snarare är det samma tjatiga "fyfanvagalet!" som skidvärlden alltid gjort. Som en tonåring -men mycket mer resurser :-)

 5. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2016-05-29 23:15          

  Stör inte Hargin i dessa dagar!

 6. jeppenator
  6
  jeppenator | 2016-05-27 17:07          

  varför har vi lämnat Mattias Hargin ute ur denna diskussion? Känns ju högst aktuellt efter skapandet av denna tråd tidigare: http://www.freeride.se/forum/thread.php?t=92120

  Eller?... ;)

 7. victoringemar
  0
  victoringemar | 2016-05-27 16:32          

  Ingen har rätt och ingen har fel. Inte heller jag. Men om tävlingen är att peka finger på den "värsta" miljöboven sett ur ett skidåkningsperspektiv vinner nog Jon. Eftersom vi alla här på siten förmodligen hellre ser feta heliskiing-klipp än en vråltrimmad Lamborghini som sladdar runt(även om det råkar vara på snö just nu) är det såklart mer miljöovänligt än något som har med vårt intresse att göra.
  Börjar man tänka på det så är det kanske inte speciellt miljövänligt att halka runt i ett skidsystem där det finns massa liftar som slukar energi eller på vissa håll på underlag som krävt massa energi att framställa. Vi (inklusive jag själv) kanske ska inse att bara för att vi utför vår hobby i naturen att vi kanske inte är några miljövänner... Åtminstone till vi börjar tura så att fötterna blöder!

 8. ett_Hund
  2
  ett_Hund | 2016-05-27 15:44          

  Åh herre min je.. hjon-Olsson i farten igen och försvarar sin rätt att vara störig alltså?

 9. kappakomplett
  0
  kappakomplett | 2016-05-27 08:42          

  Jon är ingen hycklare! Resten av de här skipro som tjatar om sitt "Miljötänk" och kör eco-variant av VW till flygplatsen för att hala fram sitt SAS-guldkort på ngn av alla dessa promotionresor eller på väg till Alaska heliorgier i senaste Haglöfs flourocarbonplagg är hycklare.

 10. Brunoski
  0
  Brunoski | 2016-05-27 00:39          

  This is more complicated than it seems. Really.
  If sometimes his methods are arguable and their appreciations up to each and everyone, one thing is undisputable - Jon is an icon. Not just simply for what he accomplished on a sportive level but also for what he represents and his polarizing approach to freeski and action sports overall. In order to grow, arouse the interest of new audiences, reach out to a more mainstream mass and inspire the youths, any sport discipline needs profiles that are different, sometimes controversial and bringing something new.
  So I don’t know if driving a lambo on a glacier is a cool but I know that without Jon and everything he represents (including the lambo), freeski in Scandinavia and Europe wouldn’t be where it is today.
  The healthy balance of the discipline is probably somewhere in the middle, between a core Jacob Wester and a mainstream Jon Olsson. Many started to (free)ski because of Jon and many will continue thanks to Jacob, both having a significant impact on the scene.
  They are both right and wrong. From lambo to heli, same battle.
  And may they keep doing what they do.

 11. nostar
  6
  nostar | 2016-05-26 20:10          

  Skidåkningens svar på Åsa Romson är härmed korad, @jacobwester !

 12. pirrson
  6
  pirrson | 2016-05-26 18:21          

  Att som skidåkare och surfare med världen som arbetsplats samtidigt propagera för ett bättre miljötänkande hos sina kollegor är ett intressant grepp. Men det är ju inte första gången Mr Wester sätter sig på en piedestal bara för han slutat äta kött. Men jag tackar för en lektion i att det finns grader av helvetet som vi alla bidrar till.

 13. JohnGustav
  7
  JohnGustav | 2016-05-26 15:42          

  Av saker jag ogillar mest är nog folk som klagar och surar över andras framgång i ren avundsjuka de värsta. Sen är det ganska uppenbart att Jon satte Wester på plats.

 14. adrianaapro
  2
  adrianaapro | 2016-05-26 13:25          

  sjukt kul att se att jon har lyckas :)

 15. MOONEEN
  1
  MOONEEN | 2016-05-26 12:34          

  Jag har kolla mycket på Jons vlog på sistone. Om man tänker ur ett miljövänligt perspektiv är ingen av dom bra men Jon är absolut värst! Men Jon är mycket bättre på att marknads förra sig själv genom bland annat sin vlog. Som @Erks nämnde är det nog svårt att vara en helt miljövänlig skidåkare men man kan i alla fall försöka. Själv tycker jag att miljöfrågan bör tas upp mer av världens stora ledare/lening så att det inte blir så svårt att vara miljövänlig!

 16. Erks
  3
  Erks | 2016-05-26 11:50          

  Miljödebatten bland privatpersoner lider ofta av dubbelmoral. Generellt sett är väl inte skidåkning särskilt miljövänligt?
  Min familj som bor i Sthlm åker 50x2 mil t&r till stugan tre gånger om året för att åka skidor, för nöjets skull. Inte särskilt miljövänligt (men det skiter jag i).

  Och precis som Jon Olsson säger så är heli Skiing inte särskilt bra för miljön. Nu ansvarar han nog för mer utsläpp än Wester men båda två är bovar.