KLIMAT: Utmana dig själv och dina skidkompisar med appen OneTonneFuture

Utmana dig själv, dina vänner och det alpina landslaget med appen OneTonneFuture som Vattenfall har tagit fram. 

Vi har fått följa fem alpina stjärnor i deras utmaning för klimatet. Vissa av er har haft åsikter om videoserien, och debatten har förts ur många aspekter. Gott så. Vi kan alla surfa in på konton som aningslösa influencers och skratta självgott att vi själva inte släpper ut lika mycket, men gemene svensk gör de facto ett rejält avtryck på 7 ton per år, vilket bör komma ner mot 1 ton per år. Nu är det din, min och vår tur.

”Med hjälp av appen OneTonneFuture hoppas Vattenfall och Klimatlandslaget att alla kan hjälpas åt och bidra till en bättre och mer hållbar framtid.”

För precis som Hansdotter, Myhrer och Hargin kan vi också utmana oss själva och våra vänner med OneTonneFuture-appen. Ett verktyg där du kan utmana dig själva och dina kompisar att bli mer miljövänliga. Alla bidrag är välkomna, skogen, luften och jorden gör ingen skillnad på varifrån du börjar. Det är bara vi människor och vår moral som resonerar om rättvisa och vem som egentligen är boven. Sanningen är att alla steg åt rätt håll gör skillnad.

Mycket har hänt sedan serien med Klimatlandslaget spelades in i somras. VM-medaljer har delats ut, touren har åkt världen runt och Frida Hansdotter och Mattias Hargin har avslutat sina karriärer. Den alpina cirkusens utsläpp har även i år varit ganska höga, men de har absolut minskat lite jämfört med tidigare. På grund av våra svenska åkares nya vanor finns en definitiv minskning, och vi kan hoppas att de har satt trenden för sina kollegor från andra delar av världen. VM i Åre var världens första klimatneutrala VM, med sina solpaneler och elektriska skotrar.

Att något är klimatneutralt beror på att de utsläpp som orsakas klimatkompenseras. Det betyder att den som vill kompensera för utsläpp finansierar ett projekt någon stans i världen som leder till konkret minskade utsläpp. Det kan vara till exempel att plantera en massa träd, byta ut en fossil energikälla till en fossilfri eller något annat som minskar utsläppen jämfört med tidigare.

På så sätt blir det alltså kompenserat över tid, och även om klimatkompensation är mycket bättre än inget, så löser det inte klimatkrisen. Solpanelerna på den alpina nationalarenan i Åre kommer ju sitta kvar, och förse Åreborna med fossilfri el i många år till. Det är början på en lösning:
– Vi vill visa på olika hållbara alternativ till förbränningsmotorer, förutom elbilar, och även visa hur vi med hjälp av smart teknik som energilager med laddlösningar kan göra omställningen till ett hållbart samhälle möjlig. På så sätt vill vi också demonstrera hur vi med smart teknik kan stötta laddning av elfordon även i svagare nät, till exempel i fjällvärlden, säger Pontus Karlsson på Vattenfall R&D.

För en hållbar framtid bör våra utsläpp ligga på mellan ett och två ton koldioxid per person och år. Att gå ned på ett ton är alltså att vara på den säkra sidan. Idag släpper genomsnittssvensken ut cirka sju ton koldioxid per år, så en drastisk minskning måste ske snarast. Appen kan hjälpa till med detta, genom att ge konkreta utmaningar och exempel på vad just du kan göra i ditt liv för att minska din klimatpåverkan.

Svenskarnas utsläpp ligger på ca 30% högre än världsgenomsnittet, och det är inget att skryta om. Det kan tyckas att ett sånt litet land som Sverige inte gör någon skillnad globalt, men precis som andra länder måste ansvara för sina utsläpp, måste vi ta ansvar för våra. Varför skulle någon annars lyssna på oss? Genom att minska vår personliga påverkan bidrar vi till att sätta trenden för kommande år. Det ska i framtiden inte vara okej att släppa ut så mycket som vi gör nu. Vattenfalls målsättning är att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation

Vägen dit är ett lagarbete, och därför vill Vattenfall och Freeride.se utmana alla läsare i en grupputmaning. För att delta laddar du ned OneTonneFuture-appen i Appstore eller Google Play, och signar upp. Du får fylla i dina vanor kring konsumtion, transporter och i ditt hushåll. Därefter får du ditt utsläpp per år beräknat, och förslag på vad du kan ändra på i din vardag för att sänka din utsläppssiffra. Du kan utmana dina vänner och familj på vem som kan få ner sin siffra mest, men också arbeta tillsammans för lägre utsläpp. Skapa en grupp hemma eller på jobbet, och gör utmaningar ihop för att få ännu större effekt. I topplistan tävlar ni mot andra hushåll eller företag som också försöker sänka sina utsläpp. Gå med i Freerides grupp så kan vi allihopa försöka nå förstaplatsen!

How to: Gå med i Freerides grupp

Gå med i Freerides grupp i OneTonneFuture, så här gör du:

  1. Ladda ned appen (App Store eller Google Play).
  2. Testa vad du har för ”footprint”
  3. Välj ”Topplistan”
  4. Välj ”Organisationer”
  5. Sök reda på Freeride gruppen
  6. Välj gå med i gruppen med lösenordet ”vitvinter”

Great, nu är du med och jobbar tillsammans med andra skidåkare för klimatet. Och du, joina OneTonneFuture Instagram där du kan följa med i vad som händer framöver.

Appen är framtagen av Vattenfall tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet. De är ett oberoende och icke vinstdrivande forskningsinstitut som samfinansieras av staten och näringslivet. De har forskat på miljön och miljöpåverkan sedan starten 1966. Vattenfall vill med detta intiativ öka medvetenheten kring klimatfrågan och skapa en dialog kring nya lösningar och perspektiv. Dessutom minskar du ju faktiskt på påverkan på riktigt med de utmaningar som du hittar i appen.

Med hjälp av appen OneTonneFuture hoppas Vattenfall och Klimatlandslaget att alla kan hjälpas åt och bidra till en bättre och mer hållbar framtid. Att leva ett fossfritt liv ska vara en enkel verklighet inom en generation, och tillsammans kan vi klara av det.

OneTonneFuture

Här laddar du ner appen på App Store och Google Play.

Funktioner i appen:

• Beräkna ditt klimatavtryck
• Se vilka faktorer som påverkar ditt avtryck mest
• Se vilka områden av ditt liv du redan är en klimathjälte inom
• Se hur långt du har kvar tills du nått en hållbar nivå av klimatutsläpp
• Gå tillbaka och ändra dina svar om dina vanor har ändrats
• Jämföra din klimatpåverkan med andras
• Skapa en grupp och bjud in dina vänner eller kollegor att tävla med och mot varandra i
att minska ditt och gruppens klimatavtryck
• Följ din grupps utveckling och se hur ni avancerar på topplistan
• Få skräddarsydda utmaningar som hjälper dig minska din klimatpåverkan
• Lär dig mer om vad en hållbar livsstil innebär genom dagens klimattips eller ta del av alla miljöknep
• Klimatkompensera för oundvikliga utsläpp

Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.