Klimatlandslaget – fossilfritt liv är ett lagarbete

Det är en fantastiskt snörik vinter i stora delar av Alperna. Vissa skidorter är fullkomligt dränkta i snö. Därför känns det kanske avlägset att glaciärerna smälter och blir mindre. Att medeltemperaturen ökar överallt. Att isarna på Grönland försvinner mer och mer. Vad kan vi göra åt det?

Det svenska alpina landslaget är helt beroende av ovan nämnda glaciärer för att kunna bedriva träning under sommaren och hösten. Samtidigt är det ingen hemlighet att just det alpina landslaget är ganska stora klimatbovar. De flyger kors och tvärs över världen varje säsong, kör mycket bil och har en ohygglig mängd prylar. Något måste ändras.

”Resorna är alla skidåkares största vän och fiende.”

Faktum är att eftersom just alpina landslaget släpper ut såpass mycket per person, kan de med ganska enkla medel sänka sin utsläppsmängd rejält. Ett skippat inrikesflyg motsvarar ungefär 400 kilo mindre koldioxid ut i luften, till exempel. Lite planerande kan räcka väldigt långt, och det behöver inte vara obekvämt eller jobbigt att bli bättre.

Det må vara en sliten gammal klyscha att ingen kan göra allt, men alla kan göra något, men det stämmer väldigt bra. Man kan klaga på strukturer i samhället och att saker behöver ändras politiskt, men det är snabbast och lättast att börja med sig själv. Det du gör påverkar även andra.


Videoserien ”Klimatlandslaget” teaser


Här på freeride.se diskuteras miljö ibland på forumet. Ett återkommande tema då är dubbelmoral. Att ambassadörer för miljöorganisationer och andra personer med klimatvänliga åsikter inte lever så miljövänligt det bara går själva är ett ständigt dilemma.

Det är ett dilemma även utanför aktivismen, något som egentligen alla skidåkare måste brottas med. Vi håller på med något som kräver mycket resurser och direkt skadar naturen och klimatet. Samtidigt är vi totalt beroende av naturen och klimatet för att kunna fortsätta med samma sak.

Resorna är alla skidåkares största vän och fiende. En skidresa kan ofta vara årets höjdpunkt och skänka otroligt mycket glädje. Samtidigt är den där flygresan till Alperna, Japan eller Kanada som bidrar till de största enskilda utsläppen i en skidåkares liv. Så även för landslaget. De flyger extremt mycket. Världscupen är lagd så att det i princip inte går att skippa flygandet. Men det går att minska.

Med Klimatlandslaget vill Vattenfall och våra alpina stjärnor visa att alla kan ändå göra något, och allt som görs är bra. Det finns ingen anledning att strunta i miljöåtgärder bara för att man i utgångsläget har höga utsläpp, snarare tvärt om. Allt gör skillnad. Klimatlandslaget är en serie i 6 delar där vi får följa olika åkare och i olika situationer, som då kan göra olika saker.

Mattias Hargin får en lektion i eco-driving, för att kunna köra så snålt som möjligt de långa sträckor han sitter bakom ratten varje år:
– Jag är duktig på att köra, men kanske inte så duktig på att köra eco, säger han innan lektionen ska börja.
Eco-driving är bara ett av många sätt att minska utsläppen utan att egentligen ändra på sitt liv. Att äta mindre kött är ett annat. Andre Myhrer är landslagets grillkung, och när Gustav Johansson från Jävligt Gott! kommer på besök blir det både burgare och pulled pork, men helt utan kött:
– Alla måste inte bli veganer över natten, säger han.
Och vidare att:
– Maten står för ca 25 procent av dina utsläpp, byter du till vego kan du minska det med upp till 90 procent. Det går att mäta med att inte ha en bil.

Just nu pågar världens första klimatneutrala världsmästerskap i alpin skidåkning. VM i Åre drivs bland annat av 380 kvadratmeter solceller, och annan fossilfri energi från Vattenfall. Två tredjedelar av transporterna i samband med arrangemangen är även dom fossilfria, och här finns 10 stycken banbrytande eldrivna snöskotrar. Med hjälp av en container med moderna batterier som skeppats in från Tyskland – alltså en jättestor powerbank – kan man ladda sina eldrivna fordon. Något liknande har aldrig genomförts.

– Det känns värdefullt att bidra till att göra ett stort idrottsarrangemang som detta mindre beroende av fossilbränslen, säger Lasse Ejeklint, Vattenfalls klimatcoach.
– Dessutom kommer till exempel det soltak som vi byggt på skidförbundets tak här i Åre vara kvar och fortsätta producera el i många år framöver. Det gör att byggnaden kommer att klara en stor del av energibehovet på egen hand, fortsätter han.
Lasse har varit med under hela projektet och stöttat med sin expertis i klimatsmart energi.

Låt oss avsluta med lite konkreta siffror. Det är kring 1-2 ton koldioxid om året vi kan släppa ut per person för en hållbar framtid. Just nu ligger det globala snittet på drygt 4 ton, och Sveriges på ca 7 ton. Åkarna i landslaget beräknas allihop till över 25 ton per person, där finns minst sagt förbättringspotential. Målet är att landslaget ska bli helt fossilfritt i framtiden.

Ingen kan göra allt, men alla an göra något. Och om alla gör något, blir påverkan stor. Strävan mot en fossilfri framtid är ett lagarbete.

Videoserien Klimatlandslaget vintern 2019

 • Avsnitt 1: BIFFEN – ANDRÉ MYHRER måndag 18 februari
 • Avsnitt 2: BILEN – MATTIAS HARGIN måndag 25 februari
 • Avsnitt 3: BYN – SARA HECTOR måndag 4 mars
 • Avsnitt 4: BUTIKEN – MATTS OLSSON måndag 11 mars
 • Avsnitt 5: BOSTADEN – FRIDA HANSDOTTER måndag 18 mars
 • Avsnitt 6: EFTERSNACKET – KLIMATLANDSLAGET måndag 25 mars
Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. Fabianomne
  0
  Fabianomne | 2019-02-22 10:22          

  För mig känns det här också väldigt påklistrat och inte alls trovärdigt...

  ...Men om man ska försöka vända det till något annat, så kan man ju inte förneka att det är bättre än ingenting. Dom hade ju lika gärna kunnat göra absolut noll åt saken, och även om jag tror att dom kanske endast ändrar 5% av sin verksamhet för att få 105% PR, så går dom ju trots allt inte åt fel håll. Dom köper ju inte nya privatjets, dom köper jackfruit osv.

  Argumentet om att lägga ner alltihopa på en gång låter ju som ett slags last resort-argument för den blåögde i min mening. Det är klart, vi skulle ju kunna lägga ner landslaget, slutar vi tillverka stavar, sen läger vi ner riksgränsen, sen spränger vi skidindustrin och rullar oss i gräset åren i ända. Men det kommer ju inte hända..

 2. Magnus_Ibanez
  1
  Magnus_Ibanez | 2019-02-19 19:02          

  Tillräckligt mycket för att förstå att om företag slutar med sponsring så blir det mer pengar över (som de självklart inte skulle använda att sänka priser på något).
  Pengarna till sponsring kommer undantagslöst alltid från varan eller tjänsten som säljs.

  Tyvärr inte fullt ut. Samhället är inte byggt så att det går att leva i det om man skall vara helt konsekvent. Vad jag än tycker i frågan är samhället som det är, den biten tar som du säger, tid. Och så länge den vinnande faktorn i välden alltid är pengar så kommer det aldrig att ändras.
  Men jag har ändrat massor och slutat med massor av grejer (till exempel slutat åka flyg på semester, flyga privat överhuvudtaget, slutat åka på skidresor, skaffat elmotor till båten och skrotat bensinmotorn, kör gas bil osv osv).

  Men absolut samma för all sport (och det jag själv lever på, musik). Sport är jättebra, både socialt och kroppsligt, och jag vill inte det skall försvinna, men man kan sluta tävla och träna globalt, tillexempel.

  Man kan göra ganska mycket utan att behöva påverka något viktigt (att tävla i störtlopp långt bort är inte viktigt) om man bara vill ändra sina vanor. Och detta projekt är lika fånigt som om ett formel 1 team skulle skräppa med att de är miljömedvetna för de fraktar sina bilar i svanmärkta lastbilar.

 3. FilleJ
  1
  FilleJ | 2019-02-19 18:35          

  "(Som en bonus kunde ju vattenfall sänka våra elpriser för de insparade sponsorpengarna)"
  Du verkar veta hur elmarknaden funkar.

  Man får bara hoppas att du lever som du kommenterar. För isf har många mycket att lära av dig. Hoppas även att ditt resonemang gäller alla sporter där det flygs. Alltså Fotboll, Hockey mfl.

  För mig är idrotten en stor del av världens välmående och något jag tycker att vi absolut inte borde sluta med. Men tänka om klimatmässigt är absolut ingen dum ide men inget man gör över en natt.

 4. Magnus_Ibanez
  4
  Magnus_Ibanez | 2019-02-19 18:05          

  FilleJ, saken är väl att de kan bli klimatsmarta direkt om de vill.
  Sluta åka på alla tävlingar, färdigt, case closed.
  (Som en bonus kunde ju vattenfall sänka våra elpriser för de insparade sponsorpengarna).

  Det är liksom där hela problemet ligger.
  Vi håller på att ändrar lite småsaker (som i sammanhanget är i det närmaste betydelselösa) men tänker fortsätta med allt de vi håller på med. Skall något göra någon som helst nytta så måste vi sluta med saker som inte måste göras för vår fortlevnad. Att tävla mot varandra i att på olika sätt sladda runt på skidor är väldigt, väldigt, väldigt långt från något vi måste göra.

 5. Lasse_Lazer
  3
  Lasse_Lazer | 2019-02-19 10:19          

  Jag tittade på vm i åre med blandade känslor. När man hör att de häller ut 30 ton salt reagerade jag men det verkar ingen annan göra. Det har gått för långt. På stenmarks tid skyllde man på dålig lottning, man åkte på bergets villkor. Idag gör man allt för att det ska vara lika villkor och det är människan som skapat detta för att vi kan.
  FilleJ skriver att det är svårt att hinna med tävlingar om tar tåget.....men då får man väl glesa ut tävlingarna? Diskussioner med vänner om detta landar alltid i att det handlar om att tjäna pengar och det kommer nog bli vår undergång tyvärr, hoppas bara att det dröjjer.....

 6. FilleJ
  4
  FilleJ | 2019-02-19 09:45          

  Jag har jobbat med det här projektet. Många säger som kommentarerna nedan att det är trams eller att "vad hjälper det om dom äter vegetariskt." "ecodriving till arlanda...".
  Men faktum är att Skidförbundets alpina del gör en stor satsning mot att bli mer klimatsmarta. Dom ska halvera sina utsläpp till 2022. Målet är att göra det utan att det påverkar resultaten och det är svårt när man ofta inte hinner mellan tävlingarna med tåg.
  Men pratar man med dom personligen så menar dom allvar. Så även om åkarna kan göra saker på hemmaplan själva så handlar mycket om planering och förbättring även från förbundets sida. Åkarna ser ju också vad som händer och att deras livsstil är ohållbar i dagsläget. Men allt kan inte ändras på en dag. Man försöker men istället för att heja på trycker folk hellre ner. Jens Byggmark må kanske inte vara världens klimatsmartaste människa genom tiderna. Men det här var en ögonöppnare även för honom och han har börjat tänka annorlunda även han. Att han är svåger med Jon Olsson är ju ändå inte hans fel?

  Lowe71 kolkraften är väl något som diskuteras hela tiden. Speciellt hur man kan få bort den. Att den ska fasas ut är ju självklart?

 7. cykelmannen
  2
  cykelmannen | 2019-02-19 09:03          

  Det är bra att Vattenfall tar fram vad man kan göra för att minska sina utsläpp, men om det ska ske något är det riksdagen som måste ändra sina misstag. Detta år ska ett kärnkraftverk ställas av och fler ska det bli efterhand. Det är bra att vindkraften och solkraften byggs ut men det räcker inte om vi stänger av kärnkraften. Vi i Sverige bör ha en ny folkomröstning så vi kan fortsätta att kör kärnkraften.

 8. Magnus_Ibanez
  1
  Magnus_Ibanez | 2019-02-17 20:33          

  Urfånigt luftslott till projekt, att göra det bara ökar deras utsläpp ännu mer.

  Vore det inte en utmärkt idé att bara lägga ner laget och sluta åka till alla tävlingar och träningar? Man måste liksom inte tävla i vem som kan svänga runt lite stolpar snabbast.

 9. Lowe71
  9
  Lowe71 | 2019-02-17 16:58          

  Att Byggmark är programledare för den här soppan är ungefär lika logiskt som att låta Martin Timell leda ett dejtingprogram! Som svåger till "CO2-kungen" Jon Olsson och gammal Gumballförare har han nog släppt ut mer koldioxid än dom flesta!
  Vattenfall borde kanske rikta in sig på att stänga ner sina tyska kolkraftsanläggningar istället för att störa VM-uppladdningen för vårt folkkära (Audisponsrade) fossillandslag! Att Freeride ens vill befatta sig med den här smaklösa greenwashingen är obegripligt!

 10. J-P
  9
  J-P | 2019-02-17 10:23          

  "Med Klimatlandslaget vill Vattenfall och våra alpina stjärnor visa att alla kan ändå göra något, och allt som görs är bra. Det finns ingen anledning att strunta i miljöåtgärder bara för att man i utgångsläget har höga utsläpp, snarare tvärt om. Allt gör skillnad"

  Visst, men när vi snackar om 30 ton koldioxid per person så är vi i en helt annan ballpark. Några förslag ur serien:

  - “Försöka” att äta “lite mer” vegetariskt
  - Eco-drive:a sin elbil (till flygplatsen)
  - Köpa nya ekologiska jeans

  Den stora elefanten i rummet (flyget) nämns knappt. Så det handlar alltså om ett finputsande av siffror för att rättfärdiga sitt beteende. Alla åtgärder i filmerna gör fortfarande att dessa människor hamnar mångdubbelt över medelsvenskens utsläpp. Varför kan de inte erkänna att det de håller på med är omöjligt?
  Business as usual paketerat i en glättig feel good-serie känns minst sagt svindlande i en tid av akut klimatkris. Sen fattar jag ju att en reklamfilm inte kan prata om såna osexiga saker som faktiskt spelar roll ur ett strukturellt perspektiv såsom koldioxidskatt, chicagokonventionen, omstyrning av subventioner, etc., men ändå… tröttsamt.