Klimatlandslaget – fossilfritt liv är ett lagarbete

Det är en fantastiskt snörik vinter i stora delar av Alperna. Vissa skidorter är fullkomligt dränkta i snö. Därför känns det kanske avlägset att glaciärerna smälter och blir mindre. Att medeltemperaturen ökar överallt. Att isarna på Grönland försvinner mer och mer. Vad kan vi göra åt det?

Det svenska alpina landslaget är helt beroende av ovan nämnda glaciärer för att kunna bedriva träning under sommaren och hösten. Samtidigt är det ingen hemlighet att just det alpina landslaget är ganska stora klimatbovar. De flyger kors och tvärs över världen varje säsong, kör mycket bil och har en ohygglig mängd prylar. Något måste ändras.

”Resorna är alla skidåkares största vän och fiende.”

Faktum är att eftersom just alpina landslaget släpper ut såpass mycket per person, kan de med ganska enkla medel sänka sin utsläppsmängd rejält. Ett skippat inrikesflyg motsvarar ungefär 400 kilo mindre koldioxid ut i luften, till exempel. Lite planerande kan räcka väldigt långt, och det behöver inte vara obekvämt eller jobbigt att bli bättre.

Det må vara en sliten gammal klyscha att ingen kan göra allt, men alla kan göra något, men det stämmer väldigt bra. Man kan klaga på strukturer i samhället och att saker behöver ändras politiskt, men det är snabbast och lättast att börja med sig själv. Det du gör påverkar även andra.


Videoserien ”Klimatlandslaget” teaser


Här på freeride.se diskuteras miljö ibland på forumet. Ett återkommande tema då är dubbelmoral. Att ambassadörer för miljöorganisationer och andra personer med klimatvänliga åsikter inte lever så miljövänligt det bara går själva är ett ständigt dilemma.

Det är ett dilemma även utanför aktivismen, något som egentligen alla skidåkare måste brottas med. Vi håller på med något som kräver mycket resurser och direkt skadar naturen och klimatet. Samtidigt är vi totalt beroende av naturen och klimatet för att kunna fortsätta med samma sak.

Resorna är alla skidåkares största vän och fiende. En skidresa kan ofta vara årets höjdpunkt och skänka otroligt mycket glädje. Samtidigt är den där flygresan till Alperna, Japan eller Kanada som bidrar till de största enskilda utsläppen i en skidåkares liv. Så även för landslaget. De flyger extremt mycket. Världscupen är lagd så att det i princip inte går att skippa flygandet. Men det går att minska.

Med Klimatlandslaget vill Vattenfall och våra alpina stjärnor visa att alla kan ändå göra något, och allt som görs är bra. Det finns ingen anledning att strunta i miljöåtgärder bara för att man i utgångsläget har höga utsläpp, snarare tvärt om. Allt gör skillnad. Klimatlandslaget är en serie i 6 delar där vi får följa olika åkare och i olika situationer, som då kan göra olika saker.

Mattias Hargin får en lektion i eco-driving, för att kunna köra så snålt som möjligt de långa sträckor han sitter bakom ratten varje år:
– Jag är duktig på att köra, men kanske inte så duktig på att köra eco, säger han innan lektionen ska börja.
Eco-driving är bara ett av många sätt att minska utsläppen utan att egentligen ändra på sitt liv. Att äta mindre kött är ett annat. Andre Myhrer är landslagets grillkung, och när Gustav Johansson från Jävligt Gott! kommer på besök blir det både burgare och pulled pork, men helt utan kött:
– Alla måste inte bli veganer över natten, säger han.
Och vidare att:
– Maten står för ca 25 procent av dina utsläpp, byter du till vego kan du minska det med upp till 90 procent. Det går att mäta med att inte ha en bil.

Just nu pågar världens första klimatneutrala världsmästerskap i alpin skidåkning. VM i Åre drivs bland annat av 380 kvadratmeter solceller, och annan fossilfri energi från Vattenfall. Två tredjedelar av transporterna i samband med arrangemangen är även dom fossilfria, och här finns 10 stycken banbrytande eldrivna snöskotrar. Med hjälp av en container med moderna batterier som skeppats in från Tyskland – alltså en jättestor powerbank – kan man ladda sina eldrivna fordon. Något liknande har aldrig genomförts.

– Det känns värdefullt att bidra till att göra ett stort idrottsarrangemang som detta mindre beroende av fossilbränslen, säger Lasse Ejeklint, Vattenfalls klimatcoach.
– Dessutom kommer till exempel det soltak som vi byggt på skidförbundets tak här i Åre vara kvar och fortsätta producera el i många år framöver. Det gör att byggnaden kommer att klara en stor del av energibehovet på egen hand, fortsätter han.
Lasse har varit med under hela projektet och stöttat med sin expertis i klimatsmart energi.

Låt oss avsluta med lite konkreta siffror. Det är kring 1-2 ton koldioxid om året vi kan släppa ut per person för en hållbar framtid. Just nu ligger det globala snittet på drygt 4 ton, och Sveriges på ca 7 ton. Åkarna i landslaget beräknas allihop till över 25 ton per person, där finns minst sagt förbättringspotential. Målet är att landslaget ska bli helt fossilfritt i framtiden.

Ingen kan göra allt, men alla an göra något. Och om alla gör något, blir påverkan stor. Strävan mot en fossilfri framtid är ett lagarbete.

Videoserien Klimatlandslaget vintern 2019

  • Avsnitt 1: BIFFEN – ANDRÉ MYHRER måndag 18 februari
  • Avsnitt 2: BILEN – MATTIAS HARGIN måndag 25 februari
  • Avsnitt 3: BYN – SARA HECTOR måndag 4 mars
  • Avsnitt 4: BUTIKEN – MATTS OLSSON måndag 11 mars
  • Avsnitt 5: BOSTADEN – FRIDA HANSDOTTER måndag 18 mars
  • Avsnitt 6: EFTERSNACKET – KLIMATLANDSLAGET måndag 25 mars
Sponsrade inlägg är en del av Freerides annonserbjudande. Inläggen är framtagna tillsammans med kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till annons@freeride.se
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
10 kommentarer Kommentera   Läs alla kommentarer (10)