Kom igång med trailrunning

Löparnas svar på offpistskidåkning, trailrunning, är en av träningsformerna som växer snabbast just nu.
– Det är en större upplevelse än att bara springa på asfalt, säger Andreas Svanebo, en av Sveriges främsta utövare.


Trailrunning är inte bara gyttja, uppförsbackar och blodsmak. Så här kan det också gå till om man har tur.

Inga trafikljus, inga
långsamma bromsklossar till löpare som ger dig ett ofrivilligt intervallpass, inga domningar i fötterna efter för mycket asfaltstrampande. Bara du, dina ben och valfri terräng. Som offpistskidåkning utan snö och skidor eller som orientering utan karta och kompass, där du själv väljer slutdestination och hur du tar dig dit – det är trailrunning, eller terränglöpning som de språk-konservativa väljer att kalla det.

Att definera trailrunning är ungefär lika svårt som att definiera en ny musikstil. Men de flesta är i alla fall tämligen överens om är att det är en äventyrlig motionsform där man löper på stigar, skogsvägar och i ospårad, ofta kuperad, terräng. Trailrunning kan vara allt från någon timmes lätt träningspass i grannskogen till flera dagars löpning i otillgänglig terräng i bergen.

Den äventyrliga löpformen startade i USA (var annars) där det slog igenom stort under 90-talet. Som vanligt när det gäller USA-trender behövde de trångsynta svenskarna några år på sig för att anamma påfundet men de senaste åren har allt fler även här fått upp ögonen för sporten. En starkt bidragande orsak till det växande intresset är den rikstäckande touren Salomon Trail Tour som i år är inne på sitt fjärde år. Årets tour inleddes i skånska Kullaberg i maj och avslutas med final i Sälen i september. Totalt ingår 16 tävlingar, från Kristianstad i söder till Boden i Norr. Samtliga har 5- och 10 kilometerssträckor och nio av stoppen har även en 21 kilometersklass och på tre platser finns det även +40 kilometerssträckor.
Andra tecken på att trailrunning är på frammarsch är de allt fler löparcampsen, ofta i fjällmiljö, som poppar upp. 

En av dem som hakat på trenden och dessutom ligger i framkant är Andreas Svanebo, från Sundsvall. Han uppskattar att han får fler och fler att fajtas mot ute i skogen.
– Det växer mer och mer. Jag springer ju för Salomon i deras egen tour, och där ser man att det växer mer och mer och loppen blir större och större. De tävlingarna de har arrangerat blir bara bättre och bättre, det är ett bra koncept, säger han.

Varför tror du att sporten växer?
– Jag tror nog att folk vill testa något nytt, och det är en större upplevelse än att bara springa på asfalt, med skogen, fågelkvittret och friheten.
 


Andreas Svanebo har hittat sin grej – trailrunning.

Förra året vann han båda cuperna i Salomon Trail Tour, samtidigt som han vann Axa Fjällmaraton för sjätte gången, och Tjurruset för tredje gången. Årets säsong ser ut att bli lika framgångsrik. På fyra starter (av sex möjliga) i årets tour – i Kullaberg, Falkenberg, Kolmården och Falun, har han lika många segrar.

Efter en lång längdsskidskarriär valde han för ett par år sedan att fokusera på trailrunningen.
– Som skidåkare har man sprungit rätt mycket i skogen så det var ett naturligt steg att välja det. Det är framförallt enkelheten jag uppskattar, det är bara att ta på sig ett par dojjor och gå ut och springa.

Hur kommer det sig att du är så framgångsrik?
– Jag har väl alltid tränat mycket löpning och man blir bra på det man tränar. Jag har haft mycket gratis i och med att jag har varit skidåkare, man söker den typen av terräng då.

Vilken typ av terräng föredrar du?
– På tävling föredrar jag så tekniskt och så jävligt som möjligt med mycket uppförsbackar. Men det ska fortfarande ligga på en rimlig nivå, man ska kunna springa och känna tjusningen, inte bara ligga i ett gyttjehål.

Trailrunning är en perfekt träningsform för utförsåkare under sommarmånaderna. När man springer i stökig terräng i skogen lyfter man benen mer och förflyttar sig mer i sidled jämfört med asfaltslöpning vilket innebär att kroppens större muskelgrupper aktiveras mer och hjärtat får jobba mer för att syresätta dem. Väljer man dessutom kuperad terräng får man intervallträningen på köpet. Trailrunning är även lindrigare för knän och leder än traditionell löpning då det sker på mjukt underlag. Å andra sidan är risken att halka eller trampa snett av naturliga skäl betydligt högre i trailrunning.
– Löpning i allmänhet stärker hela kroppen, framförallt benen. I terränglöpningen använder man bål och rygg mycket i och med att det är sidoförflyttningar, lite hopp och landningar.

För att orka med den tuffa terränglöpningen kompletterar han löpträningen med ett par styrketräningspass i veckan.
– Är man dåligt tränad i överkroppen är man som en gammal bil med dåliga stötdämpare när man springer, bilen och kroppen vill utåt då, säger Andreas.  

 

Andreas bästa tips för att komma igång med trailrunning


Utrustning

– Det absolut viktigaste är att fixa riktiga dojjor. De flesta kör med vanliga landsvägsskor, men de tar mycket stryk och blir dåliga dåliga fort. Har man en riktigt bra terrängsko med en rejält mönstrad sula så kommer man långt. Kläder i övrigt är inte lika viktigt, vill man börja i sin bomulls t-shirt så funkar det men har man bra grejer blir det roligare så klart.

Terräng

– Man ska inte ta för sig allt för mycket i början. Är man van att springa på asfalt kan man börja på ett elljusspår eller på stigar för det är helt andra muskler som aktiveras och det är lätt att man får stukningar i början. Man får ta det lite grann pö om pö. Sedan finns det inga begränsningar, man kan ta sig från stigen till obanat, bara man vet var man är.

Teknik

– I början tittar man mycket på detaljer i terrängen, man vill ha koll på varje sten och rot, men det gäller att lära sig sålla vilka hinder man har framför sig så man hittar ett flyt i löpningen.

 

Deltävlingarna i Salomon Trail Tour 2013

11 maj            Kullamannen, Höganäs
12 maj            Falkenberg
25 maj            Kolmården
2 juni              Falun
6 juni              Kristianstad
8 juni              Göteborg, Skatås
20 juli             Boden
7 augusti        Sundsvall
24 augusti      Stockholm, Hellasgården
31 augusti      Göteborg, Kåsjön
1 september   Eskilstuna
7 september   Jönköping
14 september Umeå 
15 september Umeå 
21 september Sälen – FINAL

Text: Fredrik Tacacho
Foto: Salomon
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.