Konsten att Säsonga – Del 1: Nikolai Schirmer

Resa, bo på en skidort och mest ha det gött och åka lagg eller bräda hela vintern – många drömmer om det men hur lyckas man med det egentligen? Freeride har kontaktat ett gäng äkta levnadskonstnärer som delar med sig av hur man får en säsongsbaserad livsstil att gå ihop.

Först ut i serien vi kallar “Konsten att Säsonga” är ett av de senaste namnen att etablera sig på den norska friåknings-scenen Nikolai Schirmer. Du kanske känner igen namnet från antingen den film han postade förra vintern kallad “Freeride World Tour-ing”  där han strax efter att FWT haft sitt stopp i Chamonix drog upp och åkte samma face och sedan redigerade in kommentatorernas röster från den riktiga tävlingen till sitt eget åk. Eller ifrån den video som GoPro tidigare lagt upp där han får kör ett mäktigt åk i Nordnorge som om det vore ett TV-spel. (Filmerna ser du längst ner i artikeln).

Vad gör du på vintern och var brukar du vara någonstans?
– Om vinteren kjører jeg ski. De siste fire sesongene har jeg hatt base i Chamonix, men den siste var så dårlig snømessig at jeg neste ikke var der. Jeg gjør freeride og får det filmet. Denne vinteren har jeg gjort to prosjekter med Flo Bastien. Det ene heter Snowpocalypse fra Japan og ligger på nett nå, det andre heter Shapes, filmet i Canada, Frankrike og Norge og kommer ut i høst.


Vad har du för dig i jobb-väg?
– I sommer arbeider jeg med en hel del reklamefilm og innhold for Norrøna, en minkdokumentarserie for Black Crows (de 5 første ligger på nett ”the black crows”), og så gjorde jeg en shoot for Devold. Same same but different! Bortsett fra Devold er det samme klienter som i fjor, men nytt innhold.

Hur är ditt år uppdelat?
– De siste 6 årene har jeg studert juridik, så da har jeg fulgt skolerytmen gjennom året egentlig. Surf, klatring og stisykling om høsten fram til det blir forhold hjemme i Tromsø i oktober-november. Tidligere år har jeg gjort 3-4 måneder i typ Sør-Afrika om høsten, men de siste har det bare blitt kortere turer. Så Alpene eller USA/Canada fra desember, og hjem til eksamen i mai/juni. Deretter jobber jeg gjennom sommeren. Men nå har jeg akkurat blitt ferdig på skolen, så da får jeg se hvordan det blir! Forsøker å ha det litt kult nå i sommer, for jeg skal operere skulderen i september.

Hur gör du för att få allt att gå ihop?
– For å få året til å gå rundt jobber jeg masse. Tidligere har det vært typ 1/4 inntekter gjennom sponsorer, 1/4 gjennom studielån og stipend og 2/4 arbeid som filmfotograf/produsent. Får se hvordan det blir nå, men arbeider alt for mye med produksjon av filminnhold, og så langt betaler det mye mer enn sponsorene, så blir vel det som tar over for studielånet. 
Jeg bor i et kollektiv sammen med tre kompiser i Tromsø, og har bodd hos venner, bobil, telt eller på hotell denne sesongen. Tidligere bodde jeg i ei skikkelig rønne, og betalte nesten ingenting i leie, så det hjalp på økonomien.

Vilka är dina bästa tips för att få ihop en säsongsbaserad livsstil?
– Mitt beste tips er å jobbe med noe du kan ta med deg når du reiser. Mitt nest beste tips er å spise havregryn til frokost, lunsj og kvelds. Det gjorde jeg noen år.

Vad tycker du om att göra på sommaren mellan alla timmars jobb?
– Min første sommerkjærlighet var surf, men i det siste har jeg oppdaget klatringen rundt Tromsø som er superduper fin (se bilde).

Vart tar du vägen i vinter?
– I vinter tenker jeg å bruke mer tid i Canada, og forsøke å få til skuterbasert kjøring. 

Vilket är ditt drömjobb?
– Drømmejobben er proff skikjører, med en deltidsjobb som astronaut på Mars.

Nikolai Schirmer

Ålder: 26
Kommer från: Tromsø
Bor i: Tromsø
Jobbar som: filmfotograf og skikjører
Började säsonga för att: jeg ville kjøre ski alle stedene jeg hadde sett på film.
Favoritplats: Det er vel Tromsø, for dit vil jeg alltid tilbake. Men Alaska var den beste snøen jeg har kjørt.

Instagram: @nikolaischirmer

Text: Gabriella Edebo
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.