Konstgjord lunga i ryggsäcken ökar dina chanser att överleva – vinner ISPO award

Företaget Safeback, som konstruerat en slags konstgjord lunga som Freeride skrivit om tidigare, har vunnit en ISPO award innan det ens släppts några ryggsäckar som använder deras produkt Safeback SBX. Den första ryggsäcken som implementerar Safeback-tekniken presenteras av Bergans, som nu också vinner pris för ryggsäcken Y Mountain Line 40L.

Kort och gott kan Safeback SBX sammanfattas som en kombination av en klassisk lavinryggsäck och den utgångna produkten Avalung. Precis som en klassisk lavinryggsäck, som blåser upp en ballong på ryggen av användaren när den aktiveras, måste Safeback SBX aktiveras med ett handtag. Safeback SBX blåser dock inte upp någon ballong, utan aktiverar istället en batteridriven fläkt som blåser fram luft från bak vid ryggsäcken fram till munnen på användaren. Den friska luften förhindrar CO2-förgiftning, vilket är det som normalt förorsakar kvävning i en lavinolycka, och låter på så sätt den begravda personen överleva längre under snön. Detta förutsätter att det finns en luftficka framför personen som är begravd i snön.

De allra flesta som blir begravda i en lavin överlever inte längre än 15 minuter under snön. Safeback själva säger att deras system ökar på den förväntade överlevnadstiden för ett begravt lavinoffer till hela 90 minuter, något som definitivt gör en stor skillnad i hur stor chans de som är kvar på ytan har att lyckas söka upp och gräva fram den som är begraven!

Fördelen med Safeback SBX jämfört med ett klassiskt ballongsystem är framförallt att vikten kan reduceras, och det är också teoretiskt möjligt att kombinera Safeback SBX med en klassisk ballong för att på så sätt uppnå ”dubbel effekt”. Frågan är ju hur det går att dra i två handtag samtidigt eller om det är möjligt att sätta båda funktionerna i ett och samma handtag? Nåja, Y Mountain Line 40L är dock endast kompatibel med Safeback SBX, inte någon ballong-funktion (än så länge i alla fall).

Ryggsäcken Y Mountain Line 40L är i sig ett spännande koncept, där Bergans jobbat för att skapa en ryggsäck som ska vara så modulär som möjligt och täcka en lång rad olika behov. I sin ”maxkonfiguration” väger den 1224 gram och har det mest du kan tänkas vilja ha från en modern fjällryggsäck, inklusive en ”ramplatta” i ryggen med en aluminiumprofil i mitten, skid- och isyxhållare och ett stadigt höftbälte. När den strippas ner till sitt mest minimalistiska alternativ landar vikten på 666 gram, men är då inte mycket mer än en tygpåse med kompressions- och axelremmar. Men som Bergans själva presenterar det, det går också att ta det i andra riktningen och kombinera ryggsäcken med Safeback SBX.

 

Safeback-systemet ska väga 480 gram inklusive batterier, vilket i kombination med de 1224 grammen Y Mountain Line 40L i sin blir precis mer än 1700 gram totalt. Om de lyckas hålla den vikten återstår att se tills det att produkten faktiskt släppts, men det ligger onekligen an till att bli en bra bit lättare än de lättaste snarlika alternativen bland klassiska ballongsäckar. Självklart går det fortfarande att skala av vissa av ”funktionerna” på Y Mountain Line 40L även med Safeback SBX på plats för att lätta upp ryggsäcken ytterligare.

De lättaste ballongsäckarna använder dessutom ett system med gaspatroner, som måste bytas ut i en butik eller distributör när de använts, Safeback SBX drivs och batterier och kan dels användas flera gånger innan den måste laddas om, och laddningen sker med ett eluttag som med vilken annan elektronikprodukt som helst. Det finns ballongryggsäckar som också använder batterisystem, men de är betydligt tyngre än både Safeback SBX och de lättaste gasdrivna ballongsäckarna.

Något de flesta är smärtsamt medvetna om nu för tiden är att batterier har en tendens att tappa prestanda när det är kallt, men här går det att simma lugnt med Safeback SBX. De har testat de 6 litiumbatterierna som driver fläktsystemet rejält och säkerställt att det går att köra fläktarna kontinuerligt i minst 90 minuter hela vägen ner till -30° C vid en full laddning.

Bergans Y Mountain Line 40L kommer finnas tillgänglig att köpa till säsongen 2023/2024, samtidigt som Safeback SBX lanseras som ett extra tillval till ryggsäcken. Priset anges för ryggsäcken ska vara €260 utan Safeback SBX. Safeback SBX kommer kunna läggas till för ytterligare €340, det vill säga ett totalpris på €600.

För den som är intresserad finns ISPOs motivationer för både Safeback SBX och Bergans Y Mountain Line 40L tillgängliga på nätet.

Text: Oscar Frick
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.