Köpguide – Autonoma drönare

There’s something in the air… De senaste åren har marknaden för konsumentdrönare fullständigt exploderat, med allt från små hobbymodeller för några tusenlappar, till fullfjädrade produktionsmaskiner kapabla att lyfta RED-kameror. Möjligheterna att producera videos i proffsklass blev plötsligt många månadslöner billigare, och över en natt var skidfilmsindustrin förändrad från grunden. Helikoptervinklar är inte längre exklusiva för storbolagen, och förutom miljöaspekten är dessutom drönarna så lättstyrda att alla som en gång hållit i en TV-spelskontroll kan lära sig följa en åkare. Det enda kruxet var att det fortfarande krävdes en medhjälpare villig att avstå den där puder-repan, och som inte har något emot att åka ner från berget med några kilo extra, ganska klumpig och ömtålig packning på ryggsäcken. Tills nu, när vi återigen står inför ett revolutionerande paradigmskifte inom selfie-industrin. Säg hej till en ny kompanjon i backarna – den autonoma drönaren.

Som i alla nyfödda marknader är inte vägen till en fungerande produkt helt smärtfri, och egentligen kanske det är lite för tidigt att skriva den här artikeln. Det hela handlar alltså om en drönare med 4, 6 eller ibland 8 rotorer, några kilos vikt, bärandes en kamera, antingen inbyggd eller från en tredjepartstillverkare. Med ett inte helt obetydligt tillägg; den ska kunna flyga utan någon som håller i kontrollen, rikta kameran mot åkaren, och dessutom undvika att krascha i något av alla de naturliga hinder som ett berg bjuder på i form av träd, klippor och liftstolpar. Inte raketforskning, men ganska nära ändå.

Kickstarter- och andra crowdfunding-konton för de första företagen startades upp för ungefär två år sedan, samtidigt som andra, redan existerande drönartillverkare gav sig an utmaningen att bli först med en autoföljande produkt. Tekniken är i de flesta fall densamma – Drönaren kommunicerar med hjälp av GPS, Wifi och Bluetooth (eller en kombination av de tre), till en mottagare och sändare på åkaren. Med informationen den får tillbaka följer den efter och fångar all action, så länge ingenting oväntat händer. Vissa tillverkare förlitar sig på en (än så länge rudimentär) hinder-undvikande teknologi, medan andra lämnar ansvaret till åkaren att programmera en flygbana, eller bara se till att inte vara för nära eventuella hinder.

Franska bigmountain-stjärnan Xavier de la Rue har varit en av de mest drivna fälttestarna bakom selfie-drönarna.

Vid första anblicken kan den här nya, snabbt växande marknaden te sig som en oförståelig djungel, och många lovande produktvideos har följts upp av månaders förseningar, designändringar, oförutsägbara flygningar och till och med konkursvarningar. Men frukta icke! I ett försök att reda ut var vi egentligen befinner oss i den autonoma drönarvärlden, gör vi ett försök till en överblicksbild över de valen man som konsument har idag, om man önskar bli filmad från luften utan helibudget.

Först och främst inleder vi med att dela upp självfilmande drönare i två kategorier; de som kräver en stor fjärrkontroll och helst en extrapilot, eller de som kan följa användaren med hjälp av enbart en smartphone, eller ett litet tillbehör som ett armband eller liknande. Dessa saknar oftast möjlighet till manuell kontroll, utan åkaren förlitar sig helt på förprogrammerade flygbanor och GPS. Vi börjar av praktiska skäl med de helt autonoma drönarna som lämpar sig bäst för ”selfie-filmning” i actionsportsammanhang:

AirDog

En av de första autonoma drönarna som dök upp på marknaden var AirDog, som kallar sig ”The Auto-Follow Drone built for action sports”. Åkaren kontrollerar drönaren via ”AirLeash” som är ett armband med knappar och skärm, eller via smartphone-appen där fler inställningar kan göras. Drönaren har flera dedikerade sportlägen, bland annat för surf, MTB, wakeboard och backcountry där specialiserade algoritmer ser till att drönaren är beredd på förväntade rörelser inom den specifika sporten.

Pris: 1599 USD + frakt

Hexo+

Från Frankrike kommer företaget Squadrone Systems som ligger bakom Hexo+. De har marknadsfört sig hårt i vintersportscenen med hjälp av snowboardlegenden Xavier de la Rue, som i vintras sågs åka bl.a det mytomspunna åket Mallory couloir i Chamonix med den blåa hexokoptern hack i häl. Du styr hur Hexo+ ska röra sig runt dig med hjälp av olika förprogrammerade flygbanor i din smartphone-app, som 360, slide, eller pan. När du själv rör dig nedför berget följer Hexo+ med, men är då limiterad till en vinkel i luften (som du också väljer själv innan du stakar iväg). Detta för att undvika kollisioner med t.ex träd eller klippor.

 Pris: 999 USD + frakt

 

Typhoon H 

Från Kanadensiska tech-företaget Yuneec kommer Typhoon H, som marknadsförs som den mest avancerade drönaren för ”prosumer”-segmentet. Här tillåts användaren välja mellan att manuellt styra drönaren med den stora och avancerade fjärrkontrollen, eller en mer slimmad version som får plats i fickan. Typhoon H undviker hinder på vägen med hjälp av ekolod, vilket gör den mer pålitlig i sämre ljusförhållanden. Hopfälld tar drönaren väldigt lite plats men den lätta byggkonstruktionen har sått tvivel hos flera produkttestare.

Pris: 1699 USD + frakt

Iris+

Iris+ från 3DR är den billigaste autonoma filmardrönaren på marknaden idag och kan styras både manuellt med tillhörande fjärrkontroll, eller följa med användaren med kameran riktad mot en smartphone med bluetooth aktiverad. Kompatibel med mjukvaran DroidPlanner, vilken låter användaren rita på en karta för att göra flygbanor, och även låta kameran vara riktad mot en specifik punkt under hela flygningen.

Pris: 599 USD + frakt

Ghost 2.0

Från Kinesisk-Amerikanska företaget Ehang, kommer Ghost, som marknadsförs som ”the world’s easiest drone to fly”. Ghost, som kommer förberedd för en gopro, saknar likt Hexo+ och AirDog helt fjärrkontroll, och styrs helt med en smartphone samt en liten sändare som Ehang kallar ”G-box”. Antingen låter du Ghost följa dig under åkningen, eller så väljer du att filma manuellt med hjälp av telefonskärmen. Med hjälp av de medföljande glasögonen kan piloten få direktlänk med video även i starkt solljus. Pris: 720 USD + frakt

 

För drönar-entusiasten som både önskar full manuell kontroll över sin utrustning men med valet att ibland också låta drönaren göra allt jobb, finns även här många valmöjligheter. Eftersom det här segmentet inte är fokus i artikeln har redaktionen valt att ta upp de två mest populära alternativen. Värt att tänka på är att det än så länge verkar som att det krävs en extra-pilot för ta över kontrollen efter avslutad action, så inget för ensamvargen alltså.

Phantom 4

Värstingversionen av Phantom-serien från branschens största tillverkare, DJI, och kanske den i dagsläget mest avancerade drönaren i det här segmentet. Phantom 4 har nedåtriktade extrakameror som undviker kontakt med marken och autofollow-funktion som kan upptäcka hinder. Phantom kan följa en person med hjälp av det DJI kallar ”active track”, som kan känna igen en färg och följa den, t.ex en röd jacka, nedför berget. Hur bra det fungerar i praktiken är i nuläget oklart. Till skillnad från tidigare modeller kommer P4 enbart med inbyggd kamera, som dock inte skäms för sig med inspelning i 4K/30fps och 1080p upp till 120fps.

Pris: 1299 USD + frakt

Solo 

Likt Phantom 4 är även Solo begränsad till sin fjärrkontroll, men kommer med avancerade förprogrammerade flygbanor som t.ex cablecam, där Solo är låst till en förbestämd bana, eller orbit, där Solo cirkulerar kring sitt objekt. Om användaren åker skidor eller utövar någon annan sport som omöjliggör att ha på sig fjärrkontrollen, kan den fortfarande följa en smartphone, men behöver då precis som Phantom 4 en extra-pilot som är redo att ta över manuell kontroll efter klippet är filmat.

Pris: 799 USD + frakt

 

 

 

 

Utöver de modeller vi listar här finns en veritabel uppsjö av tillverkare med halvfärdiga modeller ute på marknaden, samt minst lika många start-ups som ännu inte lyckats få fram en färdig produkt. För den intresserade hobbyisten är drönarvärlden ett spännande slagfält som bör navigeras med en hel del tekniska kunskaper i bagaget, och där kan det sparas många tusenlappar, och säkert också skräddarsys mer specialiserade paket. Vi vänder oss med den här listan i första hand till entusiaster som önskar en relativt lättflygd drönare med självfilmande egenskaper, därför har vi utelämnat tveksamma modeller och de allra billigaste produkterna.

Innan du slänger dig på beställningsknappen och lägger en månadslön på en setup (som ofta kostar ungefär dubbelt så mycket som grundpriset, då tillbehör som extra batterier, propellrar och gimbals kostar extra), ta en ordentlig funderare på om intresset verkligen finns där. Hur mycket du än läser på kommer din dyra leksak i slutändan möta marken med kraft, och utan en extra budget i åtanke blir din flygfarkost lätt stående på hyllan. Också värt att tänka på är att lokala regler kan finnas kring drönare, särskilt i skidanläggningar som såklart vill helgardera sig från krasher med liftvajrar etc. För mer information, gå in och läs exakt vad som gäller i ditt område på Transportstyrelsens hemsida som du hittar HÄR.

Kort specs-lista över modeller i det här reportaget:

Modell Vikt (g) Toppfart Kamera Flygtid Pris
Airdog 1980 67 km/h extern 18 min 1599 USD
Hexo+ 1150 70 km/h extern 15 min 999 USD
Typhoon H 1850 36 km/h inbyggd 25 min 1699 USD
Iris+ 1282 82 km/h extern 22 min 599 USD
Ghost 2.0 1150 60 km/h extern 25 min 720 USD
Phantom 4 1380 72 km/h inbyggd 28 min 1299 USD
Solo 1500 88 km/h extern 25 min 799 USD
Text: Jacob Wester
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.