Krönika: Försöker ni sänka er själva, FIS?

Någon på Internationella Skidförbundet måste ha förlagt sin kalender. För hur kan man annars förklara att nästa års VM i Snowboard och Freestyle äger rum samma vecka som Winter X Games? Misstag eller inte, det höjer knappast statusen på världsmästerskapen.

X Games är den största tävlingen en parkåkare på skidor eller bräda kan ställa upp i.
Och nej, jag har inte glömt att sätta ut ett frågetecken i slutet av den meningen, där ska inte vara något. Spektaklet som gick av stapeln i Sochi härförleden i all ära – det är fortfarande X Games som är måttstocken allt annat jämförs med när det kommer till tävlingar inom actionsport. Traditionen är en del av det, och även det faktum att det inte går att tävla sig till sin plats i X Games – antingen är man intressant nog att bli inbjuden eller så är man det inte. Exklusiviteten skapar en känsla av detsamma.

Bra. Nu har vi fastställt det. Då kommer vi till frågan.
Om nu X Games har en odiskutabel särställning när det kommer till tävlingar inom de så kallade actionsporterna (som förövrigt är ett obekvämt ord som jag helst hade sluppit använda alls, men mer om det någon annan gång), varför skulle någon ens komma på tanken att lägga en annan hyfsat stor tävling för samma sporter precis samtidigt?

Det är, ursäkta min franska, legendariskt korkat. Och det blir inte mindre korkat när man betänker att

1. Det kommer ske i januari 2015.
2. Stollarna bakom denna minst sagt idiotiska eventkrock är inga mindre än FIS. Fédération International de Ski, som trots sin oundvikliga inblandning i vad som ändå får ses som ett lyckat OS (tävlingsmässigt, alltså) fortfarande för med sig en air av betonghäck vart än de går.

Därför blir det närmast sorgligt när en titt i kalendern bekräftar det faktum att vinterupplagan av X Games och FIS-organiserade VM går av stapeln samma vecka, på varsin kontinent. För handen på hjärtat, kommer någon som får en inbjudan till X Games tacka nej och istället tävla i VM? Kommer någon ha tid och ork att kasta sig på flyget till Aspen efter att först ha kört i Kreischberg? Man ska aldrig säga aldrig, men det känns som att sannolikheten är.. inte hög.

Det troliga scenariot är istället att den yttersta eliten av tävlingsåkare i snowboard och freeski befinner sig i Aspen, och att de som får VM-medaljer i Kreischberg tar emot dem med vetskapen om att konkurrensen troligen inte var så tuff som den skulle (och borde) kunna vara i en tävling med titeln världsmästerskap. Och det är synd. Själva poängen med mästerskap är ju att de allra bästa ska vara med, och FIS borde ha självinsikt nog att begripa att de ännu inte väger tyngre än vad megakolossen X Games gör.

FIS är den nya spelaren på planen i de här sammanhangen, och även om det finns något fint och idealistiskt i att hävda att X Games också skulle kunna flytta på sig så kommer insikten om det orimliga i det ganska fort. Inte minst för att X Games är en skapelse av ett vinstdrivande företag – inte ett idrottsförbund.

Och okej, det finns ett antal grenar som sorterar under FIS Freestyle/Snowboard-VM som inte är X Games-grenar och därför inte krockar med någonting alls, men cynikern i mig kan inte undgå att tänka att slopestyle har ett större attraktionsvärde än.. aerials? Och efter IOK/FIS desperata vädjan för att få med slopestylen i OS borde de ju inse värdet av att fortsätta få den grenen att dra mesta möjliga uppmärksamhet till sina egna events, eller försvann självinsikten i samma veva som slipsgubbarna for hem från Sochi?

Så, kära klantskallar på FIS – anpassa er efter megakolossernas världsordning ett tag till. Alternativet är att ni sabbar den lilla trovärdighet ni slitit så hårt för att få, och fortsätter gräva en metaforisk grop under era egna fötter. Jag bryr mig egentligen inte om själva slipsförbundet, men tycker att åkarna som deltar förtjänar bättre än en klantig eventkrock. Ett VM-guld blir värt så mycket mer om vinnaren verkligen slagit hela världen för att få det.

(Och när jag ändå håller på och ordfäktas skulle det ju inte skada om Svenska Skidförbundet tog en titt på den internationella tävlingskalendern innan de sätter datum för nästa års SM. Att SM inte krockar med stora tävlingar i Europa och Nordamerika är ingen garanti för att landslagsåkarna kommer dyka upp på ett SM, men det bör åtminstone öka chanserna, och därigenom värdet på en vinst.)

Fakta Tävlingskrocken

Snowboard/Freestyle-VM 2015 körs i Kreischberg, Österrike den 15 till 25 januari. Grenarna som finns med på både VM och i X Games-programmet är Halfpipe (snowboard 17 jan, skidor 22 jan), Slopestyle (skidor och snowboard 21 jan) och Big Air (snowboard 24 jan).

Winter X Games 2015 äger rum i Aspen, Colorado den 22 till 25 januari. Exakt vilka grenar som körs vilka dagar är inte spikat än.

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.