Krönika: Personligheter på Freeride

Freeride har funnits sedan slutet av förra årtusendet och under årens lopp har tiotusentals människor skrivit i forumet. Kristoffer Frenkel gör en snabb psykologisk analys av sex olika personligheter på Freeride.se

Prylnörden

Prylnörden har en osund mängd timmar nedplöjda i prylbiblar, forum, twitterkonton och andra obskyrda vrår av internet. Här samlar han (för det är nästan alltid en kille) information om gradantal på kanter, vilken p-tex som är hårdast och varför man aldrig ska ha pjäxor under 130 i flex. Prylnörden är inte sen med att dela med sin av sin kunskap. Det som är talande för prylnörden är att han allt som oftast har snöat in på ett visst märke eller material och ständigt talar om fördelen med just den tekniken eller prylen. Det gör tyvärr att själva styrkan med nörderier (den stora kunskapen), går förlorat och allt som kvarstår är en förklädd försäljare.

Typiskt uttalande:

”Jaså din en fot är 1 millimeter mer utåtriktad än den andra foten, då ska du köpa ett par specialpjäxor av italiensk karbonplast från Aostadalen. Enligt min kontakt på fabriken (där pjäxorna tillverkas) så ska förserien med tillverkningsnummer 18-43 vara hårdast. Jag snackade med Mange på Alpingaraget och han sa att de fått in två par. Jag ska provåka dem i morgon.”


Proffset                 

Likt en varm kniv skärandes genom ett svart skidbelag, uttalar sig skidproffset med fast stämma och tydlig uppfattning om hur man gör en d-spin, dubbelcork eller vad det är för skillnad på rodeo och skodeo. I egenskap av kontrakterad åkare anser han (återigen nästan alltid en han) att han på rättmätigt sätt kan uttala sig om hur saker inom skidvärlden ligger till. Hans ord hörsammas ofta av omgivningen som inte är sena med att lyfta upp proffsets utsago som om de vore ord uttalade av gud fader i himlen han själv.

Typiskt uttalande:

”Skillnaden mellan dubbelcork och trippelcork är när du tiltar axeln 7 grader mer åt backen och efter första 540, blir det en switch cork mutegrab 720, följt av backflip 360. Hoppet uppfanns av Jan Olsén i Mammoth och jag var med. PEACE.”


Den frågvise

Att tala är silver, tiga är guld. Om den regeln skulle anammas skulle forum som Freeride inte existera och du skulle aldrig läsa den här texten. Forumet är fullt av den frågvisa typen. Han eller hon (jo så är det) kan ställa frågor om allt från vilken skida man ska ha till hur man får boende i Åre under vecka 9 eller vilken sommarsetup man har. Gemensamt för alla frågvisa är dock att det finns en underdånighet i deras sätt att prata. Med ursäktande stämma och ton frågar de omgivningen nervöst sin fråga och slickar glupskt i sig svaret. Efter den inledande ljuva tonen förbyts frågorna snart till tystnad och avstannat konto, eller så förvandlas de till prylnörd, troll eller tyckare.

Typiskt uttalande:

”Hej, jag ska åka till Frankrike i Alperna i mars och jag undrar var den bästa afterskin är? Någon som har tips? Hört att crazy crocodile är bra? Hej då.

–Marko”


Trollet

Är det på skämt eller är det på riktigt? Med trollet kan man aldrig vara säker på om det som skrivs har något värde eller inte. Ibland med en sylvass humor och ironi, ibland enbart ute efter att bråka, jävlas och förstöra. Trollet är inledningsvis inte medvetet om sin trolliga karaktär, utan kanske mest ute efter att ifrågasätta saker hen inte tycker är logiska. Tyvärr för oss andra innebär det att även frågor om jordens form och kvinnors rösträtt behöver förklaras, försvaras och avslutningsvis vill man gråta och stänga ned skärmen på grund av alla dumheter.

Typiskt uttalande:

”Jon Olsson har snygg bil och snygg stil”


Observatören

Startade sitt konto 2001 i samband med att de gjorde säsong i Chamonix och hörde talas om freeride.nu men har varken något foruminlägg eller speciellt många vänner på sajten idag. Observatören är inne en gång i kvartalet och kollar lite forumtrådar eller läser en skidrecension eller två. Observatören håller sig tyst i det dolda och på valfri observatörs medlemsvägg kan man se  inlägg daterade till 2004 eller bakåt och totalt antal besökare överstiger sällan 2000. I fotoalbumet går det att hitta korniga bilder från säsongen 2006 i Bad Gastein eller ”Puderdagen 2004” från Grands Montets.

Typiskt uttalande:

”–”


Tyckaren

Likt en person med tourettes syndrom måste tyckaren ständigt lägga fingrarna på tangentbordet och skriva ett svar, oavsett om hen har något av värde att tillföra eller ej. Vid sidan av att svara på foruminlägg på Freeride har tyckaren en väl uppdaterad feed på Facebook och Instagram, där varje kort tanke måste SKRIKAS ut så fort en åsikt eller fyndig mening uppstår i hjärnbarken. Tyckaren tror att hen är behjälplig med alla sina kloka råd och tankar, men i själva verket är svaren precis som en sommardeckare. Något du vilar ögonen på i väntan på att få äta middag, och i samma sekund som du slår igen boken har du glömt vad den hette.

Typiskt uttalande:

”HAHAHAHA. Jag håller helt med! Jag fattar inte att man inte tar criticalgrabben längre fram. Ska fan bli bättring på det framöver. YEaaahh boooii!”


Fråga: Vilken personlighet är du?
Text: Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.