Lavinföreläsningarna RIDE SAFE är tillbaka

De populära föreläsningarna om lavinsäkerhet återkommer även i år. Denna gång byter RIDE SAFE skepnad och lämnar den virtuella världen och gör plats för verkligheten. Upplägget är enkelt; Tre föreläsare gör tre föreläsningar under tre kvällar i tre olika städer.

Mängder av tips och råd för att förbereda sig inför den stundande säsongen utlovas under årets upplaga av lavinföreläsningarna RIDE SAFE. Föreläsningarna sker tre dagar i rad – Göteborg den 22 november, Stockholm den 23 november och i Östersund den 24 november. Föreläsningarna är öppna för alla och är gratis. Ett gott råd är att vara ute i god tid då antalet platser är begränsat till mellan 200-300 personer beroende på lokalstorlek. Länk till anmälan finns på skiersleft.se

Det är (som alltid) stiftelsen Skiers Left som står bakom arrangemanget, och likt de senaste åren så är det Sveriges Lavinutbildningar och Naturvårdsverkets lavinprognostjänst som levererar innehållet. I denna upplaga har förstärkning hämtats även från grannlandet Norge i form av CARE, Center for Avalanche Research and Education, på UIT Tromsö.

I Göteborg hålls föreläsningarna på Chalmers, i Stockholm på Gymnastik- och Idrottshögskolan och i Östersund hålls de på Mittuniversitets campus.

Varför ska man gå på en lavinföreläsning?

Vi har alla haft den där perfekta dagdrömmen om en fluffig puderdag. Det är sol, blå himmel och moder natur har levererat en tom tavla redo att målas med färska spår. Varje sväng du gör skickar snö som sprutar runt omkring dig. Tyvärr har vi i våra drömmar en tendens att utelämna den ständigt närvarande och mycket verkliga faran som lurar under snötäcket. Ordet lavin räcker för att ge varje skidåkare kalla kårar längs ryggraden. Det är något som alla hoppas att de aldrig behöver råka ut för, men i verkligheten måste du vara förberedd.

Det finns inneboende risker i samband med att färdas utanför pisten och det är viktigt att lära sig hur man kan minska dessa risker, vara säker i sitt beslutsfattande och se till att alla kommer hem i slutet av dagen. Det första steget på din resa i off-pisten är att gå en just en sådan här lavinföreläsning.

– Vi på Skiers Left är så extremt stolta att kunna erbjuda den här typen av lavinföreläsning, och dessutom gratis. Det här är precis den typen av lavinföreläsning som vi själva önskat att vi kunnat ta del av innan vi stack i väg på vår egen första säsong. En föreläsning som är lika självklar som att köpa liftkort, göra knäböj, skrapa av vaxet under skidorna och kolla vad man har sina bindningar inställda på. Den riktar sig till alla ni som funderar på att åka utanför pisten i år, till exempel en första års bummare, en topptursnörd, slalom-mamman/pappan med barn eller den rutinerade som behöver fräscha upp sina kunskaper. Skidåkning är ju så förbannat skoj och vi vill att det ska fortsätta att vara kul. Att ha med sig ett säkerhetstänk på berget behöver inte alls betyda att det blir tråkigt och begränsat. Det vill vi inspirera till, säger Tove Williman på Skiers Left.

– Efter några år med olika varianter av digitala föreläsningar tycker vi att det känns extra kul att i år satsa på det fysiska mötet. Att än en gång teama upp med Skiers Left och bygga vidare på ett väldigt konstruktivt samarbete känns fantastiskt. Vi ser fram emot att träffa mängder av peppade åkare och dela med oss av dels goda råd, dels av våra erfarenheter, såväl positiva som negativa. Föreläsningarna kan ses som en form av mentorskap i ett litet format, säger Mattias Tarestad, lavinexpert på Naturvårdsverket och tillika projektledare för årets upplägg.

Fakta om föreläsningarna:

Jenny Råghall och Tyler Curtis från Lavinprognoser/ Sveriges Lavinutbildningar kommer att berätta hur du förbereder dig för lavinsmartare åkning i vinter. Andrea Mannberg från CARE/UIT förklarar hur vår hjärna jobbar med och mot oss i lavinterräng.

När: Göteborg 22 november, Stockholm 23 november och Östersund 25 november.
Dörrarna öppnar: 18.30
Föreläsningarna börjar: 19.00
Övrigt: I pausen bjuds det på fika.

– I år är det 10 år sedan Mikaela Scherrer gick bort i en lavin i Verbier. Det vill säga tio år sedan vi, Skiers Left grundades. Det känns både överväldigande och sorgesamt på samma gång. Tänk att vi spridit lavinkunskap i vårt avlånga land i hela tio år? Och tänk att det var tio år sedan Mikaela lämnade oss. Att vi i år anordnar stora fysiska lavinföreläsningar känns som ett värdigt och mäktigt sätt att uppmärksamma att vi jobbat med dessa frågor i tio år.

– Att förbereda sig inför säsongen är viktigt. Det gäller oavsett om du är nybörjare eller proffs. Det är nu vi lägger grunden för goda upplevelser senare under säsongen. Det är lika viktigt att få i gång hjärnan som det är att stärka benen och konditionen. Den bästa lavinsäkerheten är att aldrig hamna i en lavin. När, var, hur och med vem vi åker kommer alltid att avgöra vilka risker vi tar, att tänka igenom detta noggrant innan vi är ute på berget är en självklarhet. Den som börjar tänka i de banorna redan innan säsongen har en stor fördel. Något som vi önskar ge alla som dyker upp på föreläsningarna, avslutar Mattias Tarestad.

  • Mer information och biljetter till föreläsningarna hittar du på Skiers Lefts hemsida
    skiersleft.com och på Skiers Lefts facebooksida.

En film när det dessvärre inte gick som planerat

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.