Marcel Hirscher startar eget skidmärke – Van Deer

Nu står det klart att den österrikiska skidstjärnan Marcel Hirscher startar ett eget skidmärke vid namn Van Deer. 

Det var under invigningen av Bründl Sports flaggskeppsbutik i Kaprun som den 32-åriga forna alpina stjärnan presenterade sitt egna skidmärke Van Deer. Enligt nyhetsbyrån Newsbeezer kommer Van Deer ha en lineup om 10-15 olika modeller men på företagets sparsmakade hemsida finns idag endast fyra olika varianter i form av en skida anpassad för freeride, topptur och barn samt en alpin raceskida. Ett klassiskt glasstånd med vanilj, jordbugg, choklad och rom russin, typ.

På hemsidan finns heller inga specifikationer kring skidorna, men på Van Deers instagram finns betydligt mer information att tillgå. Där finns nämligen en hel drös racinglagg komplett presenterade med specifikationer kring både mått och material.

Något oklar information från Van Deer får vi ändå lov att säga och kanske är det en del av marknadsföringen? Eller så har man helt enkelt hunnit prioritera kommunikationen fullt ut. Mannen bakom företaget verkar åtminstone säker på sin sak.
– Den här skidan kommer vinna världscupen en dag, säger Marcel Hirscher som själv vunnit den totala världscupen åtta gånger till Newsbeezer.

Prislappen för ett par lagg från den österrikiska stjärnan kommer ligga på mellan 700 och 1000 euro. Skidorna kommer till att börja med produceras i 1500 exemplar som tillverkas i Österrike. Till att börja med kommer Van Deer endast att säljas exklusivt av Bründl Sports på utvalda butiker i Österrike.

Marcel Hirscher har en 15 år lång och gedigen skidkarriär bakom sig. Under den tiden har förutom åtta världscupsegrar också stått som världsmästare sju gånger och har också två olympiska guld. 2019 bestämde sig Hirscher för att lägga skidorna på hyllan. Men stjärnan kunde uppenbarligen inte hålla sig borta från skidåkningen speciellt länge.
– Jag är en skidåkare. Det har jag alltid varit och kommer alltid att vara, förklarar Hirscher.

Processen har gått relativt snabbt. I juni i år togs det slutgiltiga beslutet att starta skidmärket och nu några månader senare så ser projektet dagens ljus. Men vägen dit har inte varit spikrak för skidstjärnan. Marcel Hirscher skadade sig i somras i en motorcykelolycka under Red Bull Romaniacs (en enduro-tävling i Rumänien). Hirscher bröt benet och drog också på sig ligamentskador i foten men han meddelar att rehabiliteringen går bra och att han planerar att åka skidor i vinter.

Marcel Hirscher är faktiskt inte helt ny i branschen. Parallellt med Van Deer driver stjärnan också nya klädmärket The Mountain Studio som i den första kollektionen som lanseras nu i oktober bland annat består av skidställ i Gore-Tex Pro, förstärkningsplagg samt några lifestyleplagg. Van Deer meddelar också att det inte är uteslutet för företaget att börja tillverka pjäxor i framtiden. Vi ser fram emot att få se och testa skidorna på snö IRL i vinter!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.