Master of kanthopp

PK Hunder är en av de ansvariga för att Norge allt oftare slår svenska åkare på fingrarna. Freeride pratade med PK som just nu spinner och grabbar så in i Norden bra.


Foto: Jesper Molin

– Hej, det är Dan-Marcus på Freeride. Vi träffades efter finalen på JOI i våras. Du vet när du stod och blev intervjuad av en svensk lokalreporter som trodde du var engelsk och ställde frågor på engelska ända tills du och jag började prata svorsk, presenterar jag mig i telefon.
– Aha, sorry det kommer jag inte ihåg. Jag var nog redan igång med festandet, ursäktar sig PK. Det blir ju en del bubbel när man vinner skidtävlingar. Och i fjol stod PK ofta uppe på pallen: 2:a i US Opens slopestyle, 1:a i European Freeski Open och 1:a i JOI. Vissa menar att PK skulle ha vunnit JOI redan 2006 men en viss känguru kom emellan PK och segern.


Foto: Jesper Molin

Förra säsongen hoppade Hunder rakt in i den absoluta världseliten. Eller om man ska vara korrekt så var det ett helt åk i slopestylebanan under US Open: Switch rightside 720 mute, switch 900 mute, 900 stiffy nose, switch 1080 reverse tail, switch 450 from gap, 450 out of rail, blindside switch 270 out. Det andra drömmer om att sätta under en livstid bränner andra av under ett åk. Livet är orättvis men ingen har hävdat motsatsen.
– Jag gillade banan i Laax bättre än den på US Open. Jag känner mig mest hemma i slopestyle. Fast jag blir mindre nervös när jag kör big air. Då är det bara ett trick som ska sitta varje gång. I slopestylen har åtta stycken att tänka på, förklarar PK.

Det började där det började för så många andra. Vid kanthoppen som bildas där pisterna tar slut och skogen tar vid. De där hoppen med svängda inruns som är nerkörda, spåriga och djupa som inget annat. Och med fina pistlandningar på ishård snö. PK var grym på kanthopp och allt handlade om att spinna så mycket som det bara gick.
– Sedan började jag köra twintip för fem år sedan och då fortsatte det bara, säger den 18-årige PK Hunder. Han kommer från Öyer 15 minuter från Lillehammer. Parken i Hafjell blev som ett andra vardagsrum.

Mitt under förra säsongen beslutade PK för att hoppa av Toppidrottsgymnasiets new school-linje där svenske Janne Aikio är tränare. Var inte poängen med skolan att få träna sig bättre?
– Jo, men jag kan köra ännu mer skidor om jag inte går i skolan alls, flinar PK. Skolan får komma lite senare.


Foto: Jesper Molin

Han väljer ut fotosessionen i Stryn med Field Productions som förra säsongens klimax. En sådan där kväll när switch 900 double grab bara kommer av sig själv och mungiporna bara går längre upp i takt med att solen går ner. PK spann i kanthoppen och spinner ännu mer idag. Nu handlar det om switch 10 och över. Dubbelvolter är inte hans deal ännu. Då är det dubbelgrabs som känns viktigare att utveckla för PK.
– Switch 12 med olika dubbelgrabs är mitt svar på dubbelvolterna. Som när TJ byter från mute till tail mitt i spinnen eller Charles Gagniers octo grab. Det är fett det.

Just stilrena grabs är ett av Hunders adelsmärken; det är ingen slump att hans stiffy nose heter PK Hunder grab i dataspelet Jibberish.

I vinter blir det US Open, Nippon Open och European Open för PK. Förhoppningsvis även X Games. I fjol var det kommersiella krafter som tyvärr höll PK utanför startfältet i X Games. Förhoppningsvis har de rika som bestämmer nu sett vad PK kan prestera och släpper in the master of kanthopp i spelet.

Text: Dan-Marcus Pethrus

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.