Moa Wärvik på plats i corona-riskzonen Zillertal: ”Det känns som en vanlig dag på berget”

Moa Wärvik befinner sig i Zillertal bland fina nedfarter, strålande sol och blå himmel. Beskedet som kom igår från Utrikesdepartementet med avrådan om resor till Tyrolen, Österrike nådde Moa när hon redan befann sig på plats. Vi har tagit ett snack med henne för att se hur läget är och hur folket bland alptopparna verkar se på varningarna.

Hej Moa, du är i Zillertal, Tyrolen i Österrike nu: hur är stämningen?
Som att omvärlden är mer orolig än folket på plats. Här är det strålande sol, varmt, lite snö och folk på den klassiska Österrikiska afterskin.

Är det folk som åker skidor eller ekar det tom och ödsligt pga av Corona?
När vi rullade in i dalen imorse 06.30 stod det folk och köade till första liften? Så varken Corona eller en tidig morgonstund verkar skrämma folket här. Utöver det känns det som en vanlig dag på berget med folk i alla backar och omkring talar de om att det inte skiljer sig något från tidigare säsonger. Det skulle kunna vara så att folk suger sista musten ur backarna.

 Hur kom det sig att ni åkte dit trots UD:S avrådan som kom igår?
Den informationen nådde mig imorse, men liftarna rullar fortfarande och likt som på många andra platser rullar vardagen på. Självklart var jag medveten om att det var ett riskområde, men känner att risken är lika stor som om jag hade varit på berget i Engelberg.

Vad är planen nu, stannar ni kvar och åker skidor eller hur gör ni?
Vi njuter av skidåkningen och gör det bästa av resan (och tvättar händerna såklart). Resan är en skidfotografering, ett arbete som är klart imorgon eftermiddag så tiden i denna riskzon är minimal. Men det ska bli skönt att åka tillbaka hem till Engelberg ifall vi snart blir strandsatta.

Är du själv rädd för att bli smittad?
Jag kan inte säga att det var upplyftande att höra om UDs varningar imorse eller att läsa de överhettade medierna med nya varningar varje dag. Men jag tror inte heller vi ska agera i rädsla, utan mer i respekt och ansvar, där vi inte heller behöver gå till överdrift. Jag tror att vistas ute bland bergen och röra på sig är bästa medicinen för att hålla sig fri från viruset.

Kommer skidorterna i Zillertal stänga eller håller de öppet som vanligt?
Skolorna i Österrike stänger ner på måndag och jag tror absolut att strikta åtgärder kan komma att tas gällande skidorterna. Speciellt eftersom grannlandet Italien har satt ribban högt genom att stänga ned sina skidorter.

Text: Lif Hydén
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera