Nära 1,5 meter snö på väg mot Schweiz och Alperna

Igår kunde vi konstatera att Riksgränsen i Sverige har enorma snömängder denna vinter. Men ett riktigt dump är också på väg mot flera skidorter i Alperna de kommande tre dagarna. Allra mest snö förväntas Saas-Fees grannort Saas Grund få med 146 centimeter de kommande 72 timmarna. 

Nyheten om Riksgränsens ackumulerade snötäcke, som vid mätstationen ligger på fyra meter gick viral igår. Marknadschefen Per Jonsson Öhlin fick arbeta hårt med intervjuer för svenska nationella medier som Aftonbladet men även tyska dito. Skön kontrast mot tidigare frågor om liftproblemen i Gränsen.

Men ett aprildump i storlek XXL är också på väg mot Alperna och skidorter i Schweiz som Saas-Fee, Andermatt (som också senaste dygnet redan fått 30 cm nytt fluff), St Moritz, men även italienska Monterosa med Gressoney väntas få strax över metern snö. I Österrike laddar Pitztal för att ta emot nära 14 decimeter, enligt Snöfallstoppen idag.

I dagens lavinrapport från Schweiz, som görs av SLF, är risknivån uppskruvad till betydande, det vill säga 3 av 5 på skalan. Prognosen är att risken för torra laviner kommer att öka till en fyra (stor) efter de kraftiga snöfall som väntas under natten till torsdag.

 

I vanlig ordning hittar du lavinriskbedömningar främst via nationella vädertjänsterna i Alpländerna, här finns en samlingssidan där du kan klicka dig ner på Europakartan till regionen som du är intresserad av. Svenska lavinprognoser ser du på www.lavinprognoser.se, samt via skidorterna.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.