Nu är lavinprognoserna i Kebnekaise igång

I onsdags publicerades vinterns första lavinprognos i Kebnekaisefjällen vilket innebär att det nu finns dagliga lavinprognoser från Naturvårdsverket från samtliga prognosområden i Sverige.

Onsdag 1 mars publicerades vinterns första lavinprognos i Kebnekaisefjällen (gällande torsdag 2 mars). Mycket hårt fjällväder ökar osäkerheten kring lavinfaran kommande dagar. Lavinfaran beror till stor del på vädret och kan därför både variera mellan olika platser och också olika tidpunkter. Därför är det särskilt viktigt att dagligen läsa lavinprognoser inför fjällresan eller fjällturen.

Lavinprognossäsongen startar samtidigt som fjällstationen STF Kebnekaise slår upp sina portar för säsongen.
– Nyttan med lavinprognoser växer med antalet människor som befinner sig i området. Kring Kebnekaise är en relativt stor del av den totala terrängen lavinterräng vilket gör att det är svårt att inte utsätta sig för lavinrisk. Vi vet att många söker sig till området för att gå på toppturer under månaderna mars och april. Därför är det en rimlig avvägning att lavinprognossäsongen följer turistsäsongen, säger Mattias Tarestad på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Fullskalig storm med vindar upp mot 50 m/s

Under uppstartsarbetet som har pågått under två veckors tid inför premiären så har vädret varit minst sagt växlande.
– Under våra uppstartsveckor har vi haft möjlighet att observera hela Kebnekaisefjällens prognosområde i mycket goda väderförhållanden; både laviner, snöns egenskaper och skillnader i området. De senaste tre dagarna har det dock varit fullskalig storm. Vi har blåst omkull flera gånger när vi går mellan husen på Kebnekaise Fjällstation, och väderstationerna i närheten har registrerat byvindar på 40–50 m/s ett flertal gånger, säger Jenny Råghall som är områdesansvarig i Kebnekaisefjällen.

Lavinprognosarbetet utförs dagligen under en intensiv tvåmånadersperiod. I stort sett varje dag finns en observatör ute i fält för att samla in information. De egna observationerna sammanställs dagligen med rapporter från andra lokala aktörer såsom turistentreprenörer, stugvärdar, bergsguider och renskötare till en nulägesbedömning av lavinfaran.
– För lavinprognostjänsten är det alltid extra intressant när vi har fått igång arbetet i samtliga prognosområden. Fjällterrängen kring Kebnekaise är bland det mest högalpina vi har i Sverige vilket ställer särskilda krav på säkerhetsrutiner och på noggrannhet i vårt dagliga arbete. Dessutom är området ett nav för brant friluftsliv under vintersäsongen och det är många olika aktörer, organisationer och individer som bidrar med information under. Det är värdefullt och hjälper oss att göra bedömningar av lavinfara som är baserade på bästa möjliga kunskap, säger Mattias Tarestad på Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Bestående flak – inte att leka med

Lavinfaran i området kan ändras ganska snabbt men det finns kända lavinproblem just nu.
– Det vi vet om förhållandena nu är att vi har ett bestående flakproblem som har orsakat mycket stora laviner samt drevsnöflak i all terräng som ligger i lä för stormvindarna. Det bestående flaket har vi än så länge enorm respekt för, det är inte att leka med, säger Jenny Råghall som är områdesansvarig i Kebnekaisefjällen.

Lavinprognoser vintern 2022/2023:

Från 1 mars till 1 maj:
• Kebnekaisefjällen

Från 15 december till 1 maj:
• Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags
• Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
• Västra Vindelfjällen: norr och söder om Hemavan/Tärnaby
• Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och
Borgafjällsområdet

Från 20 januari till 14 maj:
• Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen

Råd till den som vistas i lavinterräng:

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har ställt samman ett antal råd till den som planerar för en tur i lavinterräng:

  1. Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.
  2. Ha alltid med säkerhetsutrustning – i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.
  3. Läs lavin- och väderprognos – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser.
  4. Planera tillsammans med åkkamrater – diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.
  5. Var beredd att ändra er – att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan.

Fakta:

Sveriges nationella lavinprognoser introducerades vintern 2015/2016. Det är lavinexperter vid Naturvårdsverkets kontor i Östersund som publicerar prognoserna, baserat på information från lokala observatörer och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI. Bedömningarna av lavinfaran, som gäller för två dagar framåt, kombineras med råd om hur man kan färdas i lavinterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinprognoserna publiceras på www.lavinprognoser.se

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.