Nu öppnar Stockholmsbackarna

Stockholmarna får chansen att fira lucia på skidor. På torsdag öppnar både Hammarbybacken och Flottsbrobacken för säsongen.


Hammarbybacken öppnar för säsongen den 13 december.
Foto: SkiStar 

Nu kommer de positiva effekterna av den senaste tidens ”snökaos” – Stockholms skidbackar öppnar tidigare än beräknat. Tack vare förra veckans rikliga snöfall och den ihållande kylan meddelar Hammarbybacken att man öppnar för säsongen redan på torsdag kväll, på lucia. Under premiärkvällen kommer Alpingaraget att vara på plats och bjuda på såväl skidtest som afterski.
– Det är roligt att även Stockholm fått så mycket snö att vi kan köra igång Hammarbybacken för vinterns första svängar redan till lucia. Snökaos ger snöglädje, säger Linda Wasell, PR-ansvarig på SkiStar AB.

Till en början kommer man enbart att erbjuda skidåkning i den röda nedfarten Sälen. Fram till jul kommer backen att vara öppen kvällstid på vardagarna (17.00 – 21.00) och mellan 9.00 och 15.00 på helgerna.

När Hammarbybackens övriga tre nedfarter kan öppna är i nuläget osäkert.
– Vi vågar inte uttala oss om det än, det beror på om det blir plusgrader. Men vi jobbar på för fullt för att kunna öppna även de andra backarna, säger Linda Wasell.

Övriga backar i Stockholmsområdet ligger också i startgroparna. Flottsbrobacken planerar liksom Hammarbybacken att öppna för kvällsåkning på lucia. Om inget oförutsett inträffar räknar de med att kunna erbjuda skidåkning i hela tävlingsbacken och i delar av den stora backen. Och på lördag kör Ekebyhovsbacken, ute på Ekerö, igång säsongen med åkning i tre av anläggningens fyra backar.

Även i Väsjöbacken (Sollentuna) och Ekholmsnäs skidanläggning (Lidingö) pågår snötillverkningen för fullt. De räknar med att öppna kring jul.

Men det är inte bara i Stockholm det händer. Värmländska Branäs, småländska Isaberg och Bjursås, i Dalarna, är tre andra anläggningnar som drar igång i helgen. 

Text: Fredrik Tacacho
Foto: Skistar

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.