Ny chefredaktör på Freeride – Anders Wingqvist

Freeride.se får nu sin femte redaktör sedan starten 1998. Anders Wingqvist heter näste man på tur.

Hur känns det?
– På sätt och vis lite surrealistiskt, samtidigt naturligt. Jag har skrivit om skidåkning före lite olika uppdragsgivare i Sverige och utomlands sedan examen från journalisthögskolan 2008. Freeride.se har under hela tiden varit en stadigt återkommande uppdragsgivare. Därutöver har jag hela tiden följt sajten från både ett personligt och jobbmässigt intresse. Att nu få styra den redaktionella delen av slagskeppet Freeride.se innebär en känslococktail av pepp, nervositet, glädje, panik och lite till…

Hur många frilansjobb har du gjort för Freeride.se? 
– Sedan första sålda artikeln i juli 2008, som handlade om sommarbackhoppning på plast (nära-döden-upplevelse för övrigt), har det fram tills dags dato blivit 61 olika artiklar. Framförallt klassiska skidortsreportage, men jag har även hunnit med lite hårt kritiserade iakttagelser om toppturande, krönikor om barndsomstrauman och att åka till samma skidort om och om igen, samt lite annat smått och gott

Vilka tidigare chefredaktörer har du jobbat tillsammans med? 
– Oj, jag har lyckats överleva samtliga fyra tidigare chefredaktörers frilanshantering! Från dagarna med Dan Marcus-Pethrus fram till 2009, vidare med fotokungen Ola Melin, trevlige Fredrik Tachacho och nu de senaste två och ett halvt åren ihop med metaformästaren Simon Tjernström. 

Kommer du att flytta till Åre eller Stockholm nu?
– Nej, för bövelen! Jag har parkerat mig på västkusten och kommer där stanna. Vanliga jobbdagar kommer jag att sitta i Göteborg på frilanskontoret Reportagebörsen. 

Hur kunde du lura dig till detta jobb? Hade du några objektiva meriter att visa fram?
– Nja, det kan man fråga sig! Skidmässigt ligger jag ju väldigt långt ifrån de fantastiska atleterna som vi bland annat ser i filmer och på världstouren, samtidigt som jag jämfört med många dödliga svenska skidåkare kanske kan ta lite bättre och snabbare svängar. I skolbänken har jag bland annat tagit mig igenom en journalistutbildning vid Göteborgs universitet och även en ettårig skidlärarutbildning på Racklöfska i Järpen utanför Åre. På berget har det blivit vintrar i Åre och Trysil med inslag av veckor i Hemsedal, även hunnit med en månadslång skibummarperiod i skidorterna kring Salt Lake City i Utah, USA. Utöver det ett antal reportageresor varje säsong sedan åtta år tillbaka.  

Hur kommer Freeride.se att förändras? 
– Initialt kommer nog flödesmängden per dag att sjunka något, eftersom jag tar över efter überskicklige publiceringspeppraren Simon Tjernström som har arbetat heltid (minst). Innehållsmässigt kommer jag också att sätta en viss prägel, men på det stora hela är tanken att hålla kvar Freeride.se mellan de fyra grundbultarna: högt, lågt, smalt och brett om skidåkning (notera: längdåkning är inte skidåkning). Det kommer att bli dråpliga filmklipp på någon snubbe som av misstag droppar 50 meter, rapportering från FWT-tävlingar, events och mässor, välskrivna längre reportage, personporträtt på skidprofiler, pod, Freeride-TV och så vidare. Sedan ligger ett par större projekt i pipen, men de kommer att rullas ut så småningom. Sedan tar vi ju alltid tacksamt emot förslag på saker som vi borde skriva om (anders@freeride.se). 

Kommer du att hinna åka på några fler skidresor nu då?
–Yes! Det har varit tydligt redan från början att jag vill fortsätta att åka till Nordnorge och topptura, dra till Alperna för liftbaserad friåkning och kanske hitta nya vinklar på klassiska svenska skidorter. Min skidåkning kommer nog att bli ungefär som förut – kring tre-fem reportageresor varje vinter, och därutöver lite icke jobb-relaterad åkning med familj och vänner. 

Text: Redaktionen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.