Nytt format för kvaltouren FWQ, men hur går det egentligen för svenskarna?

De tävlande freeride-åkarnas Allsvenska heter Freeride World Qualifier (FWQ) och upplägget har länge sett likadant ut. Men i år har man ändrat och hur går det egentligen för de svenskar som vill ta sig hela vägen upp till de stora grabbarna och tjejerna på Freeride World Tour?

Freeride World Tour (FWT), friåkningsscenens hetaste liga. Länge har formatet för de som vill ta sig till touren haft samma upplägg; du måste kämpa dig igenom kvalificieringstourens 4 steg, placera dig högst upp i rankingen, för att sedan få möjligheten att slåss mot åkarna på världstouren.

Men i år har formatet ändrats, både för Freeride World Tour (FWT) och Freeride World Qualifiers (FWQ). Nedan går vi igenom upplägg och de nya förändringarna samt hur det ligger till för våra svenska åkare. 

Freeride World Tour

FWT har tidigare haft ca 5 stopp runt om i världen. Den sista tävlingen, den stora finalen, har traditionellt sett utspelat sig i Verbier.

Tävlingen som körs på de mäktiga berget Bec des Rosses har länge varit en prestigefylld tävling som ofta likställs med att vinna hela världstouren, något av inofficiella VM i friåkning.

Alla åkare på FWT har dock inte kommit till finalen i Verbier, utan har inför denna finaltävling behövt kvala och de som inte lyckats har tvingats börja om på kvaltouren året därpå.

I år har däremot upplägget ändrats så att det kommer vara 2 finaltävlingar; en i Fieberbrunn och en i Verbier.

Men vad händer då med åkarna på världstouren som inte kvalar vidare? Jo, även kvalificeringstouren (FWQ) har fått ett nytt utseende.

Freeride World Qualifiers

FWQ har länge haft ett liknande upplägg. 

Totalt finns det fyra olika rankingar; 1-stjärnig till 4-stjärning tävlingar. Hur processen fungerar har tyckts vara förvirrande för många så här kommer ett försök till att reda ut det hela.

De 1-stjärniga tävlingarna rankas lägst och de 4-stjärniga högst. Desto högre rankad tävling desto högre FWQ-poäng får man för sin placering.

Varje åkare börjar tävla på 1-stjärniga tävlingar där de samlar poäng för att ta sig vidare till de 2-stjärniga tävlingarna. När de senare samlat tillräckligt med poäng kan de ta sig vidare till de 3-stjärniga och till sist de 4-stjärniga.

De 4-stjärniga tävlingarna är alltså det sista steget innan man kan ta sig vidare till världstouren. Generellt sett samlar åkarna poäng under en hela säsongen för att antingen kvala vidare till världstouren eller för att kunna ta sig in på högre rankade tävlingarna inför säsongen därpå.

Oavsett vad så är det de 3 bästa resultaten som räknas. I år har däremot upplägget ändrats och det har införts kval och finaltävlingar även för FWQ. 

Kvalet inför finalen går under januari och februari och gäller alla rankade tävlingar. Man har däremot en större möjlighet att plocka mer poäng om man kör de 4-stjärninga tävlingarna och därmed ett klart försprång inför finalerna.

Från region 1 som gäller för våra svenska åkare, kvalar ett minimum av 19 skidor herr, 8 skidor dam, 10 snowboard herr och 5 snowboard dam.

Totalt är det tre stycken finaltävlingar som äger rum mellan februari och april varav de två bäst resultaten avgör vilka som kvalar vidare till världstouren.

Här möts alltså de 40 till 60 bästa åkarna från FWQ och de 20 till 25 åkare som inte kvalade vidare från FWT för att slåss om en av 18 platser på nästa års FWT.

Dessa platser är sedan utdelade på två regioner; region 1 Europé Oceania och region 2 America. Det är alltså 9 åkare från vardera region som kvalar till FWT: 4 skidor herr, 2 skidor dam, 2 snowboard herr och 1 snowboard dam. 

Låter det krångligt? Jaa, tyvärr blir det nog inte enklare än så här.

Vad betyder det nya upplägget för åkarna? 

Till att börja med slipper FWT-åkarna som inte tog sig till final att köra ett helt år på FWQ för att kvala in igen.

Nu har dem istället chans att göra det samma år. För FWQ-åkarna betyder det däremot att dem får ett tuffare motstånd då dem nu ställs emot årets FWT åkare.

Dessutom blir det en lite mer intensiv tävlingssäsong för FWQ-åkarna. Tidigare avgjorde de tre bästa resultaten under hela säsongen vem som kvalade in på touren. Nu avgör istället de tre bästa resultaten endast vem som kommer kvalar in på FWQ finalerna. Väl där är det de 2 bästa resultaten som räknas för att ta sig in på världstouren.

Okej, jag fattar: Men hur går det för svenskarna i år?

Nu när vi rett ut det, hur ser det ut för våra Svenska åkare under säsongen?

Finaltävlingarna börjar närma sig och med en 4-stjärnig tävling kvar innan det avgörs börjar det dra ihop sig. Men det har inte varit en helt problemfri början på kvalificeringstouren.

Efter den 4-stjärniga tävlingen i La Rosière som genomfördes enligt plan har både den 4-stjärniga tävlingen i Les Arcs och Georgien ställts in. Les Arcs blev först uppskjuten och sen inställd i sista sekund till följd av för lite snö.

Tävlingen i Georgien blev även den inställd i sista sekund men till följd av osäkra snöförhållande och lavinrisk. Detta ställer till med problem för våra svenska åkare som kör de 4-stjärniga tävlingarna. Dem har just nu bara poäng från två tävlingar att kvala på varav det ena är från NM i Riksgränsen som sedan 2018 har 3-stjärnig FWQ status.

Tanken verkar ha varit att det ska genomföras 4 stycken 4-stjärninga tävlingar under kvalperioden och som det ser ut just nu kommer det genomföras totalt 3.

Den 4-stjärninga tävlingen i Silvretta Montafon som skulle vara den sista är i nuläget uppskjuten men som tur är har det i skrivande stund införts en extra 4-stjärnig tävling som ska gå i Verbier.

De inställda tävlingarna har gjort att de åkare som istället kör 2- och 3-stjärniga tävlingar har gått om de åkare som kör 4-stjärninga tävlingar i 2022 års ranking då de har poäng från fler tävlingar. 

Skidor Herr

Svenskarna i toppen på rankingen för denna klass och med i nuläget störst möjlighet att ta sig till final är: förra årets FWT-rookie David Deliv på en 18e plats. Åre-sonen Edvin Olsson på en 20e plats. Nykomlingen Douglas Nordqvist på en 25e plats. Killen som aldrig trillat på en 360; Måns Fors Källstrand på en 28 plats och även hockeykillen från Mora; Jakob Hård Af Segerstad på en 29e plats. Både Nils Wersen och Hugo Scharl har stått på listan för att köra samtliga 4-stjärninga tävlingar, men eftersom tävlingarna har blivit inställda har de bara poäng från en tävling. 

Skidor Dam

Svensken högst upp på rankingen är åkaren med näst intill 10 säsonger på kvaltouren: Caroline Strömberg. Inte långt efter ligger Elly Olsson, yes ni hörde rätt, Edvin Olssons syster har intagit Freeride-scenen. Hack i häl ligger Petra Ohlson, nykomlingen som lyckades tajma sin första tävlingssäsong med en pandemi och sin andra tävlingssäsong med lockdown i hela Europa. Trots detta placerade hon sig som bästa svensk overall under årets första 4-stjärniga tävling. 

Snowboard

Skrollar man i snowboardherr klassen är det tomt på svenska åkare, vilket är förvånande med tanken på nivån för Snowboard klassen under NM. På damsidan har vi totalt 3 svenska åkare som poängmässigt tyvärr ligger en bit ifrån för att i dagsläget ta sig till finalerna. 

Här har ni det, det nya upplägget, en uppdatering kring hur det ligger till för våra svenskar och vilka ni ska hålla koll på under säsongen. Det är långt ifrån avgjort vilka som tar sig till FWQ-finalerna och därmed har en chans att kvala till FWT. Det är minst en 4-stjärnig tävling kvar och efter Silvretta Montafon kommer åkarna bli inbjudna till att köra finalerna. Vi håller tummarna och hejar på våra svenskar!

Text: Gustav Haglund
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.