Petra Ohlson: en svensk semi-rookie att räkna med

Freeride-åkaren Petra Ohlson kommer från en bra säsong nere på FWQ-touren i Alperna och laddar nu batterierna inför vintern. Vi satte oss ner med Petra och lät henne hålla låda och berätta lite om sig själv, sin skidsatsning och hur hon ser på framtiden inom skidsporten. Mina damer och herrar, här har ni Petra Ohlson.

Hej Petra, hur är läget och hur fördriver du tiden innan den stundande vintern?
– Jo men det är bra tack! Försöker överleva studierna och samtidigt motivera mig själv till att orka träna. Går sådär..

Petra Ohlson är född 1996 och är nu 25 år fylld, uppväxt i Nacka och pluggar ekonomiprogrammet på Lunds universitet och siktar samtidigt på Freeride World Tour. En ung dam med många järn i elden.

Berätta lite kort om din bakgrund som skidåkare, vart började det?

– Sen jag var två år har jag och min familj spenderat varje sportlov uppe i de svenska fjällen. Jag har däremot aldrig tillhört en skidklubb och tävlat i skidor (alpint eller liknande) utan jag har lärt mig själv genom att titta på andra, pusha mig själv och tävla mot pappsen.

Kan du inte berätta lite om dina senaste säsonger och tävlingar? Ordet är ditt.
– Ja absolut, totalt har jag hittills jag hunnit med fem vintersäsonger. Två i Verbier, en i St Anton, en i Fernie Kanada, samt min senaste i Engelberg. Kommande vinter kommer likt den senaste blir också i Engelberg. När det kommer till tävlandet så deltog jag i min första skidtävling någonsin 2019, NM blev det då. Det var där jag debuterade. Jag placerade mig på 6:e plats, vilket motiverade mig till att fortsätta tävla. Vintern därpå gjorde jag min första säsong på kvalificeringstouren till Freeride World Tour. Förutom några kraschar och desorienterade åk, lyckades jag vinna ENGADINSNOW by Dakine 3* och komma tvåa i No Limits Freeride Bruson FWQ 2*. Tyvärr avslutades säsongen tidigare än väntat till följd av pandemin..

Petra fortsätter:
– Även tävlingssäsongen 2021 blev väldigt kort. Många tävlingar ställdes in till följd av Covid-19, men jag fick ändå möjlighet att genomföra tre tävlingar totalt. I den första 3* tävlingen i Nendaz lyckades jag ta hem en andraplats. Med det resultatet lyckades jag ta mig in på de två 4* tävlingarna i Engadin där jag tyvärr kraschade. Trots det har jag förhoppningsvis tillräckligt med poäng för att börja nästa vintersäsong 2021/2022 på de 4* tävlingarna då jag nu är rankad 11 på qualifier touren och 3:a i Sverige. 

Hur gick det på NM i våras?
– Precis, jag avslutade säsongen uppe i riksgränsen för att köra NM. Tyvärr gick det inte alls som jag tänkt mig… Jag åkte dit för att gå all in men efter att ha kraschat under finaldagen så var drömmen om en pallplats borta. Sista åket tappade jag även min stav vilket resulterade i nollpoäng. En domarmiss enligt många, men inte enligt domarna själva. 

När och varför tog du steget och att börja tävla i friåkning?
– Under mina första två säsonger låg mitt fokus inte helt på skidåkningen så att säga haha! Därefter hade jag egentligen tänkt studera men kände lite ångest över att jag inte helt tagit chansen att utveckla min skidåkning på det sättet som jag ville. Därför bestämde jag mig för att göra en säsong till i Kanada med fullt fokus på skidåkning. Tävlandet blev sedan ett sätt för mig att bevisa, både för mig själv och för andra i min omgivning vilken nivå jag låg på.

Vad är det som gör att du vill satsa på denna nagelbitare till sport istället för att bara lalla runt och åka för skoj skull med oss amatörer?
– Nej nej nej, där har du fel! Det BÄSTA som finns är att åka omkring med mina vänner, pusha varandra och njuta av bra skidåkning. MEN! Jag är en tävlingsmänniska. Känslan man får när man ställt ner ett bra åk efter att man i princip dött av nervositet i startgaten är oslagbar. Sen har även tävlandet öppnat många dörrar för mig inom branschen som hjälpt mig att fortsätta göra det jag älskar mest.

Kan du berätta om dina kommande samarbeten?
– Jag kan äntligen berätta att jag i år har skrivit kontrakt med Atomic som en av deras Ambassadörer. Norröna, Mammut Sweden och Poc.

Vad har du satt upp för mål?
– Tävlandet: På kort sikt är mitt mål att bli bäste svensk på kvalificerings-touren. Jag drömmer självklart om att en dag ta mig in på Freeride World Tour. Jag har länge velat göra en edit i hopp om att kunna inspirera andra, främst tjejer, som inte heller har en tydlig skidbakgrund till att våga testa och fortsätta pusha sporten framåt. Det är aldrig för sent att satsa på det du älskar!

Det låter som du har mycket kul framför dig Petra, tack för detta och lycka till i vinter!
–Tack själv Olle, och snusa inte för mycket nu i vinter de dagarna när du har skidabstinents framför jobbdatorn. 

Text: Olle Stenbäck
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.