Nytt i Skidortsguiden: Mt Baker, Flottsbro och 48 skidorter till

Freeride.se är en nyhetssajt och en webbsida med ett flertal tjänster som köp & sälj, forum med mera. En annan av dessa tjänster är vår populära skidortsguide eller skidortsdatabas, som alldeles nyligen fått sig en uppfräschning med 50 nya texter om populära skidorter runt om i världen. 

I skidortsguiden, eller skidortsdatabasen, hittar du fakta och åsikter om de flesta skidorterna runt om i världen. Kolla snöläge, fakta som fallhöjd, antal liftar mm, 9-dygns väderprognos, signa upp för puderalarm eller läsa (och skriva!) recensioner om skidorten. De populäraste orterna har oftast mest information, men vi fyller kontinuerligt på med material och uppdaterar också när ändringar sker. Hör av dig till oss om du ser nån tokighet på nån skidort som vi missat!

Nyligen har vi lagt in 50 nya skidortstexter som kort och slagkraftigt försöker fånga skidorten. Två av dessa är härligt stadsnära Flottsbro Alpin i Stockholm och snösäkra Mt Baker i USA. Några andra skidorter som fått en uppdatering är Monterosa, Kaprun-Kitzsteinhorn, Happo One, Via Lattea, Grandvalira-Soldeu, Wengen, Blåsjöns fjällanläggning mfl.

De 4 mest populära svenska orterna i skidorsguiden

Flottsbro Alpin, Huddinge

Stockholms högsta och längsta slalombacke (Hammarbybacken får slänga sig i väggen) återfinns i Huddinge, på gränsen till Botkyrka kommun — cirka 50 minuter söder om Stockholm City. Det är inte svårare att ta sig hit än att slänga laggen på axeln, ta pendeln till Huddinge station och hoppa på buss 714 ut till Flottsbro.

Föregångaren till Flottsbro Alpin var under 1960-talet en slalombacke kallad Ullerstupet, komplett med släplift och skidstuga med kaffeservering. Idag är backen och kaffe med dopp ett minne blott. Däremot finns ett redigt snöläggningssystem och fem pister, varav den längsta är 700 meter.

Vill man ta sig en snabb tur före eller efter jobbet, funkar backarna både för gamla skidess och nybörjare. Vill man övernatta går det med. Precis i anslutning till backarna ligger ett par stugor, med mellan 2-6 sängplatser, till uthyrning. Vid behov av krubb finns ett värdhus som har öppet samtidigt som skidanläggningen.

Vad tycker du om Flottsbro?

Vad tycker du om Flottsbro Alpin?

Mt Baker, USA

Mt Baker är en amerikansk skidort belägen i staten Washington, nära gränsen till Kanada och Vancouver. Tvärtemot vad man kanske tror ligger inte skidorten Mt Baker på det faktiska berget Mt Baker, utan istället 15 km i nordvästlig riktning från berget. Att ha lite distans från den faktiska toppen är förmodligen trevligt, eftersom den är en aktiv vulkan.


I internationella mått mätt är Mt Baker en relativt liten skidort med 8 sittliftar, knappa 500 meter fallhöjd och 31 pister. Att orten ändå gjort sig ett namn internationellt sett kan tillskrivas en kombination av storslagna och bildsköna omgivningar och rejält med snöfall. En normal säsong i Mt Baker kan förväntas bjuda på 16 meter ackumulerat snöfall – rena japan-nivåerna!

Sedan 1985 anordnas också den klassiska snowboardtävlingen Legendary Banked Slalom – en slalomtävling i en bana som mer liknar någon slags snowboardcross-bana utan hopp en den klassiska FIS-reglerade slalombanan. Tävlingen drar en hel del internationell uppmärksamhet, en (kanske) bekant person som vunnit tävlingen flera gånger är ingen mindre än Terje Håkonsen!

Vad tycker du om Mt Baker?

Vad tycker du om Mt. Baker?
Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.