Över en meter snö i Chamonix

I förrgår kunde vi rapportera om att en halvmeter snö var på väg mot Alperna. Nu får vi skruva upp den prognosen, eftersom över 1 meter snö förväntas falla i skidorter som Chamonix, Val Thorens med flera. 

I måndags såg alla vi som älskar puder en ljusning då över en halvmeter snö var på ingång mot Verbier, Chamonix, St Anton och Engelberg, men mängderna som vi rapporterade om då får nu ses som måttliga eftersom den dubbla mängde förväntas de kommande tre dygnen.

Mest snö förväntas Chamonix få med 113 centimer, även de franska orterna Val Thorens, Les Menuires får över metern, så också lilla schweiziska orten Arolla. Men topp 20 skidorter på snöfallstoppen (där du alltid ser vart snön kommer att falla, uppdaterads dagligen) får allesammans mer än 8 decimeter nytt fluff de kommande 72 timmarna, inte illa!

Den nya fronten som är på väg in träffar Mont Blanc-massivet och de västra delarna av schweiziska kantonen Valais, därav de fina prognoserna för Chamonix och Arolla.

I Engelberg kunde några i personalen på Ski Lodge njuta av det tidigare dumpet i början av veckan:

https://www.instagram.com/p/Bu6QAANozoa/

Även i kantonen Valais i Schweiz (nära Mont Blanc-massivet och Frankrike) har det varit puderjakt sista dagarna, här en pudrig bild från Gilles Sierro som är bergsguide.

Lite allmän info och tips

I vanlig ordning hittar du lavinriskbedömningar främst via nationella vädertjänsterna i Alpländerna, här finns en samlingssidan där du kan klicka dig ner på Europakartan till regionen som du är intresserad av.

Ovan ser du dagens lavinrapport från SLF i Schweiz som gäller fram till i eftermiddag, där centrala schweiziska Alperna och de västra delarna har betydande lavinfara, alltså 3 av 5 på skalan. Man varnar också för drevad snö, pga av vind. Prognosen för de kommande dagarna är ökad lavinrisk i områden med kombinationen stora snöfall och ökad temperatur, fryspunkten går troligen från under 1000 meters höjd under torsdagen till upp mot 1500-1900 meter under fredagen, vilket förmodligen ger en 4:a på skalan på fredag (SLF uppdaterar två gånger per dag 8.00 på morgonen och 17.00 på eftermiddagen). I södra delarna av Schweiz förväntas inte lavinrisken förändras, enligt prognosen som gjordes imorse.

Snödjup & snöguiden kan du ser hur mycket snö som har kommit, dagsfärska rapporter och i Skidortsdatabasen har du webbkameror, fallhöjd, recensioner… allt om världens skidorter.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.