Red Mountain mot nya toppar

Red Mountain är ett av stoppen längst med populära Powder Highway och nyligen annonserade den kanadensiska skidorten ett intressant två-årsprojekt. Till vintern 2013/2014 beräknar man att öppna upp för skidåkning på närliggande Grey Mountain.


Red Mountain expanderar och till vintern 2013/2014 kommer man även att erbjuda skidåkning på Grey Mountain, till höger i bild

British Columbia i Kanada kryllar av välkända skidorter. Fernie, Kicking Horse, Golden, Revelstoke, Whistler Blackcomb… ja, listan kan göras lång. Många av orterna brukar belönas med stora mängder snö och de har en i snudd på magnetisk dragningskraft bland snöpundare världen över. Kollar man igenom de senaste årens skidfilmer finns det få rullar där åkarna inte spårat snö i BC.

En av skidorterna i den kanadensiska provinsen är Red Mountain, som nyligen annonserade ett intressant två-årsprojekt. Om två år beräknar man att öppna upp skidåkning på grannberget Grey Mountain på ett område som är fyra kvadratkilometer stort (motsvarande cirka 577 fotbollsplaner, reds anm).

Grey Mountain, som når strax över 2 000 meter över havet, är precis som skidområdets högsta topp, Granite Mountain, vulkanformad vilket betyder att man med hjälp av en enda lift möjliggör skidåkning i alla väderstreck.


Skissen för det nya skidområdet

Det nya skidområdet förväntas bjuda på varierande terräng med allt från långa pister till lekfull skogsskidåkning och utmanande rännor. Det första spadtaget togs i början av augusti i år och anläggningen själva beräknar ha allting klart lagom till vintern 2013/2014.
– Projektet är verkligen viktigt för anläggningen och hela regionen. De senaste åtta åren har vi successivt byggt ut och investerat nästan 325 miljoner kronor i anläggningen. Vi har medvetet hållit en låg profil samtidigt som vi förberett oss för denna stora expansion, men nu är vi redo att lägga i nästa växel, säger Howard Katkov, VD för Red Mountain Resort.

Den nya liften invigs till säsongen 2013/2014 men redan till den kommande vintern ges det möjlighet att få testa på skidåkningen på Grey Mountain. Med hjälp av pistmaskiner kommer anläggningen att transportera nyfikna skid- och snowboardåkare till den nya toppen för att ge ett smakprov på vad som komma skall.

Läs gärna våra resereportage från Red Mountain:

Hälsningar från Red Mountain
Erik Lidström, Ole-Kristian Ström och Asbjörn Hellås begav sig till Kanada och Red Mountain, precis vid gränsen till USA.


Red Mountain – Kanadas roligaste terräng?
När Johan Jonsson från skidfilmsgänget Secondhands var över och filmade för Anaconda Café gav han fingret åt de stora kanadensiska skidorterna och styrde mot ett rött berg som ligger på gränsen mellan British Columbia och USA.

Text: Ola Melin
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.