Ryfjället i Tärnaby: – Nära 1000 meters fallhöjd, helt utan anmarsch

Johan af Ekenstam jobbar som pistör i Hemavan, dessutom är han områdesansvarig för lavinprognoserna i Västra Vindelfjällen. Och den gode Johan har precis fått mer jobb sin tallrik: bland annat ett populärt topptursberg med tusen fallhöjdsmeter skidåkning som stavas R-y-f-j-ä-l-l-e-t.

Hej Johan af Ekenstam, för de som inte känner till dig: Vem är du?
– Jag heter Johan af Ekenstam och jobbar vintertid främst som områdesansvarig för lavinprognosområdet Västra Vindelfjällen.

Nu utökas prognosområdet för Västra Vindelfjällen österut: Vad innebär detta?
– Utökningen av prognosområdet gör att vi kan täcka mer terräng som är intressant för friåkare på skidor, snowboard och skoter. Inte minst Ryfjället, som är ett klassiskt fjäll för toppturare. Ofta får de olika delarna av området stora skillnader i nederbörd beroende på om frontpassagerna kommer från väster eller öster. Därför är det bra för oss att kunna beskriva snöförhållandena i de östra delarna bättre nu än tidigare.

Ryfjället är ju populärt för topptur: Varför tror du att så många väljer det för skidåkning?
– Ryfjället är ett populärt topptursfjäll av flera anledningar. Det har nära 1000 meters fallhöjd i flera riktningar, och framförallt från väster helt utan anmarsch. Inga andra fjäll i närheten är lika höga, vilket innebär att det ser ganska majestätiskt och mäktigt ut. Det spelar nog också roll att fjället syns så tydligt från Tärnaby. Något man ser varje dag vill man väl förr eller senare titta närmare på?

Hur brukar du göra för att mäta lutning när du är ute och åker skidor?
– För att göra säkra vägval är det nödvändigt att kunna bedöma lutning. Det finns flera bra sätt att göra det på. På www.lavinprognoser.se finns ett kartverktyg med lutningsmätare. Det funkar bra när man ska planera sin tur. Ute på fjället kan en lutnings-app i telefonen vara riktigt bra för att mäta lutningar, både från sidan och när man står och tvekar i toppen av ett åk. Elektroniska lutningsmätare som monteras på en stav går också bra. En klassisk kompass med klinometer är också något som funkar, och dessutom helt oberoende av batterier.

Om vi stannar vid Ryfjället: finns det någon topptur där som är under 25-30 grader både upp och ned om man vill färdas i princip helt trygg från snöras?
För den som är sugen på att tura på Ryfjället eller andra närliggande fjäll kan man förstås hyra en guide för att färdas säkert. Annars är mitt tips att använda Lavinprognosers kartverktyg för att planera sin egen tur. Där ser man att det finns flera alternativ för att få fin åkning oavsett om man vill åka flackare eller brantare än 25-30 grader. 

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.