Åres hemliga tvillingberg får dagliga lavinprognoser

Det må se ut som Åreskutan, men i själva verket är det tvillingberget Ryfjället som ligger i Västra Vindelfjällen två mil från Tärnaby. Nu utökas lavinprognosområdet för regionen så att även detta eminenta topptursberg med 950 fallhöjdsmeter skidåkning finns med i de dagliga riskbedömningarna. 

I Sverige får vi som åker offpist dagliga lavinprognoser från sex olika fjällområden. Ett av dessa är Västra Vindelfjällen som ligger i södra delarna av Lappland, i området ligger skidorterna Hemavan och Tärnaby.

För dig som vill gå på topptur kring Hemavan och Tärnaby kommer nu en glad nyhet. Från och med fredag utökas lavinprognos området för Västra Vindelfjällen, ytan som täcks växer österut och inkluderar då det fina topptursberget Ryfjället.

I vanlig ordning kommer prognosen som gäller för fredagen klockan 18.00 dagen före, dvs redan på torsdag. Då kan du läsa prognosen i lugn och ro på kvällen, och klura på vettiga upplägg för kommande skiddag.

Ryfjället är ett populärt topptursfjäll efter den så kallade Blå Vägen, det ligger 2 mil öster om Tärnaby. På samiska heter fjället Ryivegaiser och är ett ensamt stort, majestätiskt fjäll öster om Tärnaby. Det är det första du ser när du kommer in mot Tärnaby. Fallhöjden är nära tusen meter, det finns möjliga åk i flera väderstreck.

Faktum är att Ryfjället stod som värd för SM i störlopp både 1956 och 1971, vilket säger en hel del om skidåkningen. Skidprofilen Stig Strand och andra också försökt få till liftar och en skidort vid Ryfjället, drömmar och visioner som dock gick om intet när bygden valde att satsa på mer bynära liftar vid Tärnaby och Hemavan.

Att nu Västra Vindelfjällens prognosområde utökas är positivt för Skidsverige. Naturvårdsverket som sköter lavinprognoserna är dock i en fas där man kommer att utöka sitt arbete ytterligare:
– Naturvårdsverkets lavinprognostjänst omfattar idag 6 områden där lavinprognoser publiceras dagligen under vintern. Men Naturvårdsverket avser att efterhand öka antalet områden och att även öka storleken på flera prognosområden. Nu är det Västra Vindelfjällens tur att utöka området österut. Fler områden kommer troligen att utökas under nästa vinter, säger Per-Olov Wikberg, lavinexpert vid Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.