Säfsen: En lättillgänglig familjeidyll i södra Dalarna

Trots Säfsens ringa storlek är valmöjligheterna många från toppen av Solberget. Det gäller framförallt för barn som tycker om att åka ringlande skogsbanor och böljande pister.

-Vi vill åka Hälge igen, tycker jag mig höra Meja säga.
Hon är redan ett gäng stavtag framför mig när hon avslutar meningen. Och det är ingen idé att fråga hennes bror Leo om vad som just sades, han är nämligen nästan lika långt framför oss och hack i häl på sin syster. Jag tittar på min fru Linn och ler. Man kan inte annat än att känna lycka när barnen nästan spricker av lycka varje gång de får åka skidor.

Säfsen ligger i södra delen av Dalarna och är inom behagligt räckhåll för båda storstadsregionerna Stockholm och Göteborg. Huvudstaden ligger snäppet närmare med ett avstånd på 28 mil, medan avståndet till Göteborg är ytterligare 10 mil. För oss som bor lite söder om Göteborg tog det knappt 5 timmar att köra. Men med några pauser och en lunch får man plussa på en dryg timme.

Landskapet kring Säfsen är storslaget, på sitt enkla sätt. Från toppen av liftsystemet är utsikten milsvid och naturen karakteriseras av böljande bergslinjer, idag snötyngda träd och alltid stora skogar. Fallhöjden är 180 meter och här finns det 19 nerfarter, 6 liftar och ett rullband. I anslutning till pisterna ligger det ski in/ski out-lägenheter, en restaurang, skidhyra och parkeringsplatser. Allt för en lyckad skidsemester finns samlat på en plats.

När Freeride frågade sina läsare senast vilken som är Sveriges bästa skidort för barnfamiljer, hamnade Säfsen föresten på en fin sjätte plats.

Leo och Meja styr skidspetsarna mot den blåa pisten Älgkroken. Jag och Linn stakar ifatt dem. Efter pistens första brant öppnas vyn upp söderut. Det är vackert. Snön gnistrar i träden och en närliggande kulle reser sig upp mot himlen och ger både en höjd och ett djup i landskapet som är svårt att få nog av.

Pisten viker sedan av österut och de fria vyerna byts ut mot träd på båda sidor om nedfarten. Halvvägs ner pekar skylten Hälge/Blixten in till vänster. Leo tar fart och försvinner som en skidburen vessla in i skogen. Jag åker efter, men håller mig i pisten medan Leo svänger fram och tillbaka, åker upp och ner på skogbanorna bredvid. Inte långt efter kommer Meja. Jag provar en av banorna, men mina långa skidor (jag skyller på dom i alla fall) gör det svårt att hänga med i barnens tempo. Efter ett antal skogsbanor kommer vi som samlad trupp ner till liftarna.

-Stolliften, säger Leo och pekar med staven.
Kön är obefintlig och vi glider snabbt fram och tar plats i en av stolarna i Solbergsliften. Här får man verkligen valuta för liftkortspengarna. Den går långsamt. Å ena sidan är det mysigt att få tid att prata med familjen, å andra sidan är det otroligt irriterande att se de båda ankarliftarna nedanför att ta höjdmeter så mycket fortare.

Den första liften i Säfsen togs i drift 1979, och ibland undrar man om det är just den stolliften som går upp mot Solberget idag. Det året var i alla fall startskottet för skidorten Säfsen, som idag drivs av det privatägda företaget Säfsen resort AB. Deras stora kundgrupp är barnfamiljer och det märks, var man än vrider huvudet sticker det upp huvudfotingar upp ur snön.

Barnområdet är utvecklat till perfektion med rullband och enklare knappliftar. Det finns möjlighet till skidskola och alla liftvakter har stora leenden varje gång de hjälper barnen med liften. Den stora happeningen är stunden då Filurius kommer ut i backen. Filurius är Säfsens egna maskot, en röd och blå-klädd skidåkande älg, med en uppenbart bättre diet än vissa andra liknande figurer i svenska fjällen.

Hon (eller han, eller hen) glider omkring som en popstjärna i liftsystemet. Barnen kan inte få nog, de trängs runt älgen medan mammor och pappor tar bilder. I ärlighetens namn så trängs föräldrarna en hel del också. Ingen verkar vilja missa fototillfället när deras barn står bredvid Säfsens egna superstjärna.

Denna gång är det dags för lite mer lutning på pisten. Leo tar fart och glider över krönet och ner i pisten Rödingen. Den löper parallellt med Solbergets stollift. Halvvägs ner finns det ett vägval. Antingen fortsätta lägga svängar bredvid stolliften hela vägen ner till lifthuset, eller ta en vänstersväng in i parkområdet. Leo väljer det senare. Efter att ha glidit under stolliften och fortsatt ytterligare några tiotals meter befinner vi oss i toppen av parken, som på pistkartan heter Folkparken. Framför oss har vi massa hopp och rails, både stora, små, långa och korta. Efter några mindre lyckade hopp för både mig och Leo börjar vi mot slutet av dagen få lite feeling. Under våra totalt fyra skiddagar i Säfsen blir det många fler besök i Folkparken.

Områdets styrka och tillika svaghet är dess storlek. Eftersom pisterna inte är vidare långa, eller snarare tar särskilt lång tid att beta av så är det enkelt för en familj att dela på sig, men ändå komma ner ungefär samtidigt vid botten av systemet. Då kan man ta den långsamma Solbergsliften upp igen och på så sätt få mycket kvalitetstid tillsammans.

Säfsen känns också som ett riktigt bra ställe att släppa barnen lösa för första gången. Eftersom alla pister går ner till samma ställe så skulle det kännas tryggt att veta att de inte skulle åka vilse. Mest troligtvis i alla fall. Men så är ju storleken också lite tråkigt. Både jag och Linn är vana med stora liftsystem inte sällan bland höga berg och känner oss ganska så omgående, på ett personligt plan, begränsade i vad man kan göra. Men å andra sidan visste vi ju om det, och anledningen att åka hit var ju en familjesemester med kidsen. Och på det planet levererar Säfsen fullt ut.

SÄFSEN

Var: Säfsen i sydvästra Dalarna. 28 mil från Stockholm och 38 mil från Göteborg.
Fallhöjd: 180 meter.
Liftsystemet: 19 nerfarter med 6 liftar och ett rullband. Säfsen pistkarta
Att göra förutom att åka skidor i liftsystemet: Pulka, längdskidor men framför allt kanske SnowCamp. På SnowCamp finns det massor med trampoliner och mjuka landningar. Det är ett bra ställe att torrträna på sin backflip, frontflip eller varför inte dubbel backflip. Så kan du sedan gå ut och göra trick som bakåtvolt på skidor.
Restaurang i backen: Ja
Hyra utrustning på plats: Ja
Skidskola: Ja
Läs mer på: www.safsen.se och i vår skidortsguide om Säfsen.

Text: Fredrik Schenholm
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.