Vid vilken ålder ska barn börja åka skidor alpint med stavar?

Gör dina barn till bättre skidåkare: sno deras stavar. Ja, det är faktiskt sant. Många barn vill ha stavar tidigt, men ack så fel de har. Här ska vi förklara varför. 

Att barn vill åka med stavar är helt naturligt. Alla vuxna (nästan) gör ju det, så givetvis vill våra barn inte vara sämre. Så vad är problemet? Låt barnen åka med stavar. De ska ju ändå göra det så småningom, så varför inte lära dem direkt?

Nej, riktigt så enkelt är det inte. Alla föräldrar som har trilskats med barn och stavar vet vad detta handlar om. Stavarna ställer helt enkelt till med en hel del problem, och det goda överväger sällan det onda när det kommer till dessa rafflande metallpinnar som uppenbarligen är fruktansvärt intressanta för våra små.

Så, låt oss börja nysta ut denna komplexa fråga både praktiskt och tekniskt.

Barn som börjar åka skidor tidigt, kring tre års ålder, är sällan intresserade av stavar till en början. Men det kommer inte dröja länge innan frågan kommer. Och självklart ska de få testa att åka med stavar, annars bygger ni upp orimliga förväntningar som garanterat kommer sätter en eller flera stavar i hjulet för barnets utveckling. Och ibland väljer barnen bort stavarna självmant bara de får testa att åka med dem några gånger.

Men rent praktiskt så är stavarna mest i vägen i början. Barn har svårt att hålla dem i liften och du som förälder fastnar också i dem när du ska putta fart åt dina barn på flacken. Det är lätt att tro att barn kan ha hjälp av stavarna när det kommer till att ta sig fram där det är platt, men så är inte fallet. De orkar i regel inte staka sig fram, lär istället era barn att gå som en anka eller åka skridskor med skidorna så tar de sig fram enkelt där det inte lutar.

Lär sig barnen detta – alltså skejta och lägga fiskbensmönster uppför – så får de även en känsla för skidans kanter, något som är essentiellt i den vidare utvecklingen efter plogen då det kommer till först sladdande,  och sedermera skärande, parallella svängar.

Tekniskt så har små barn inte heller någon större nytta av stavarna. De trasslar in sig i skidorna och barnen lägger ofta så stort fokus på stavarna att de helt tappar greppet om vad som händer med skidorna. Stavarna stjälper helt enkelt mer än de hjälper.

Så hur ska du få dina barn att välja bort stavarna då? Här följer några enkla övertalningsknep:  

”- Det är lättare att göra snöbollar om du inte har stavar, då kan du kasta på mig och mamma sen i backen!”

”- Stavarna är så jobbiga i liften, vi sätter dem här nere så vaktar liftgubben/-gumman dem åt oss så länge.”

”- Mycket lättare att göra high five utan stavarna!”

”- Det är lättare att göra snödusch under träden utan stavarna”

”- Nu ska jag också lämna stavarna och åka utan, det är roligt och skönt att ha händerna fria då kan man flyga som ett flygplan när man svänger. Vrooom!”

”- Sen när vi ska öppna kexchoklad kommer du att kunna ta emot den enklare utan stavarna.”

Skulle dina barn ändå inte vara övertalade så är det mest effektiva att du som förälder helt sonika också kastar stavarna och kör utan, då blir det åtminstone rättvist.

Men låt oss gå vidare. Det kommer ju trots allt en brytpunkt där stavarna börjar fylla en funktion och faktiskt kan hjälpa dina barn, precis som det hjälper dig som skidåkare. Men för att förstå detta fullt ut måste vi också ställa oss frågan, varför använder vi ens stavar egentligen?

Vad är syftet med skidstavar?

Det skulle gå att skriva uppsatser med tekniska termer och faktorer kring ämnet, men kortfattat så hjälper stavarna oss bland annat med balansen. Tack vare stavarna så får vi en större understödsyta, vilket i sin tur generar en stabilare åkning.

Stavarna hjälper oss också i den mer avancerade skidåkning, framförallt i kortare svängar i brant terräng. Att smacka i staven med en fin och tajmad handledsrörelse blir då ett sätt att stoppa överkroppen, låta underkroppen vrida runt och gå in i sväng. Staven skapar ett så kallat motvrid, där över- och underkropp separeras på sätt och vis. Benen flyger ut oberoende av överkroppen och pendlar snyggt ut när skidorna svänger runt och kommer tillbaka mer mot mitten, nästa stav smackas i och då initieras nästa sväng.

Att tänka på är också att stavisättningen görs med handleden. Inga vevstakar a la gammalt ånglok med hela armen alltså. Nätt och fint ska det vara, brantare terräng = mer kraft. Vid större skärande svängar, aka carving, räcker det att toucha snön med staven som en markering eftersom vi då inte vill skapa ett snabbt motvrid utan svängen initieras då istället mest med skidorna.

Men när ska barnen börja med stavar då?

När barnen är mogna för att börja använda stavar blir ofta åkningen mer stabil och positionen gynnas ofta av stavarna eftersom de får något att hålla i framför kroppen, vilket kan motverka eventuell bakvikt.

Men den stora frågan återstår, när ska barnen börja använda stavar? Tyvärr finns inget enkelt svar på frågan, men det finns åtminstone några riktlinjer att utgå ifrån:

Barn ska kunna hantera stavarna i liften själv samt åka i backen utan att stavarna trasslar in sig i skidor och pjäxor. Detta kan barn i regel bemästra när de lärt sig att åka obehindrat med parallella skidor istället för att ploga.

Generellt så sker detta när barnen är mellan 7-8 år men detta beror givetvis på hur mycket skidor de åkt och hur snabbt de utvecklas. Vid det här laget behövs ingen omvänd psykologi, barnen vill inget hellre än att åka med stavar. Testa er fram och var ärliga, ser det ut som dina barn har nytta av stavarna eller inte?

En annan sak som man kan fråga säg är hur många vuxna skidåkare som faktiskt använder sina stavar på ett vettigt sätt. Stavarna hänger och släpar mest i själva åkningen för många vuxna skidåkare. Och härligt är väl det! Finns fortsatt mycket att lära inom den ädla aktiviteten alpin skidåkning! Tips från coachen: boka en skidlektion. Skidskola är inte bara för barn och nybörjare.

Lycka till med skidåkningen och stavföringen, oavsett ålder!

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.