Säsongens första svängar i Sverige: Björkliden 23 september 2020

Vem åker skidor först på säsongen? De flesta höstar brukar man kunna läsa här på Freeride om de första trevande skidsvängarna för hösten och allt som oftast är de från Åreskutan. Icke detta år. Vi fick tre vintriga vykort från Pumphusbacken vid fjällstationen Låktatjåkko i Björkliden.

En och en annan lokalpatriotisk kämpe som har cyklat, sprungit och styltat sig upp på Åreskutans lätt snöpudrade sluttningar för att hitta en gammal 5 meter bred och lång snöklegga från forna tider är det icke tal om detta år.

Vi måste faktisk börja tjata om dessa första skidsvängarna redan nu under de höstfärgade-månaderna, även om somliga menar att man inte ska åka skidor på hösten

Uppifrån nordligaste norr gillar man dock att skidglädjen sprids och att entusiasmen segrar över rädslan av att skrapa upp en och en annan försäsongsrepa i skidors belag. Lagg som är köpta av en hårt arbetande fjäll- och vinterlivsfantast ska självklart slitas med hälsan.

Till saken då: igår den 23:e september 2020 tog fjällfararen och krutkvinnan Johanna Dahlqvist sina första svängar för säsongen på sitt sista pass för sommarsäsongen uppe på fjällstationen Låktatjåkko, ovanför Björkliden.

Från toppen av pumphusbacken till en god bit förbi pumphuset i botten kunde hon carva in sina runda svängar i nyfallen snö med stor skidglädje! Eller som Johanna själv säger om åket:
– Nog fan kunde man åka längre.

Text: Freeride / Pressrelease

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.