Skid-Oktoberfest: Kom i läderhosen och få halva priset på liftkortet

Skidor och öl har precis fått en ny själsfrände i “skid-Oktoberfest.” Stubaiglaciären i Österrike inleder skidsäsongen 19/20 nu till helgen med skummande öl och läderhosen för hela slanten. Delta i sann Oktoberfestanda och få 50 procent rabatt på liftkortet.

Weiße Wiesn Ski-Beerfest

Bayersk kalvkorv och nyvallade lagg. Varför inte?

Säsongsinvigningen på flera skidorter runt om i Europa sammanfaller med årets Oktoberfest, inte minst i Österrike där man gjort slag i saken och slagit samman de två.

På Stubaiglaciären inleds årets skidsäsong nu i helgen (den 12-13 oktober) med en skid-oktoberfest på Eisgrat bergsstation – Weiße Wiesn Ski-Beerfest.

“O’zapft is!”

“O’zapft is!,” det vill säga ”det är tappat” betyder att Oktoberfesten kan börja. De klassiska orden lär genljuda på 2,900 meters höjd medan ölen flödar. Ur ölfat eller pjäxor låter vi vara osagt.

Ölprovning- och tappning, kulinariska läckerheter från sydöstra Tyskland och live musik (mycket bayersk sådan kan tänkas) står nämligen på programmet.

Liftkortsrabatt

Gör en djupdykning ner i garderoben och se om det möjligtvis dröjt sig kvar ett par läderhosen eller en Tyrolerklänning (dirndl) från föregående års Oktoberfest.

Skid- och brädåkare som dyker upp iklädd något av ovanstånde får halva priset på liftkortet, inte ett helt fel sätt att få det första premiäråket på.

Helgfestivaler

Det blir fortsatta festligheter i helgen eftersom Hintertux, Kaunertal, Molltal, Pitztal- och Soldenglaciärerna, som redan öppnat, också anordnar någon form av Oktoberfest eller helgfestival.

Säsongsstart

Det blir ett stjärnspäckat slut på veckan med Kitzsteinhornglaciären, ovanför Kaprun, som också satsar på att öppna till helgen – närmare bestämt den 12:e oktober.

Kitzbuhel har som målsättning att bli den första skidanläggningen i Alperna, som inte är belägen på en glaciär, att öppna för säsongen. Man hoppas kunna öppna i slutet av nästa vecka, vilket till stor del har möjliggjorts av snölagring.

Utanför Österrike går startskottet också för flera andra skidorter, såsom Engelberg i Schweiz. Saas Fee och Zermatt har redan öppnat, likaså Val Senales och Passo Stelvio i Italien.

Sveriges första skidort

Hur ser det då ut på hemmaplan? Freeride rapporterade häromdagen att Idre Fjäll är först ut, precis som förra säsongen. Det blir alpin premiär nästa fredag, den 18:e oktober.

Våra skandinaviska grannar ligger strax före. I Norge är Galdhøpiggen öppet och i Finland öppnade Ruka förra fredagen, och Levi ligger i startgroparna för att öppna till helgen.

Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.