Skidåkning i 172.20 km/h säkrade trejde raka totalsegern

Det blev ett rafflande slut på säsongens speedski-världscup. Inför den avslutande tävlingen skiljde det endast 30 poäng mellan svenska Britta Backlund och hennes största konkurrent, italienska Valentina Greggio. Men Britta från Rättvik stod pall och vann totala världscupen för trejde gånger i rad. Hat trick i speedski:
– Jag är så grovt jäkla nöjd! säger Britta. 

När dagens första åk, semifinalen, hade genomförts var de båda hack i häl på varandra. Med Valentina snabbast och Britta på andra plats. Inför det sista åket var spänningen på topp. Skulle Britta ta sin tredje raka totalseger eller skulle Valentina, som dominerat världscupen innan Britta fick upp farten, återta titeln som speedski-drottning?

Britta var extra nervös på start eftersom hon i tävlingen dagen, för första gången sedan april 2019, hade blivit besegrad av Valentina:
– Jag skakade som en tok vid start men gjorde allt jag kunde för att dölja detta för Valentina så att hon inte skulle märka det och få ett mentalt övertag, säger Britta som hade preparerat sig maximalt inför det sista och helt avgörande åket.
Och det gick vägen.

Med en fart på 172.20 km/h visade Britta vilken skicklig skidåkare hon är, när det väl gäller. Britta vann dagens tävling och därmed också den totala världscupen, ännu en gång. Valentinas hastighet uppmättes till 171.00 km/h och gav en andra plats såväl i tävlingen som i den totala världscupen:
– Jag är så grovt jäkla nöjd! Jag var så nervös och hade sådan ångest när jag stod nere i målområdet och väntade medan Valentina åkte. Även då skakade jag helt okontrollerat. Men nu är jag en lycklig tjej! säger Britta och skiner i kapp med solen i Idre.

– Det var så himla skönt att verkligen vinna den sista tävlingen. Då känns vinsten i totalcupen mer rättvis, än om jag hade kommit tvåa två gånger.

Fler svenska damer visade stor klass. På tredje plats i dagens tävling kom nämligen Hanna Matslofva från Orsa med en hastighet på 170.44 km/h. Fyra var ännu en svenska, Lisa Hovland Udén, Sundsvall. Lisas fjärdeplats i dag innebar att hon kom på tredje plats i den totala cupen efter Britta och Valentina. En fantastisk prestation av de svenska damerna som var en stor bidragande orsak till att Sverige även vann den totala Nationscupen.

Tre världscuptävlingar genomfördes på Idre Fjäll. Dels de två inplanerade tävlingarna men även en ersättningstävling som ursprungligen skulle ha genomförts i Frankrike, men som ställdes in på grund av dåligt väder:
– Det blev tyvärr en kort säsong för speedski som endast består av de tre tävlingar vi lyckades genomföra här i Sverige. Åkare från tolv nationer har funnits på plats och alla är jättenöjda med arrangemanget och öser lovord över vår svenska organisation. Det har ju blivit en hel del extra att tänka på i och med pandemin, men vi ordnade en ”röd zon” där endast de som testat sig fick tillträde, berättar grenkoordinator Jan Magnusson som redan nu ser fram emot nästa säsongs världscuptävlingar på Idre Fjäll

Segrare i herrarnas totala världscup blev franske Simon Billy.

Text: Freeride / Pressrelease
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera