Skidorter i norra Italien stängs på grund av coronaviruset

Under natten till söndagen meddelade den italienska premiärministern Giuseppe Conte att regionen Lombardiet och 14 provinser i norra Italien sätts i karantän. Det för ett begränsa spridningen av coronaviruset. Enligt förordningen ska skidorterna i dessa områden också stängas.

Italien hårdast drabbat

Under helgen rapporterade bl.a. BBC att antalet smittade i landet stigit med 25 procent, från 5 883 till 7 375 rapporterade fall. Även dödstalet har stigit, från 133 till 366. Därmed har Italien gått om Sydkorea som det land, utanför Kina, som är värst drabbat av covid-19.

De nya åtgärderna begränsar kraftigt rörelsefriheten till och från Lombardiet plus 14 provinser: Modena, Venice, Parma, Treviso, Piacenza, Padua, Reggio Emilia, Vercelli, Rimini, Verbuno Cusio Ossola, Pesaro e Urbino, Novara, Alessandri och Asti. Åtgärderna gäller fram till den 3:e april.

Skidorterna inom ovanstående områden ska också hållas stängda.

Aostadalen

Skidorter- och liftar i Aostadalen kommer att stänga från och med måndag (den 9:e mars) och tills vidare. Det tillkännagav Regione Autonoma Valle d’Aosta under söndagen.

Aostadalen är hem till skidorter som Gressoney, Champoluc, Cervinia, Courmayeur, Pila och La Thuile. Det var tidigare i mars den enda region i norra Italien som inte hade några rapporterade fall av coronaviruset.

STS Alpresor ställer in

Tidigare i veckan, som Freeride rapporterat om, ställde STS Alpresor in sina skidresor till just norra Italien på UD:s reseavrådan. Dessutom har ett svenskt par insjuknat i covid-19 efter en skidresa i till norditalienska Canazei.

Åttio procent tillfrisknar

Cirka 80 procent av alla som blivit smittade av coronaviruset tillfrisknar. Och det utan att behöva undergå någon speciell behandling, enligt världshälsoorganisationen (WHO).

Omkring en av sex blir allvarligt sjuka och får svårigheter med att andas. Bara runt två procent av fallen har dödlig utgång.

Smittorisken är högre för äldre människor och de med högt blodtryck, hjärtproblem eller diabetes.

Till sist, “coronailska”

Det har bl.a. de 37 skidåkare som i skrivande stund är på väg hem till Västervik från Val di Fiemme med buss från sin årliga skidresa fått erfara. Man beskyller åkarna, framförallt via sociala medier, för att inte tagit coronaviruset på allvar. Detta även om de är fullt friska och vidtagit alla försiktighetsåtgärder.

FAKTARUTA: SÅ INFORMERAR DU DIG OM LÄGET OM CORONA

    • Världshälsoorganisationen (World Health Organization): Världshälsoorganisationen publicerar daligen s.k. “situation reports” som innehåller information om antalet nya covid-19 fall som rapporterats inom de senaste 24 timmarna och det totala antalet fall i hela världen.
    • Utrikesdepartementet: Den 6:e mars beslutade UD att avråda från resor till följande regioner i norra Italien — Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana. Aktuell reseinformation samt rekommendationer kan hittas på deras sajt. I och med att UD gjort en avrådan är det enklare att avboka paketresor till dessa regioner. 
    • Folkhälsomyndigheten: Publicerar löpande aktuell information om covid-19 till allmänheten, sjukvård och laboratorier samt besvarar frågor.
    • Myndigheten för samhällsskydd och beredskap: MSB informerar om vilka myndigheter som ansvarar för Sveriges hantering av coronaviruset.
Text: Malin Dunfors
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera