Svenskt par corona-smittade efter skidresa i Canazei, Italien

Paret Kjell och Eva Mo har insjuknat i Covid-19, sjukdomen som kommer av coronaviruset, efter en skidresa till norra Italien och skidorten Canazei under sportlovsveckan. UD avråder nu från icke nödvändiga resor till delar av norra Italien, bland annat Aostadalen. 

SVT Nyheter berättade igår eftermiddag om paret Kjell och Eva Mo som insjuknat i Covid-19 (”corona” i folkmun) efter en skidresa till norra Italien under sportlovsveckan. I intervjun berättar Kjell att de åkt skidor i Canazei som ligger i norra Italien.

I svenska nyhetssammanhang har det varit ovanligt med så detaljerade uppgifter om var de smittade har varit någonstans, vad Freeride erfar har det i andra svenska fall inte angetts varifrån man tror att smittan kommer från specifikt, tex om det är en skidort, utan den lite bredare geografiska termen ”norra Italien” har varit gängse.

Italien är värst drabbat ac corona-viruset i Europa med 3 858 fall totalt. Av spridningsreducerade åtgärder har italienska myndigheter beslutat att stänga hela landets skolor och universitet från och med igår torsdag 5 mars och beslutet gäller till och med 15 mars. Frankrike har 423 fall och Tyskland 400. Globalt är Kina 80 667 värst drabbat, följt av Sydkorea (6 284) och även Iran (3 513) har flera bekräftat smittade. Siffrorna kommer EU-myndigheten ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) och är uppdaterade idag på morgonen den 6 mars.

Idag har också Utrikesdepartementet avrått från icke nödvändiga resor till delar av Italien:  ”UD avråder från icke nödvändiga resor till regionerna Piemonte, Ligurien, Lombardiet, Emilia-Romagna, Trentino-Alto Adige, Aostadalen, Veneto, Friuli Venezia Giulia, Marche och Toscana i norra Italien. Avrådan gäller tills vidare.”  Läs mer om avrådan här.

Vad som gäller för dig som har bokat en resa är inte helt enkelt att bena ut, men de vanligaste frågorna finna samlade här hos Konsumentverket. Olika regler gäller till exempel om det är en paketresa (charter) eller bara en flygstol. I och med UD:s avrådan har STS Alpresor, som är största arrangören i Norden, tagit beslutet att ställa in alla skidresor till Italien och kunderna får pengarna tillbaka, eller kan boka om i mån av plats.

Om du vill veta mer om själva corona-viruset har SVT samlat de vanligaste frågorna här. Här på Freeride har ämnet diskuterats sedan en dryga vecka tillbaka i denna forumtråd.

Text: Anders Wingqvist

Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
0 kommentarer
Kommentera