Skidskvaller #15

Snön är ett minne blott i nästan hela landet, men skidskvaller finns det fortfarande gott om. Det råder byggboom söder om fjällen, skidåkare sysslar med simhopp och Candide Thovex hintar om en eventuell OS-satsning. Dessutom öppnar Stryn i förtid, och ännu en åkare har landat en trippelkork.


 • Foto: Jumbo Glacier Resort
  Det nya skidområdet Jumbo i Kanada, som Freeride skrev om förra året, har åter stött på patrull. Beslutet om de ska få bygga det nya skidområdet drar ut på tiden och rösterna för att ha en restriktivare policy för nya skidorter gör sig allt mer högljudda i Kanada.
   
 • Det var inte bara skid- och snowboardåkarna som öste på under årets Freeridehelg i Åre. Även snowraceråkarna fanns på plats för tävlingen Urton Open, med grenar som Big Air och Parra Slope. Här hittar du en riktigt skön film från tävlingen.

 • Foto: stryn.no
  Norska vägverket har röjt fram vägen till Stryn Sommerskisenter i turbofart, och därför smygöppnar Stryn en vecka tidigare än väntat. Förutsatt att väderleksrapporterna stämmer, och att norskarna orkar efter nationaldagsfirandet, rullar liftarna igång lördag den 18 maj.
   
 • Värmländska skidanläggningen Branäs satsar ordentligt framöver. Under tre år kommer man att plöja ner 80 miljoner i anläggningen. Redan till nästa vinter ska två nya liftar, en släplift på toppen av berget, norrut från Björnbacken, och en släplift i dalen, samt ett par nya nedfarter vara klara. I treårsplanen ingår även en kilometerlång stollift för 32 miljoner kronor i anläggningens södra delar, som ska invigas till säsongen 2015-2016.
   
 • Senaste tiden har varit mörk för många internetbutiker, men trenden kanske börjar vända nu? Klart är iallafall att Boardlife.se har återuppstått.
   

 • Nick Goepper
  Foto: Dakine
  Nick Goepper är senast i raden av åkare som landat en trippelkork, och som seden bjuder uppstod genast en diskussion kring trippelvolternas vara eller icke-vara på Newschoolers forum. Film på hoppet i fråga hittar du HÄR.
   
 • Åre har ansökt om att få arrangera alpina VM 2019. Enda konkurrenten är italienska Cortina d’Ampezzo, och i juni 2014 fattas beslutet. Redaktionen undrar dock om det inte är ovanligt tätt med två VM på tolv år?
   
 • Kanadensaren Rory Bushfield vann den nordamerikanska versionen av ”Kändishoppet”, teveprogrammet där mer eller mindre kända personer ska prova på simhopp. Med tanke på Rorys ständiga hoppande från broar i allehanda skidfilmer de senaste tio åren var segern ganska väntad..?
   
 • När vi ändå snackar om simhopp: Ryktet har läckt ut i skidvärlden att Max Neuriesser (mera känd som ”Sportlunch-Max”) tidigare i karriären blev utnämnd svensk juniormästare i simhopp efter ett par väl utförda akrobatiska moves. Frågan är när hans inbjudan att vara med i den svenska upplagan av ”Kändishoppet” kommer att komma på posten?
   

 • Aiguille du Midi-kabinen
  Foto: Wikimedia commons
  I tisdags (14/5) fick drygt 200 personer evakueras med helikopter från mittstationen på Aiguille du Midi i Chamonix, efter att en av motorerna som driver kabinbanan klappat ihop strax före lunch. Reparationen skulle ta upp till sju timmar och därför valde liftbolaget att evakuera, för att turisterna inte skulle behöva vara utan mat i flera timmar. Gulligt.
   
 • Adidas har enligt rykten fått sluta producera sin klassiska sko ”Stan Smith” på grund av att själve Stan Smith inte är nöjd med ersättningsnivån. Skidskvaller undrar när vi kommer höra något liknande från skidvärlden där promodels används frekvent som ett tecken på framgång.
   
 • Vintersäsongen börjar lida mot sitt slut men många förlänger säsongen med ett sommarläger. Ett av dem är WHAT! Summer Camp i norska Folgefonna som satsar stort inför årets camps och har köpt en ny byggnad där de kommer att bygga en inomhusarena. 
  ”Det är stort och mycket som måste komma på plats innan vi sätter igång med renovering och byggandet. Förhoppningsvis kan vi bjuda campdeltagarna på trevliga överraskningar när de kommer”, säger Henrik Windstedt, som är en av de ansvariga för campet.

 • Även Kungsberget bygger ut. Redan till nästa år kommer Västliftarna förlängas hela vägen ner till dalen, vilket höjer liftkapaciteten med 2 400 personer i timmen. Vintern därpå ska ett helt nytt område på sydsidan av berget stå klart, med en sexstolslift och fyra nya nedfarter. Det kommer även byggas fler boenden och ett nytt gästcenter.
   

 • Carl Renvall
  Foto: Freeride World Tour
  Candide Thovex har flirtat lite med skidmedia och säger att han ”eventuellt, kanske, varför inte?” kan tänka sig satsa på park igen för att delta i OS 2014.

 • I skuggan av de svenska framgångarna på Freeride World Tour och FWQ i vinter dominerade svenske Carl Renvall samma tävlings juniortour och tog totalsegern i klassen pojkar 14-15. Fortsätter han i den här takten får Reine och company snart hålla koll över axeln.
   
 • 24 idrottare har presenterats som tidigt uttagna till OS i Sochi, bland dem snowboardåkaren Sven Thorgren i slopestyle och skicrossåkarna Anna Holmlund och Victor Örhling Norberg. Dock blev ingen slopestyleåkare på skidsidan tidigt uttagen och eftersom det hela verkar vara meritbaserat undrar redaktionen hur mycket X-gamesguld och VM-resultat är värda i SOK:s ögon.
   
 • Ett nytt svenskt gogglesmärke har sett dagens ljus. Bluebirdoptics heter det och fokuserar på ”high-end” goggles med magnetisk lins och bra optik.
 • Hestra har fått Stora Designpriset 2013, för att de ”genom att bjuda in professionella användare i designprocessen gjort familjeföretaget till en framgångssaga och ett starkt globalt varumärke”. På vanlig svenska borde det betyda att det är en bra idé att göra promodels.
 • Den franska lavinappen iSIS testas just nu av bergsräddningen i flera skidorter, bland annat Chamonix och La Clusaz och kommer inom kort att släppas även i en engelsk version på App Store. Kommer appar snart kunna konkurrera med riktiga transceivers? Vi väntar med spänning på resultaten.
Text: Kristoffer Frenkel, Jesper Norén, Hedda Berander & Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.