Skidskvaller #18

Sommartider är byggtider, och denna gång är det bland annat lillebrorslandet i väst som får nya liftar. Laurent Favre är less på FIS och slutar tävla, David Wise har blivit delägare i 4FRNT och Ian Compton har signat för Nordica. Dessutom har Jeppenator startat ett forumexperiment.

 • Henrik Windstedt avstod från tävlingar under säsongen som var för att hans rygg skulle bli hel igen. Inför nästa säsong utesluter han inte att det kan bli en comeback. ”Jag har saknat att tävla. Vi får se vad jag blir inbjuden till,” säger Henke.
   

 • Foto: sognskisenter.no
  Sogn Skisenter bygger ny lift. Det är kommunen och den lokala banken som går in med pengar för att slänga upp en släplift på fjället, som kommer ge åtkomst till massa offpist och bespara hugade friåkare en tjugo minuters promenad. Enligt FriFlyt är terrängen det handlar om ”noe av Norges beste frikjøring. Sogn har sedan tidigare Norges längsta släplift, men även en stollift nämns i planerna för framtiden.
   
 • Är Sogn og Fjordarne the place to be? Även Hodlekve, några mil norr on Sogn Skisenter, bygger ut. Anläggningen har köpt två begagnade stolliftar från Voss, den ena ska ersätta en existerande släplift och den andra ska bli stommen i ett delvis nytt familjeområde.
   
 • När ska den unkna sexismen rensas ut inom skidåkningen? Under maj har flera amerikanska skidforum och sidor rankat ”sexigaste tjejerna” eller visat upp kvinnor i bikini som åker skidor. Är vi inte förbi det stadiet än? Är det inte roligare att ranka alla, tjejer som killar, utifrån prestation om man nödvändigtvis ska göra listor?
   
 • Nordica satsar stenhårt på att bli kreddiga i parken. Senaste tillskottet i teamet är Ian Compton som lämnar Line för Nordica. Vi får se om taktiken går hem. Sponsorbytet innebär att vi inte kommer se mer av Ian i Lines Traveling Circus, men han kör ju även sin egen webserie ”The Weak”.
   

 • Snowpark NZ
  Foto: Emma Dahlström
  Snowparken i Wanaka på Nya Zeeland kanske inte kommer öppna alls i år. Anläggningen har sålts och de nya ägarna säger att de inte kommer öppna för allmänheten. Däremot överväger de att bygga upp en park om tillräckligt många landslag och proffsteam är intresserade av att ha träningsläger där. Men vad händer med de planerade världscuptävlingarna i augusti om parkbygget inte blir av?
 • Laurent ”Lolo” Favre har enligt egen utsago (i ett inlägg på Newschoolers) tröttnat på allt krångel som FIS och AFP håller på med och tänker därför inte tävla mer. Däremot fortsätter han filma med Legs of Steel.

 • David Wise
  Foto: Scotty Clarke / ESPN Images
  Halfpipefantomen David Wise har levlat och är numera athlete-owner för 4FRNT. Därmed sällar han sig till profiler som Eric Hjorleifson, Wiley Miller och Niklas Karlström som också är delägare i företaget.
 • Sony har tecknat ett avtal med filmbolaget TGR. Alla hjälmkameraklipp i de kommande två filmerna Way of Life och Higher kommer filmas med Sonys POV-kameror. Även den pågående webserien Mind’s Eye filmas med Sonykameror. Det är väl på tiden med lite konkurrens på hjälmkameramarknaden efter ett halvt årtionde med GoPro och Contour i stort sett ohotade?
 • Österrikiska nätbutiken Bluetomato funderar på att öppna fysisk skidbutik i Sverige. Var den skall ligga är ännu oklart.
   
 • Tyrolia Adrenalin, Tyrolias bidrag till kategorin friåkningsbindningar med gåläge, har fått pris för ”Best product of the Year” vid Plus X Awards.
   

 • Foto: Red Mountain Ski Resort
  Det är snart ett år sedan Red Mountain meddelade att de skulle bygga ut skidområdet till granntoppen Grey Mountain. Eftersom berget i fråga är koniskt räcker det med en enda lift för att komma åt fyra nya kvadratkilometer liftburen åkning. Nu är spadarna i jorden och liften kommer börja rulla till vintern om allt går som det ska.
   
 • Även Sugar Bowl, en av alla skidorter kring Lake Tahoe i norra Kalifornien, bygger nytt. En trestolslift med det dramatiska namnet Crow’s Nest Peak kommer till vintern bjuda på drygt trehundra fallhöjdsmeter gles skogsåkning som tidigare bara nåddes till fots. Trevligt trevligt.
 • Skidvärldens egen Oscarsgala, International Freeski Film Festival (IF3), breddar sig. Från och med i år delar man även ut pris till stillbildsfotografer inom ett gäng olika kategorier. Oavsett om dina bilder rör sig eller står stilla kan du registrera dig på if3awards.com fram till den 22 juli. Film har tre klasser – Pro, Am och Web, och foto är indelat i Pro och Am.
 • Tyska stjärnskottet Lisa Zimmermann (ni vet, hon med dub-tolvan) började åka skidor på allvar för bara tre år sedan. Vilken sport hon utövade innan dess? Konståkning. I en intervju med ESPN säger hon att konståkningen hjälpt henne att klara trick med många rotationer. Hon berättar även att hon fick nästan full poäng på provet som ledde till att hon missade Euro X Games i våras.
   

 • PC Fosse, fast inte i en dub misty, på Nya Zeeland för några år sedan.
  PC Fosse kan ha varit den förste någonsin att landa en dub misty 9 av ett rail. Det hela skedde under ett filmshoot med Chaoz Productions i Stryn häromveckan. HÄR kan du se klippet, eller så väntar du tills Chaoz nya rulle släpps i höst.
 • Henrik Bunge, VD på Peak Performance, hamnar på plats 43 på tidningen KING:s lista över de mäktigaste personerna inom svenskt herrmode. Toppade listan gjorde ”konsumenten”. Diplomatiskt.
   
 • Allkonstnären Jeppenator har startat ett experiment i Freerides forum. Det går ut på att så många medlemmar som möjligt ska skriva ett (men bara ett) inlägg var i forumtråden, och så vill han se hur lång den kommer bli. I dagsläget är den inne på andra sidan, men optimist-Jeppe tror att den kommer bli minst tio sidor lång. Tror ni att det kommer lyckas?
Text: Hedda Berander & Kristoffer Frenkel
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.