Skidskvaller #28

Atomic börjar göra skidkläder, den halvfärdiga liften i Bjursås kommer byggas klart i vinter och Andreas Fransson och Bjarne Salén är nominerade i Powder Awards. Det är några av grejerna vi snappat upp till denna omgång skidskvaller.


 • Henke på pallen under förra årets Dew Tour.
  Foto: Dew Tour
  Dew Tour-spektaklet, som numera inte är en tour utan en långhelg i Breckenridge, går av stapeln vid Lucia, och än så länge är två svenskar inbjudna till tävlingen. Henrik Harlaut och Jesper Tjäder får fajtas med övriga världseliten i freeski slopestyle. I år är Dew Tour även en av de tävlingar som ger rankingpoäng inför OS så det kan bli en viktig fjäder i hatten för den som gör bra ifrån sig där.
   
 • Patagonia tillverkar öl. De har gått samman med bryggeriet New Belgium Brewing för att göra en organisk lager som fått namnet California Route. Ölen kommer säljas i ett antal Patagoniabutiker i Nordamerika och hela alltihopat är för att fira att Patagonia fyller 40 år. Skål.
   
 • Henrik Harlaut och Phil Casabon fortsätter filma tillsammans, dock ryktas det att materialet från vintern som kommer ska sättas ihop till två separata projekt. Är detta en effekt av att bland andra Tanner och T-Wall släpper fristående kortfilmer?
   
 • En annan som gör ett eget filmprojekt är Dane Tudor. Dane som förra året skadade sin höft illa i en stooor 180 ut för en klippa under inspelningen av sitt segment till X Games real snow, är tillbaka. Tillsammans med sin sponsor Scott vill den rödhårige killen från Alaska ta sig an säsongen med en filmare i hälarna. 
 • Bengt Lundberg aka Dr. Snow drar i vinter igång Dr. Snows Freeride Academy i Saalbach, Österrike. Bengt ingick tidigare i det svenska freestylelandslaget men är idag UIAGM-utbildad bergsguide. Mer information om kursen hittar du på http://www.drsnow.at/
 • Någon kanske redan har lyckats klura ut vad det är för kläder Dana Flahr kör med i senaste TGR-filmen, Way of Life. Det hade inte vi, förrän det damp ner ett meddelande om att Atomic ska börja tillverka ytterkläder. Där ser man. Ännu en TGR-bekanting uppges köra för Atomics outerwear, nämligen Daron Rahlves.
 • När vi ändå pratar om Atomic – numera åker Freerideprofilerna Julius Aspman och Linus ”Lee-nus” Zetterlund med österrikiska plank under fötterna.
 • För den som blir sjösjuk eller sömnig av att se Into The Mind i ett stycke finns nu det GTA-inspirerade streetsegmentet med JP Auclair och T-Wall på Vimeo. Kanske inte lika hög ”tappa hakan”-faktor som JPs del i All I Can, men ändå. Yeay!


Åre har utsetts till Sveriges bästa skidort för vilken gång i ordningen?
Foto: Skistar/Jonas Kullman

 • Åre blev den stora svenska vinnaren när årets World Ski Awards, som är en del av resebranschens egen Oscarsgala World Travel Awards, nyligen presenterade årets vinnare. Åre vann pris som Sveriges bästa skidort, Copperhill Mountain Lodge blev framröstat till Sveriges bästa skidhotell, Copperhill Moutain Lodge the Villa vann pris för bästa svenska ski chalet och Åre Granen prisades som Sveriges bästa ski boutique hotel. Vinnarna har blivit framröstade av resejournalister, reseagenter och skidturister från hela världen.
 • I samma tävling utsågs det franska betongklustret Val Thorens till världens bästa skidort. Grattis, säger redaktionen, men misstänker samtidigt att kringfaktorer som boende och matutbud har vägt tungt bland de röstande i tävlingen i samtliga kategorier.
 • Newschoolers claimade i förra veckan att de gjort ”världens första crowdsourceade skidgrafik”. Dock fick de snabbt svar på tal, då till exempel ON3P gjort likadant flera gånger. Men när det kommer till crowdsourceing är ju fortfarande Freeride överlägsna, som både tagit fram en skida och grafik själva.
  Jänkare.. *rolleyes*.
 • ..och på tal om Newschoolers – den genomsnittlige besökaren på den trolligaste av alla trolliga skidsajter är inte tretton år gammal (även om det vid en snabb titt verkar så). Bland aktiva medlemmar är snittåldern 21, och totalt sett landar den på 25 respektabla jordsnurr. Hur ska vi tolka det här?
 • Nike släpper snowboardboots med inbyggda LED-lampor. Det är själva swoosh-märket som kan lysa upp, och redaktionen förmodar att det kan vara användbart vid mörkerfotografering och inte så mycket annat..
 • En österrikare vid namn Daniel Mösl har uppfunnit ett nytt snowboardtrick som fått namnet Christ Flip. Det är ungefär en backside cork 10, men man ska vara utsträckt som Jesus på korset i luftfärden. Visst ser det lite spretigt ut..? Kolla in klippet här.
   
 • Andreas Fransson och Bjarne Saléns kortfilm Happy Winter har blivit nominerad i kategorin Bästa Kortfilm i tidningen Powders Powder Awards. Deras konkurrenter är Tom Wallisch Project, The Lost Season och Super Mom.
 • Sugen på att hyra ut din utrustning till en total främling? Registrera dig isåfall på sajten Spinlister, som är en sökmotor för uthyrning av bland annat skidor och cyklar, där både privatpersoner och företag samlas. Eh, ja.
 • Giros snösortiment distribueras numera i Sverige av JO Sport, som tar över efter Easton Bell. Störste svenske stjärna på Giro-teamet är Reine Barkered.
 • De omdiskuterade lavinapparna dyker upp lite varstans. Senast var det SVT Nordnytt som passade på att gräva ner en reporter i samband med att de intervjuade Fjällräddningen om problemet med appar som ersättning för transceivrar. Bra att informationen och diskussionen även förs i mainstream-media.
 • Har Erik Sunnerheim ny skidsponsor? På en bild som Four Elements har lagt upp på nätet har Demonen ett par Black Crows på axeln. Rekvisita eller sponsorbyte..?
 • Det ryktas att pryloraklet Carled kommer missa årets skidtestarhelg i Åre på grund av en match i amerikansk fotboll. Qué?
 • Killer Loop heter ett ”nytt” klädmärke som finns i Sverige. Flera ”kända” Freerideprofiler gillar märket på Facebook men om det betyder att ett stundande sponsorbyte är i farten återstår att se.
 • I helgen kördes en big air-tävling på Fridge Festival i Wien. Några riktiga topplaceringar blev det inte för svenskarna – bäste svensk på brädsidan blev Tor Lundström som slutade sexa och på skidor knep Jesper Tjäder samma placering, en poäng före Niklas Eriksson som slutade sjua. Tjäder fick även pris för Best Creative, med en handdrag dub cork 10 japan, som oss veterligen aldrig gjorts på tävling förut. Vann gjorde Christian Bieri (skidor) och Kim Rune Hansen (bräda).
 • Fyrstolsliften i Bjursås byggs klart och kommer öppna i januari 2014, uppger Dalarnas Tidningar. Konkursförvaltaren Mikael Kubu bygger färdigt liften i egen regi. Han ska även driva en rättsprocess för att ge konkursboet rätt till den ofria marken där topp- och dalstationen byggts.
 • Som avslutning vill vi visa ett nyhetsinslag från en tevestation i Colorado, där ett nyhetsankare klagar på att folk alltid tar kort på sina utemöbler när det snöat. Något att tänka på i dessa Insta-tider?

Text: Hedda Berander, Kristoffer Frenkel & Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.