Skidskvaller #29

Johan Jonsson är omslagspojke, men inte på en skidtidning, sponsorbytandet fortsätter i vanlig ordning och Sean Pettit är ännu en i raden av skidåkare som ägnar sig åt webbseriefilmande. Vi har även tagit reda på exakt hur o-gangsta Jeppenator är.

 


 • Foto: Moment Skis
  Frej Jönsson har lämnat Atomic Infamous bakom sig och glider numera runt på skidor från Moment Skis.
  – Han kommer vara en viktig byggsten för Moment i Europa, hälsar grabbarna som sköter distributionen i Sverige.
 • Fler sponsorbyten: Precis som medlem Analkrut skrev för ett tag sedan så verkar det som att Sverre Liliequist lämnat Nordica. Ny anhalt för den legendariska åkaren från Saltsjöbaden är istället Extrem. Ja iallfall om man ska tro Sverres Instagram där han poserar med ett par Opinion på axeln…och var det inte kläder från J Lindeberg som han hade på sig också..?
 • Wille Lindberg har skrivit på för klädmärket Perfect Moment. De fick upp ögonen för honom när han filmade för Nuit de la Glisses nya film IMAGINE. Han har även förlängt sitt kontrakt med Hestra.
 • Emma Dahlström är tillbaka på allvar efter skadeeländet som sabbade stora delar av hennes fjolårssäsong. Dessutom har hon kirrat ny klädsponsor, ingen mindre än Colour Wear (eller CLWR om man så vill).

   

 • På söndag, den 8 december, är det skid- och brädloppis på Hornstulls Marknad i Stockholm igen. Från klockan elva är det öppet för hugade spekulanter, så dra dit om du behöver skaffa något inför vintern.
   
 • Det ryktas att Lotten Rapp numera kör på skidor från Salomon.
 • Michaela Utsi har genomgått ännu en knäoperation som förhoppningsvis är den sista. Hon jobbar stenhårt för att komma tillbaka.
   
 • Røldal Freeride Challenge får FWQ-status igen. I våras var tävlingen helt fristående, efter att många deltagare klagat på att tävlingshetsen som FWQ medförde gick ut över stämningen. För att råda bot på det har det beslutats att tävlingen i Røldal är den första på 14/15 års kvaltour istället för den sista för säsongen 13/14. Røldal Freeride Challenge körs den 24-27 april nästa år.
   
 • Sean Pettit har ett projekt på gång som kallas Super Proof Inc. Redaktionen slänger iväg en allt annat än vild gissning – det rör sig om någon form av videoprojekt, eller hur?
   
 • The Bunch-grabbarna Tobias Sedlacek och Magnus Granér har blivit upphookade på Digit Poles team.
 • Burn utökar sitt team med Zebastian Landmark. Sedan tidigare kör Sven Thorgren, Anton Bilare och Viktor Wiberg för energidrycksföretaget.
   
 • Att landslag betyder andra tider för jibbare är inget nytt. Knappt hade Kevingate-skandalen lämnat Svenska Skidförbundet innan Oscar Wester klampade i klaveret.
  ”Såg en bög på facebook med likadan tröja som jag har. Lär ju slänga den tröjan nu”, skrev Oscar på twitter innan han senare på dagen tog bort sin tweet och ersatte den med en där han bad om ursäkt. Nya tider var det..
 • Head utökar sitt internationella jibbteam. Nya åkare är jänkarna Matt Walker, Alex Ferreira, Maddie Bowman och Keri Herman, samt schweizaren Luca Schuler.
 • Klassiska citytävlingen London Freeze skippade hoppet i år och körde istället en railtävling med ett gäng inbjudna proffs. Fjolårets big air-vinnare, Henrik Harlaut, var inte med i år eftersom han och övriga landslaget är på läger i Mammoth. I år vann istället Real Skifi-Juho Kilkki, som som bekant är en riktig fena på att raila.

 • Foto: instagram.com/jonsbert
  För den som är intresserad av materialhistoria kan vi tipsa om bloggen Vestnorske Ski som skriver om gamla lagg från olika tidpunkter som hittats i Västra Norge.
 • Johan Jonsson är omslagspojke på tidningen Allt om Flugfiske. Hans entusiasm inför aktiviteten går inte att ta miste på!
 • Freeride World Tour slänger på en extra bonus för de som slutar topp tre totalt säsongen som kommer. Tidigare har det delats ut prispengar för vinster i de separata tävlingarna, men nu får totalettan, tvåan och trean extra deg för att de varit bäst över hela vintern. 5000 dollar till alla ettor, 3000 till alla tvåor och 2000 till de som slutar trea totalt. Morot!
 • Förresten så har anmälningssajten till vinterns FWQ-tävlingar öppnat på freerideworldtour.com, så vill du bli nästa Thovex, Barkered eller Hargin kan du med fördel surfa över dit.

 • Frans Blomqvist railar i skånska Ornahög.
  Foto: Erik Blomqvist
  Ornahög alpincenter i Brösarp på Österlen bygger ut sin backe. Tillsammans med landskapsarkitektstudenter från lantbruksuniversitetet Alnarp har liften förlängts från 100 till 120 meter, och alskogen vid backen har huggits ut. Förra året var Ornahög den anläggning söder om Dalälven som höll öppet längst på våren.
 • Nick Martini, en av hjärnorna bakom filmbolaget Stept, är tillbaka på två plank efter sin knäskada. Planken ifråga får han numera av Icelantic (som namnet till trots härstammar från Colorado).
 • Pipefantomen Kevin Rolland klär numera fötterna i pjux från Dalbello.
 • Lofsdalen är den senaste skidanläggningen att inleda ett samarbete med Skicrosslandslaget. Dessutom arrangerar orten svenska och norska mästerskapen i skicross 4-6 april 2014.
 • Norska bolaget VPG Holdings köper tio procent av 4FRNT, och blir därmed näst största ägare i det amerikanska företaget, som bland annat har Eric Hjorleifson och Kye Petersen på teamet.
 • Om någon trodde att parkåkare per automatik var synonymt med gangster får ni tänka om nu. Jeppenator bevisar motsatsen när han, sin förkärlek till hopp och lek i backen till trots, gillar en av Stockholmspolisens sidor på Facebook.


Text: Hedda Berander, Kristoffer Frenkel & Fredrik Tacacho
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Logga in för att kommentera
Bli medlem Logga in Logga in med Facebook

 1. PNyberg
  7
  PNyberg | 2013-12-06 20:59          

  @After-Bang. Läs Jarles post...sen läser du den en gång till :)

 2. AugustAhlnas
  0
  AugustAhlnas | 2013-12-06 05:17          

  Leigh powis från Icelantic till Nordica. Adam Delorme från fat-ypus till Faction.

 3. Puderslaktarn
  6
  Puderslaktarn | 2013-12-06 00:06          

  Va det inte rätt självklart att wester helst ville glömma den där kommentaren med sin "förlåt tweet" senare så måste ni på FR strö salt i såren och posta den igen? Grabben är 18 år och ett barn fortfarande och alla gör misstag, vore oerhört tråkigt om det här skulle skada westers framtida sammarbeten med sponsorer osv bara för en ogenomtänkt kommentar som troligtvis va tänkt att va lite fräck och rolig inom kompiskretsen? Han lärde sig säkert läxan samma dag med artikeln i AB, EX osv!

 4. After-Bang
  0
  After-Bang | 2013-12-05 23:33          

  Vill lägga till att jag inte är för SvP, SD eller att jag är homofob..

 5. After-Bang
  0
  After-Bang | 2013-12-05 23:30          

  Heddious: Tror att de har växt upp med konservativa föräldrar som inte har varit för invandring eller homosexualitet.. Vet du hur svårt det är att ändra sina tankar kring något som ens förälder har lärt en? Man kan också få en vuxen religiös person att bli ateist, men det är svårt eftersom att det är en del av livet. Tror aldrig Jimmie Åkesson kommer att ändra sin tanke, håller inte med hans tankar kring invandring men det är också fel att kränka honom. Om man inte är för dem så behöver man inte att kränka dem, man kan bara helt enkelt skita i dom... Man behöver inte lägga sig på samma barnsliga nivå. Vill bara tillägga att jag känner en homosexuell person som menar att det inte finns ett "homosexuellt" gen. Att man snarare blir påverkad mer eller mindre i barndomen och uppväxten..

 6. Jarle
  2
  Jarle | 2013-12-05 23:29          

  För att klargöra några saker:

  1 - Alla har rätt till en åsikt, det innebär även att andra har rätt att kritisera någon annans åsikt.

  2 - Har en svårt att bemöta ens åsikts kritik är det rationellt att ompröva sin åsikt.

  3 - Huruvida det är etiskt eller ej att grundlöst kritisera människor för något de inte kan styra över trodde jag samhället var ganska överens om.

  4-"Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker " - A. Einstein

  5 - "Vad man icke kan tala om, därom måste man tiga" - L. Wittgenstein

  Samtliga punkter är relevanta för kommentarerna på denna artikel. Jag skulle kunna dra en rad exempel om hur vissa individers logiska resonemang är högst bristfälligt men det känns på något vis överflödigt.

  Huruvida Wester använde uttrycket "bög" som skällsord mot en individ han inte gillar eller som benämning på en homosexuell man i sin tweet låter jag vara osagt, det är relevant men en annan diskussion.

 7. Heddious
  3
  Heddious | 2013-12-05 23:17          

  After-Bang: En åsikt kan alltid ändras, men ens hudfärg eller sexuella läggning är någonting man föds med och därför är det en viss skillnad i att kalla någons _åsikt_ om något för fel, och att uttrycka sig nedsättande/hatiskt om någonting en person inte kan påverka.

 8. After-Bang
  3
  After-Bang | 2013-12-05 23:07          

  Det är åsikts och yttrande frihet i Sverige. Man får inte kränka folk, alltså så var det fel av Wester att skriva så. Men på andra sidan så får man tycka som man vill enligt de mänskliga rättigheterna.. Men dubbelmoralen kommer ju av folk kränker folk som kränker. Haellgren skrev precis skit om Wester med att kalla honom "outbildad" osv... Man får tycka som man vill, men man får inte tyck tex att SvP eller SD är bra osv.. Man får tycka som man vill, men inte på det som är "fel". Ser att folk kränker Sd dagligen på facebook. Men det är ju fel att kränka folk för en åsikt, de är också människor fast med en annan världsbild.. Det är fel att kränka personer, det vet vi alla men att kränka SD är helt ok. Fuckat samhälle vi lever i jag tycker att vi borde införa feodalismen eller något dylikt.
  Av: pirrson Idag 19:32
  Det handlar ju inte om PK hit eller dit utan lite hyfs och medmänsklighet.

  Om man har lite hyfs så respekterar man andras åsikter.
  God natt.

 9. Heddious
  0
  Heddious | 2013-12-05 22:06          

  Redaktionell kommentar ang. Oscar Wester: Han är en offentlig person och skidåkare, och när sådana gör saker så anser jag att det inte alltid behöver ha direkt koppling till skidåkning för att ha nyhetsvärde. För mina privata åsikter i frågan hänvisar jag till PM. God kväll :)

 10. Iller
  11
  Iller | 2013-12-05 21:04          

  Nej, vi låter inte de som hatar bögar hata bögar. Lika lite som vi låter de som hatar invandrare hata invandrare. Oscar kan behålla sin status som skidåkare men tappar mycket av sin status som människa. FR är inte en "PK-samlingplats" men där idioter framför trångsynta och intoleranta åsikter besvarar jag dem varje gång.

 11. pirrson
  14
  pirrson | 2013-12-05 19:32          

  Det handlar ju inte om PK hit eller dit utan lite hyfs och medmänsklighet.

 12. After-Bang
  0
  After-Bang | 2013-12-05 19:18          

  Av: Kiliam Idag 19:13 Rapportera olämpligt material
  Det var ju ett jävla tjat om bögar hit och bögar dit. Låt bögar vara bögar och låt de som hatar bögar, hata bögar.

  Om Oscar skrev det och står för det så tycker inte jag att det ska påverka hans status som skidåkare. Att ni inte kan se förbi hans/andras värderingar och sänker deras status som skidåkare p.g.a. åsikter så tycker jag att du/ni är extremt trångsynta.

  Låt freeride vara att skidforum och inte nå' jävla PK-samlingsplats för att ventilera era åsikter, det får ni ta på flashback istället.
  Sist men inte minst, skaffa lite humor för faaan


  Word!

 13. Kiliam
  4
  Kiliam | 2013-12-05 19:13          

  Det var ju ett jävla tjat om bögar hit och bögar dit. Låt bögar vara bögar och låt de som hatar bögar, hata bögar.

  Om Oscar skrev det och står för det så tycker inte jag att det ska påverka hans status som skidåkare. Att ni inte kan se förbi hans/andras värderingar och sänker deras status som skidåkare p.g.a. åsikter så tycker jag att du/ni är extremt trångsynta.

  Låt freeride vara att skidforum och inte nå' jävla PK-samlingsplats för att ventilera era åsikter, det får ni ta på flashback istället.
  Sist men inte minst, skaffa lite humor för faaan

 14. Analkrut
  0
  Analkrut | 2013-12-05 18:58          

  Jacob wester syns i åka skidors prylguide i ett par salomon pjäxor? Har han hoppat av Dalbello?