...

Skidtest: Rossignol Sender 104 Ti

Freeride har teståkt Rossignol Sender 104 Ti. En lättåkt och lekfull skida som föll vår teståkare i smaken.

Rossignol Sender 104 Ti är uppföljaren till Black Ops Sender 104 som lanserades förra vintern. De bästa freeride skidorna 2022 har vi förresten tidigare samlat i en artikel.

Men tillbaka till mitten: Rossignol Sender 104 Ti. Nästa års design, alltså 2022/2023 som vi nu har testat, är mer strikt och stilren jämfört med sin föregångare. Skidorna har också fått några tekniska uppdateringar såväl på utsidan som insidan. Vi har tagit med dessa franska vidunder till vår svenska fjällvärld för utvärdering.

Testplats och skidföre

Detta skidtest genomförs i Funäsfjällen, närmare bestämt på Funäsdalsberget och i Tänndalen, under säsongens sista dagar. Föret är genomgående slaskigt med temperaturer som sträcker sig en bit över tvåsiffrigt, med undantag från någon enstaka sväng under morgonen som sker på någorlunda fast underlag.

Pisterna är genomgående mjuka, välpreparerade och greppiga på förmiddagen för att successivt bli uppkörda och megaslaskiga ju längre dagen går. Skidorna får givetvis också känna på en dos liftburen offpist som under testtillfället också i huvudsak består av slush och orytmisk puckelpist, vilket skapar det positiva problemet benarytmi, inte att förväxla med det sämre tillståndet hjärtarytmi.

Om skidan – Rossignol Sender 104 Ti

Rossignol är franskt, men Sender 104 Ti är byggda i Spanien och är fullmatad med tekniska specifikationer. Låt oss börja inuti där vi hittar en träkärna av paulownia – ett relativt lätt träslag – som i dessa skidor dessutom har en PEFC-märkning. Vilket i klartext innebär att materialet är del av Rossignol`s “ECO-Conception”, där bland annat återbruk av råvaror maximeras samtidigt som miljöpåverkan vid produktion minimeras (formellt definierat i PEFC/14-35-00477).

Sender 104 Ti är förstärkt med titanal för bättre stabilitet vilket också är nytt för denna modell i jämförelse med tidigare upplaga av Sender 104.

2023-års modell har också försetts med en uppdaterad rockerprofil, som enligt tillverkaren ska ge en mer exakt svängstart. I praktiken har skidan en tydlig rocker fram, traditionellt spann under foten och vid skidans tail finns en lätt rocker/rise. Sender 104 Ti har dock inte twintip.

Slutligen så är Sender 104 Ti konstruerad med en hel del gummi, vars uppgift är att minska eventuella vibrationer. Dessutom har man porös komposit i fram- och bakända, vilket minskar den totala vikten, samt svingvikten (mindre massa längst ut i ändarna att få runt i sväng), som i sin tur ska göra skidan enklare att manövrera.

Specifikationer

Mått: 138 – 104 – 128 mm (@178 cm)
Svängradie: 18 m (@178 cm) progressiv
Vikt: 1900 g (@178 cm)
Längder: 164, 172, 178 och 186 cm

Omdöme och intryck av skidan

Jag försöker gå in med ett neutralt mindset, men förväntningarna är dessvärre låga efter mitt senaste skidtest på märket då Rossignol Experience 86 Ti inte var en skida för mig.

Nåväl, nu har jag nya lagg från Rossignol under fötterna och jag ser fram emot att testa dessa skidor som jag har blivit tilldelade i längden 178 centimeter.

Backen är till en början mjuk men fortfarande slät och skidorna skär genom snön med lätthet. Wow, den här skidan gillar jag – det är mitt första intryck. Kanske är det för att Sender 104 Ti påminner om de skidorna jag vanligtvis åker på både vad gäller bredd och skärning?

Nåja, låt oss börja med sättet skidan svänger på; skärningen är i mina ögon helt perfekt. Det går lätt att få igång svängen, men jag vågar ändå trycka på ordentligt i hög fart utan att skidan blir för aggressiv. Skidan bjuder inte på några överraskningar och svänger kort och gott som förväntat. Den som gillar att få en skjuts ut ur svängen kan möjligtvis bli lite besviken då denna skida inte ger någon nämnvärd respons ut ur svängen i form av kickback när trycket ökas.

Det börjar bli riktigt slaskigt i backen och det känns tryggt att dessa skidor mäter en bit över decimetern under foten. Laggen tuggar sig genom den slaskiga snön utan problem och bredden gör att jag vågar luta omkull några stora skärande svängar ordentligt i det mjuka föret.

När det kommer till kortare svängar så levererar Rossignol Sender 104 Ti. Den är kvick och lättmanövrerad i sidled och kör inte fast. Jag har inget mer att önska av ett par skidor när det kommer till slaskåkning, och jag är tämligen säker på, utifrån mina erfarenheter, att dessa skidor skulle leverera minst lika bra i uppkörd kallsnö.

Utanför backen är skidorna roliga och lekfulla och svänger med lätthet mellan pucklar, buskar och andra naturliga hinder. Jag känner mig rapp i fötterna och skidorna gör precis vad jag önskar och förväntar mig.

I takt med att farten ökar i terrängen utanför backen så fladdrar skidans framdel litegrann, det vill säga där rockern tar vid, i synnerhet under dagen jag testar skidorna i Tänndalen där föret är något fastare (men fortfarande inte hårt). Det är inget som stör mig, men för en skidåkare som prioriterar maximal stabilitet i hög fart, så är det ändå värt att nämna och gissningsvis blir det ännu mer påtagligt under dagar då föret är riktigt hårt.

Vad gäller isgrepp är det tyvärr omöjligt för mig att ge ett seriöst omdöme. Även om föret i Funäsfjällen fläckvis är lite fastare på morgonen så är det långt ifrån så hårt som det kan vara när det är som värst (eller bäst – beroende på vem du frågar).

Sammanfattning

Summa summarum är detta en riktigt bra och allmountain-/freeride-skida. Rossignol Sender 104 Ti är lättsvängd och kvick trots sina relativt breda mått vilket gör att detta är en bra skida för dig som prioriterar att ta dig fram friktionsfritt även när underlaget har blivit stökigt –  oavsett om det är i eller utanför preparerad pist.

När farten och krafterna ökar så är Rossignol Sender 104 Ti inte riktigt lika stabil som förra vinterns testfavorit Norse The Enduro. Men jag kan definitivt rekommendera denna skida till någon som planerar att köpa ett par skidor som ska täcka hela säsongens varierade underlag.

+ Kvicka och lättsvängda
+ Inga överraskningar
+ Trygg på ojämnt underlag

– En viss del fladder i nosarna när farten ökar och terrängen är stökig

Betyg: 4,5/5

Vem är jag som testat skidorna?

Namn: Petter Elfsberg
Ålder: 34 år
Längd: 187 centimeter
Vikt: 80 kilo
Bakgrund: Utbildad skidlärare (Steg 4) och har arbetat flera år som skidlärare samt professionellt som tränare på skidgymnasium (slopestyle och puckel).
Övrigt: Föredrar djupa carvingsvängar i kombination med liftburen offpist och har en förkärlek till breda lekfulla skidor med rocker utan metall. Njuter till fullo av uppkörd terräng men stannar helst hemma om det är för hårt.

Artiklar om Skidtest
Film: 6 bästa all mountain skidorna 2023
Bästa freeride skidor 2023
Skidtest Völkl Kendo 88:
Skidtest Nordica Santa Ana 93 Unlimited:
Skidtest Head Kore 91:
Bästa All mountain skidor 2023
Skidtest Scott Pure 98 Ti:
Skidtest K2 Mindbender 89 Ti:
Skidtest Head Kore 93:
Skidtest Nordica Enforcer 94:

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.