Skistar sålde hälften av liftkorten i Sverige förra vintern

Skistar är fortsatt en gigant i Skidsverige. Förra vintern stod bolaget för 49,8 procent av den totala liftkortsförsäljningen i Sverige. Närmsta konkurrent, Branäsgruppen, är mer än fem gånger så liten. Men Skistar har faktiskt varit nära 5 procent större för några år sedan när man vintern 2014 hade 53,5 procent. 

När Sveriges skidorter summerar den gånga vinter i årets branschrapport från SLAO framkommer att Skistar AB befäster sin position som en gigant. Jämfört med förra året så ökade bolaget sin andel av den svenska marknad och är nu endast 0,2 procent ifrån 50 procent jämt av den totala liftkortsomsättningen i hela landet.

Skistar driver ett flertal av de största och mest besökta skidorterna i Sverige: Lindvallen och Tandådalen-Hundfjället i Sälen, Åre, Vemdalen, samt betydligt mindre Hammarbybacken i Stockholm. Om man bara tar Skistars anläggningar i Sälenfjällen så har liftkortsförsäljningen ökat med 53,6 miljoner kronor jämfört med vintern 2016/2017.

Just bolagets skidorter i Sälen är de i Sverige som omsätter allra mest, tvåa är Åre och trea är Vemdalen. Det innebär att alla de tre största anläggningarna drivs av Skistar, bara dessa omsätter över 850 miljoner kronor.

Men blickar vi bakåt några år i tiden kan vi se att Skistar faktiskt har varit över 50 procent flera år. Statistiken från SLAO:s branschrapporter de elva senaste åren ger vid handen att vintern 2014 var all time high då man hade 54,5 procent av Sveriges totala liftkortsomsättning. Även vintern 2008 var stark då man hade 53,5 procent.

Trenden för Sveriges största skidkoncern fram tills i fjol var alltså att man tappade andelar fyra år i rad vintern 2013/2014 till vintern 2017/2018. Från rekordåret 2013/2014:s siffra på 54,5 % gick siffrorna ned till 48,9 %, en minskning på 5,6 procent. Men i år vändes alltså trenden och man tog mer av den totala liftkortsförsäljningen och är på väg mot 50 procent igen.

Näst störst i Sverige är Branäsgruppen som har 9,4 procent av liftkortsomsättningen. Branäsgruppens kronjuvel är Branäs som är Sveriges femte största anläggning, man driver också bla Vallåsen och Kungsberget. Jämfört med Skistar är Branäsgruppen mer än 5 gånger mindre.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.
Freeride sparar data i cookies. Genom att använda våra tjänster godkänner du det. Läs mer