Snörapporten: Vecka 1

Årets sista vecka kan vi med glädje rapportera om snökaos i Alperna, fortsatt kräksnöande i Norge samt att även södra Sverige nu kan njuta av öppna skidbackar. Nu hoppas vi att nästa år inleder i samma stil!

Funäsfjällen fick en försenad julklapp i form av två decimeter puder, vilket gjorde att de flesta backar och liftar i trakten nu är öppna. Funäsdalsberget har även passat på att inviga sin nya gondollift, som fått det passande namnet Funäsgondolen.

Tandådalens Big Air-arena är nu öppen för säsongen. Just nu finns det en kick på 13 meter och en lite mindre på 10. I Åre fortsätter parkcrewet sätta upp features, senaste tillskottet är tre gröna hopp i juniorparken i Rödkullen.

Vintern har äntligen kommit till södra Sverige. Idag öppnar Vallåsen, imorgon är det säsongspremiär på Isaberg och den andra februari öppnar Hammarbybacken och Flottsbrobacken i Stockholm samt Ulricehamns Skicenter.

 

Oscar Almgren rapporterar om galna förhållanden på Stranda i Norge:
”Snöfall varje dag mellan 8 december och julafton har gjort att hela anläggningen för första gången någonsin är öppen före jul. Vanligtvis så har Roalden öppnat först i starten på februari. Det snackas redan om att det har snöat mer dom sista veckorna än vad det har gjort på dom två senaste säsongerna sammanlagt. När man kollar på långtidsprognosen så ser det dessutom ut som om det ska fortsätta snöa vidare framöver, kan bli en bra vinter på Stranda det här.”

Västra delen av Alperna fick äntligen sitt efterlängtade jättedump under helgen som gick, vilket förutom att förse ett stort antal snötörstande skidorter i Frankrike, Schweiz och Österrike med snö även lyckades skapa ett trafikkaos av sällan skådade proportioner. Franska och brittiska medier rapporterade att mellan 30 000 och 50 000 bilar fastnade i bilköer på väg mot Alperna under lördagen, och många kom inte upp till skidorterna förrän dagen därpå. Snön som kom föll dock på en obefintlig alternativt instabil bas, så det är stor risk för obehagligheter, till exempel stenar och laviner.

Tretton svängar i Val Thorens 29 december

Såhär mycket snö var det i Stuben (Österrike) 28/12:

Text: Hedda Berander
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.