Sörbybacken stänger – Örebros sista skidbacke

Sörbybacken i Örebro kommer inte hålla öppet i vinter och därmed finns längre ingen skidanläggning i Örebro.

Vi har tidigare rapporterat om att den skånska skidanläggningen Vallåsen stänger igen som konsekvens av milda vintrar, höga elpriser och bristande lönsamhet.

Nu har Sörbybacken i Örebro dessvärre gått samma öde till mötes och anläggningen har nyligen gått ut med att det inte kommer bli någon skidåkning i vinter. I synnerhet är det elpriserna som är boven i dramat.
– Vi fick en hård smäll redan förra året och nu befarar vi att det kommer bli ännu dyrare, säger Anders Demetriades Nyman, platschef, till SVT Örebro.

– Sedan är det bränslepriser också. Vi har en pistmaskin som slukar en hel del. Det är jättetråkigt att behöva ta det här beslutet.

Det är ekonomiskt tufft att driva en skidanläggning och Sörbybacken påpekar att backen är i behov att stöd från kommunen, men därifrån har man tidigt varit tydliga med att det inte finns några pengar att tillgå i den omfattningen som krävs. Anläggningen har uppenbarligen inget annat val än att förlägga det sista hoppet om en skidsäsong till vädergudarna:
– Vad gör vi om det kommer en meter natursnö? det tar vi då i så fall.

För Örebros skidintresserade invånare är detta givetvis ett nederlag då Branäsgruppen sedan tidigare redan lagt ned Storstenshöjden. Därmed är Kvarntorpshögen utanför Kumla den närmsta öppna skidanläggningen för stadens invånare.

Sörbybacken erbjuder också aktiviteter under sommarhalvåret i form av höghöjdsbana, zipline och hinderbana bland annat. Denna verksamhet kommer bedrivas som vanligt som det ser ut just nu. Beslutet påverkar dock företaget då en och en halv tjänst dras in som en följd av att vintersäsongen uteblir.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.