Kritik mot region Dalarna ”- Vi kan tyvärr inte förhindra att man reser upp till fjällen”

Kritiken riktas mot de två topptjänstemän som offentligt välkomnat turister till Dalarna över jul och nyår, då de båda också sitter på ledande positioner i turistbolaget Visit Dalarna. Samtidigt har sjukvården i länet försökt att hindra öppningen av skidanläggningarna.

I tisdags gick regeringen och Folkhälsomyndigheten ut med att Sveriges skidanläggningar får hålla öppet över jul och nyår.

En glad och välkommen nyhet för många och i samband med detta gick också region Dalarna ut offentligt och välkomnade sina 80 000 beräknade fjällturister över julhelgerna inom länet.
– Ja, är inte det fantastiskt? Svarar Anders Friberg, Regiondirektör i Dalarna, på frågan kring den väntande fjällturismen till SVT.

Men nu växer kritiken. Framför allt mot Anders Friberg samt Christina Holback, de två topptjänstemännen som offentligt gett grönt ljus åt den kommande turismen i Dalafjällen, som nu ifrågasätts för att sitta på dubbla stolar. Anders Friberg sitter som regiondirektör i Dalarna och Christina Holback arbetar som kommunchef i Malung-Sälen, men parallellt med sina tjänster har de båda också ledande positioner inom turistbolaget Visit Dalarna.

Anders Friberg är vice ordförande för Visit Dalarna och Christin Holback sitter i företagets styrelse. Turistbolaget har ett stort intresse för att skidanläggningarna öppnar till jul samtidigt som de båda, i sina roller som myndighetspersoner, offentligt välkomnar turister till fjällen. De anser att läget är tillräckligt tryggt för att öppna skidanläggningarna trots rådande pandemi, ett beslut som mötts av kritik. Christina Holback tycker dock inte det är ett problem att ha båda sina två roller trots att frågan är så pass känslig.
– Nej, jag tycker inte det, det är upp till var och en att ta ansvar. Vi har fått de direktiv som gäller. Visit Dalarnas uppdrag är ju inte att få hit folk på osäkra premisser, säger Christina Holback till SVT.

Sjukvården i Dalarna delar inte den uppfattningen och har försökt att förhindra öppnandet av skidanläggningarna till jul och nyår, men utan gensvar.
– Vi har haft en diskussion med Folkhälsomyndigheten om det här men de kommer inte att ändra sitt beslut. Belastningen av covid kan öka, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna, till SVT.

I dagsläget avråds det från resor inom Dalarna men från och med måndag 14 december så upphävs de lokala råden och ersätts med nya nationella råd där folket uppmanas att resa på ett smittsäkert sätt. Region Dalarnas smittskyddsläkare hade gärna sett ett annat beslut men meddelar att regionen jobbar hårt för att minimera smittspridningen.
– Det är våra myndigheter och regeringen som beslutar om man ska ha öppet på skidorterna eller inte. Vi kan tyvärr inte förhindra att man reser upp till fjällen under jul och nyår. Vi har haft diskussioner med Folkhälsomyndigheten om det här. De står fast vid sitt beslut. Vi får göra det bästa av situationen och se till att det blir så säkert som möjligt.

Region Dalarna meddelar att flera åtgärder vidtagits för att minska smittspridningen och att alla som kommer till Dalarna ska kunna känna sig trygga. Exempelvis införs trängselvärdar på större affärer, minskad afterski, bokning på restauranger samt utökad testkapacitet i både Sälen och Idre.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.