Svenskar först att skida ner för Mt. Everest

Tre svenskar lyckades under natten svensk tid med något unikt inom klättringsvärlden: Martin Letzter och Olof Sundström tätt följd av Tomas Olsson blev då först i världen att åka skidor ner för nordsidan på världens högsta berg, Mt. Everest.

– En overklig känsla, kommenterar Martin efter det 2400 meter höga, branta och steniga åket ner från toppen. Det här är survival skiing på absolut högsta nivå, det finns ställen där man bara inte får ramla och lyckligtvis gjorde vi inte det. tillägger han.

Olof, sliten efter över sex veckors klättrande och skidande på världens högsta berg adderar:
– Det borde egentligen vara svårt att vara stolt över något så oerhört korkat som att åka skidor ner för Everest nordsida, men stolta är precis vad vi är. Det här är det svåraste vi någonsin gjort och sannolikt det svåraste skidåket i världen.

Martin målar upp en oromantisk bild av skidförhållandena på världens tak:
– De exponerade snösluttningarna på den här höjden är hårt piskade av jetvindarna, som endast lämnar vindpackad skare och blåis att sätta stålkanterna i. Höjden gör dessutom att man endast kan göra bortåt 3-4 svängar innan man måste stanna och stå dubbelvikt över stavarna med brinnande lungor och mjölksyra i hela kroppen. Många skulle säga att dessa berg inte lämpar sig för skidåkning, att det till och med är omöjligt, men det är det som utgör utmaningen för oss. Att med skidor ta sig ned för en opreparerad sluttning inte anpassad för skidåkare, anser jag är skidåkning i dess renaste form.

Projektet är för Martin och Olof en del i ett större äventyr: att bli först i världen att åka skidor ner för de högsta bergen på jordens sju kontinenter. Bara ett berg återstår nu i serien, Mt. Vinson på sydpolen som äventyrarna kommer försöka åka skidor ner från under hösten. Nu väntar dock en 1200 mil lång bilresa hem till den svenska sommaren igen, med ett par repiga skidor på taket.

Text: Redaktionen
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.