Sveriges nyaste skidort visar upp sin pistkarta

Idre Himmelfjäll har nu gjort klart sin pistkarta. ”Sveriges nyaste skidort” byggs i raketfart och det är åtta liftar och arton pister som ska stå klara till premiären ynka halvåret bort i mitten på december 2019.

Bakom den nya pistkartan för nya svenska skidorten Idre Himmelfjäll ligger ett välkänt namn i branschen – Henrik Reintz – som tidigare har gjort kartor för Skistars alla orter Åre, Vemdalen mfl, samt även Romme Alpin, Säfsen, Stöten och Kläppen.

18 nedfarter och 8 liftar ska stå klara till premiären tisdagen den 17 december 2019. Högsta fallhöjden är på 323 meter från toppen av Himmefjälls 872 möh och den längsta backen mäter 3,2 kilometer. Liftarna som byggs till denna första säsong är en 6-stol, resterande är fyra knapp- och tre ankarliftar. Pisterna är gröna och blåa, med ett litet stänk av 3 röda. Inga svarta pister. Det är utifrån detta så klart ännu en svensk skidort som vill konkurrera om de ack så åtråvärda barnfamiljernas gunst.

Idre Himmelfjäll kommer inte att sitta ihop med näraliggande Idre fjäll som ligger tre kilometer bort, däremot kommer Idre fjäll att sköta pistningen av nedfarterna i Himmelfjäll den kommande säsongen. Från skiduthyrningen i Himmelfjäll dras också ett längdspår dagligen som kopplar ihop med Idre fjälls 84 kilometer preparerade tränings- och motionsspår, varav 30 kilometer är belysta dubbla elljusspår.

Pistsystemet är byggt i ”Colorado”-stil, enligt dem själva, med slingrande nedfarter framdragna genom fjällskog. Skogen är viktig på Himmelfjäll och därför har man enligt utsago gallrat försiktigt för en naturnära skidupplevelse. Till barnens förtjusning, och kanske viss förskräckelse, har Himmelfjäll också ett samarbete med Tomteland som ligger vid foten av Gesunda. Det kommer därför att både finns trolska sagor och figurer i skidanläggningen. Snöälvan Flinga verkar vara affischnamnet som svenska barn ska vilja träffa i samband med skidsemester istället för Skistars motsvarande karaktär den trinda snögubben Valle.

Andra tunga samarbeten som Himmefjäll fått till är att Frida Hansdotter blir ambassadör för skidorten, likt Pernilla Wiberg i Idre. I personalstaben har man dessutom värvat Jens Wilhelmsson som liftchef och han klev på sitt nya kneg nu i början på juni 2019. Han har ett helt arbetsliv inom Skidsverige innanför västen och var för drygt tio år sedan med och omdanade Funäsdalsberget och har på senare år arbetat som VD för Funäsdalen. Funäs blev för övrigt årets bästa skidort i Sverige i vår årliga gallup.

Text: Anders Wingqvist
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.