”-Tänk själv och reflektera, lyssna inte bara på vad någon annan säger”

För åttonde året i rad presenterar stiftelsen Skiers Left den populära lavinföreläsningsserien Ride Safe. Men som mycket annat så sker även dessa föreläsningar online denna höst. 

Hösten 2020 kanske går till historien som det gemensamma startskottet för digitala lavinföreläsningar? Freeride har tidigare skrivit om att Lavinprognoser och Sveriges Lavinutbildningar tillsammans med svenska universitet bjuder in till tre gratisföreläsningar som du följer online.

Nu bjuder också stiftelsen Skiers Left in till tre stycken digitala lavinföreläsningar i samarbete med Sveriges Lavinutbildningar och Lavinprognoser. Tove Kockum, som sitter med i styrelsen sedan flera år tillbaka, förklarar dock att det redan innan pandemin fanns tankar på att genomföra föreläsningarna online.
– Vårt mål är att nå ut till så många som möjligt, nu fick vi tummen ur och slog slag i saken. Det ska bli spännande att se hur vårt koncept, där deltagarna bjuds in till reflektion och diskussion, fungerar online. Vi har lagt rejält med tid i slutet till en frågestund för att ta kunskapen ett steg längre. Tänk själv och reflektera, lyssna inte bara på vad någon annan säger.

Mattias Trestad, lavinexpert på Naturvårdsverket, och en av föreläsarna ser också fram emot detta med spänning.
– Ett spännande samarbete för vår del i arbetet med Lavinprognoser och Sveriges Lavinutbildningar. Skiers Left har med Ride Safe – föreläsningarna utarbetat ett välfungerande koncept under flera år. Det ska verkligen bli kul att vara en del av det. Vårt uppdrag är att nå ut med relevant information och kunskap om lavinsäkerhet till alla som behöver det. Detta samarbete hjälper oss i det arbetet och vi ser fram emot att bidra med tips och råd inför säsongen på föreläsningarna.

Varje föreläsning pågår i en timme under tre tillfällen med start nu på torsdag, den 19 november. Experter från Sveriges Lavinutbildningar och Lavinprognoser går igenom tre olika teman under respektive föreläsning: terräng & vägval, risktagande & beslut och till sist information om hur man tolkar och får ut mest av lavinprognoser. De uppdaterar oss också om nyheter inom lavinforskningen och svarar såklart på era frågor.

Föreläsningarna kommer att spelas in, men det är i nuläget oklart hur materialet kommer att användas i framtiden. Förhoppningen är dock att det ska gå att ta del av föreläsningarna i efterhand då stiftelsen primära mål är att nå ut till så många som möjligt. Föreläsningarna är via Facebook och det är inte något maxantal på deltagare.

TORSDAG 19 NOVEMBER KL 19-20

Tema: Terräng & Vägval

Föreläsare: Jenny Råghall, lavinexpert till yrket och jobbar som områdesansvarig för Naturvårdsverkets lavinprognoser i Kebnekaise.
https://www.facebook.com/events/997944734018059

ONSDAG 25 NOVEMBER KL 19-20

Tema: Risktagande & Beslut

Föreläsare: Stefan Mårtensson, Sveriges enda lavinforskare, med en heltidstjänst på Luleå tekniska universitet.
https://www.facebook.com/events/842820356258808/

ONSDAG 2 DECEMBER KL 19-20

Tema: Att tolka och lära sig om lavinprognoser

Föreläsare: Mattias Tarestad, jobbar på Naturvårdsverket där han bland annat har ansvar för lavinprognoserna som ni kan läsa på Lavinprognoser.se
https://www.facebook.com/events/1849923051816082

UPPLÄGG:

Cirka 40 minuter matnyttig föreläsning som avslutas med 20 minuter lång frågestund och diskussion. Om du har frågor under själva föreläsningar – skriv de i chatten så ser vi till att lyfta dem under frågestunden.

HUR:

Föreläsningarna visas på www.facebook.com/skiersleft och är öppen för alla och givetvis gratis!

  • Skiers Left är en stiftelse som arbetar med att förmedla kunskap om laviner och förändra attityden kring risktagande i samband med friåkning. Efter att Mikaela Scherrer omkommit i en lavin i Verbier startade hennes bröder Axel och Gustav stiftelsen tillsammans med några nära vänner.

Mer information om stiftelsen Skiers Left hittar ni här.

Text: Petter Elfsberg
Ta del av skidtester, resereportage, tävlingar och nyheter via vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.